Aki szereti a cukkinit, annak szinte „kötelező” étel, ráadásul így nyáron, olcsónak számít, tekintve, hogy 99 forint volt kilogrammja a cukkininek. Ovo-lakto vegetáriánus fogásként tálalhatjuk, természetesen abban az esetben hagyjuk el a virslit vagy bármilyen egyéb húsalapú feltétet. Lehet viszont helyette akár tükörtojás, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, de el tudom képzelni valamilyen növényi fasírttal is.
Hozzávalók
10 ml zsiradék (én extra szűz olívaolajat használtam)
1 kisebb fej vöröshagyma (nálam a pucolt súly 50 gramm lett)
600 gramm cukkini
200 gramm tejföl (nálam 12%-os zsírtartalmú)
40 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
300 ml víz
Fűszerek ízlés szerint, nálam: 7 gramm só, 1 evőkanál petrezselyem és 1 teáskanál bazsalikom
Feltétnek nálunk virsli és teljes kiőrlésű kenyér
Elkészítése
az olajon üvegesre pároltam a kockázott vöröshagymát, majd rátettem a szintén felkockázott és alaposan megmosott cukkinit. Ráöntöttem 300 ml vizet, majd fedő alatt teljesen puhára főztem.
Egy botmixer segítségével pürésítettem, majd 200 gramm tejfölben kikevertem 40 gramm teljes kiőrlésű lisztet, amihez hozzámertem a forró cukkinis alapból a hőkiegyenlítés miatt.
Majd hozzákevertem a lábosban lévő cukkinihez és befűszereztem. Hagytam, hogy egy utolsót forrjon, majd sült virslivel tálaltam.
Bár teljesen szubjektív, szerintem nem olyan vészes a zsírtartalma, azért megjegyzem, hogy ha ez a mennyiség zavarna, akkor egy zsírszegény (leginkább 0,1%-os) natúr joghurttal helyettesíteném a tejfölt, azonban a szénhidrátdiétát követőknek, ez esetben számolni kell a joghurttal (vagyis annak szénhidráttartalmával)!
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész főzelékem súlya 1063 gramm lett, ebben 640 kcal, 21 gramm fehérje, 36 gramm zsír és 58 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 47 gramm, úgy, hogy számoltam ez esetben a cukkini szénhidráttartalmával). Ezek csak megközelítő/hozzávetőleges adatok!
Jó étvágyat!