Az elmúlt időszakban a blog Facebook oldalán többször mutattam tortilla recepteket, mert tagadni sem tudnám, ha akarnám sem: nagyon megkedveltük ezt a fajta „lapos kenyeret”. Szóval, az egyik legkedvesebb étel számomra. Gyorsan és könnyen elkészíthető, a végeredmény szinte hibátlan.
Mindenki tudja talán,
hogy a gírosz eredete Oszmán.
Csirkehús, bárány vagy marha,
mindegy az, ide az asztalra!
Jöhet a pita vagy a tortilla,
adag is lehet akár tripla!
Ha tálon jön, sült krumpli dukál,
ez az étel úgy is brutál!
Én azért maradok a tortilla lapnál,
Készítsd el még ma, ha erre vágynál!
Én nem tudtam, de wikipedia szerint valójában az Oszmán Birodalomból ered e klassz fogás.
Én készítettem mellé teljes kiőrlésű liszt felhasználásával pitát és tortillát is. Filézett csirkecombokkal és alacsony zsírtartalmú – fűszeres joghurttal -csípőssel és „simával” – kínáltam a srácoknak. Ez, az az étel, aminél csak arra számolok szénhidrátot, amibe beletöltöm a sok finomságot -tehát a pitára, tortilla lapra-.
A pita receptje ide kattintva érhető el:
https://www.finomatmaskepp.hu/2020/04/04/csicseris-salata-pitaba-burkolva/
A tortilla receptje pedig ide kattintva érhető el:
https://www.finomatmaskepp.hu/2020/05/19/10-perces-kenyer-mezoamerikabol/
Hozzávalók
600 gramm csirkecombfilé (ez már a bőrétől megtisztított súlya)
200+200 gramm natúr, alacsony zsírtartalmú joghurt
teljes kiőrlésű pita és/vagy tortilla
10 ml olaj
Zöldségek:
2 nagyobb darab paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
¼ darab uborka
Néhány levél saláta
Fűszerkeverék az öntetekhez:
5 gramm só
2 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer
1 teáskanál petrezselyem
10 gramm fokhagymakrém
10 gramm édesnemes pirospaprikakrém
a csípős öntethez további 10 gramm csípős paprikakrém, és ½ teáskanál őrölt fekete bors
Fűszerkeverék a csirkecombokhoz:
10 gramm só
1 evőkanál majoranna
1 evőkanál bazsalikom
1 teáskanál tárkony
½ teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál őrölt fekete bors
1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer
4 gerezd fokhagyma
Elkészítése
legelsőnek bedagasztottam a pita tésztáját, mivel élesztős, ezért ennek így bőven volt ideje kelni, míg a többi hozzávalóval foglalkoztam.
Utána az öntetek következtek -ha előre tervezünk, ezeket, na meg persze a hús fűszerezését is, elkészíthetjük már előző napon-. Két tálba kimértem 200-200 gramm natúr joghurtot. Mind a kettőt befűszereztem, a csípősbe került pluszban fekete bors és csípős pirospaprikakrém. Fogyasztásig hűtőbe tettem.
Majd felvágtam apróbb darabokra a bőr nélküli, filézett csirkecombokat. Egy serpenyőbe kimértem 10 ml olajat, majd a megpucolt és csupán félbevágott fokhagymákat az olajhoz adtam. Hagytam, hogy a zsiradék felforrósodjon, többször átforgattam benne a fokhagymákat.
Majd hozzáadtam a csirkecombot. Nagyjából 15 perc főzés után, megszórtam a fenti fűszerkeverékkel a húst. Alaposan átforgattam és addig főztem őket, míg minden, a húsból származó folyadék elpárolgott a serpenyőből. Én szeretem, ha kapnak a húsdarabok egy vékony sült kérget, ezt úgy tudom elérni -anélkül, hogy valóban leégne-, hogy teflon serpenyőt használok. Mikor ez megtörtént, elzártam alatta a hőt.
Eddigre megkelt a pita tésztája. Nyolc egyenlő részre osztottam, és enyhén lisztezett felületen nagyjából 8-10 centiméteres sugarú körökre nyújtottam őket. 220°C-os sütőbe, a sütő rácsán sütöttem meg őket.
Míg sültek a piták, begyúrtam a tortilla tésztáját is. Mivel ennek a tésztának nincs szüksége pihentetésre, azonnal felosztottam a tésztát, gombócokat készítettem belőlük, majd nyújtottam és már sütöttem is őket.
A zöldségeket felvágtam, s már csak az összeállítás maradt hátra.
Jó étvágyat!