DSCF1113
„Fast food” Húsos ételek

Az Oszmán Birodalom gasztronómiai kincse

 

teljes-kiorlesu-hazi-tortilla-finomat-maskepp

Az elmúlt időszakban a blog Facebook oldalán többször mutattam tortilla recepteket, mert tagadni sem tudnám, ha akarnám sem: nagyon megkedveltük ezt a fajta „lapos kenyeret”.  Szóval, az egyik legkedvesebb étel számomra. Gyorsan és könnyen elkészíthető, a végeredmény szinte hibátlan.

Mindenki tudja talán,

hogy a gírosz eredete Oszmán.

Csirkehús, bárány vagy marha,

mindegy az, ide az asztalra!

Jöhet a pita vagy a tortilla,

adag is lehet akár tripla!

Ha tálon jön, sült krumpli dukál,

ez az étel úgy is brutál!

Én azért maradok a tortilla lapnál,

Készítsd el még ma, ha erre vágynál!

Én nem tudtam, de wikipedia szerint valójában az Oszmán Birodalomból ered e klassz fogás.

Én készítettem mellé teljes kiőrlésű liszt felhasználásával pitát és tortillát is. Filézett csirkecombokkal és alacsony zsírtartalmú – fűszeres joghurttal -csípőssel és „simával” – kínáltam a srácoknak. Ez, az az étel, aminél csak arra számolok szénhidrátot, amibe beletöltöm a sok finomságot -tehát a pitára, tortilla lapra-.

A pita receptje ide kattintva érhető el:

https://www.finomatmaskepp.hu/2020/04/04/csicseris-salata-pitaba-burkolva/

A tortilla receptje pedig ide kattintva érhető el:

https://www.finomatmaskepp.hu/2020/05/19/10-perces-kenyer-mezoamerikabol/

Hozzávalók

600 gramm csirkecombfilé (ez már a bőrétől megtisztított súlya)

200+200 gramm natúr, alacsony zsírtartalmú joghurt

teljes kiőrlésű pita és/vagy tortilla

10 ml olaj

Zöldségek:

2 nagyobb darab paradicsom

1 közepes fej vöröshagyma

¼ darab uborka

Néhány levél saláta

Fűszerkeverék az öntetekhez:

5 gramm só

2 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer

1 teáskanál petrezselyem

10 gramm fokhagymakrém

10 gramm édesnemes pirospaprikakrém

a csípős öntethez további 10 gramm csípős paprikakrém, és ½ teáskanál őrölt fekete bors

Fűszerkeverék a csirkecombokhoz:

10 gramm só

1 evőkanál majoranna

1 evőkanál bazsalikom

1 teáskanál tárkony

½ teáskanál őrölt kömény

½ teáskanál őrölt fekete bors

1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer

4 gerezd fokhagyma

gyros-teljes-kiorlesu-finomat-maskepp

Elkészítése

legelsőnek bedagasztottam a pita tésztáját, mivel élesztős, ezért ennek így bőven volt ideje kelni, míg a többi hozzávalóval foglalkoztam.

Utána az öntetek következtek -ha előre tervezünk, ezeket, na meg persze a hús fűszerezését is, elkészíthetjük már előző napon-. Két tálba kimértem 200-200 gramm natúr joghurtot. Mind a kettőt befűszereztem, a csípősbe került pluszban fekete bors és csípős pirospaprikakrém. Fogyasztásig hűtőbe tettem.

Majd felvágtam apróbb darabokra a bőr nélküli, filézett csirkecombokat. Egy serpenyőbe kimértem 10 ml olajat, majd a megpucolt és csupán félbevágott fokhagymákat az olajhoz adtam. Hagytam, hogy a zsiradék felforrósodjon, többször átforgattam benne a fokhagymákat.

Majd hozzáadtam a csirkecombot. Nagyjából 15 perc főzés után, megszórtam a fenti fűszerkeverékkel a húst. Alaposan átforgattam és addig főztem őket, míg minden, a húsból származó folyadék elpárolgott a serpenyőből. Én szeretem, ha kapnak a húsdarabok egy vékony sült kérget, ezt úgy tudom elérni -anélkül, hogy valóban leégne-, hogy teflon serpenyőt használok. Mikor ez megtörtént, elzártam alatta a hőt.

Eddigre megkelt a pita tésztája. Nyolc egyenlő részre osztottam, és enyhén lisztezett felületen nagyjából 8-10 centiméteres sugarú körökre nyújtottam őket. 220°C-os sütőbe, a sütő rácsán sütöttem meg őket.

Míg sültek a piták, begyúrtam a tortilla tésztáját is. Mivel ennek a tésztának nincs szüksége pihentetésre, azonnal felosztottam a tésztát, gombócokat készítettem belőlük, majd nyújtottam és már sütöttem is őket.

A zöldségeket felvágtam, s már csak az összeállítás maradt hátra.

 

DSCF1115

Jó étvágyat!