Joghurtos fügefagylalt

Joghurtos fügefagylalt
cukromentes_fugefagyi pinit

Bevezető – Fügefagylalt

Még két évvel ezelőtt kaptunk a szomszéd néniéktől egy hajtást a fügefájukról és bár tavaly csupán egy szem füge érett meg rajta, idénre igen terebélyesre nőtt, s bizony csak úgy termi a szebbnél-szebb fügéket. S bár magas cukortartalma miatt nem a legideálisabb gyümölcs, inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel élőknek, én egyáltalán nem tudok -és nem is igen szándékozok- neki ellenállni.

Korábban már íródott cikk a fügéről, mely az 2021 augusztusában megjelent Ízparancsolat magazinban olvasható, ide kattintva.

Első gondolatom az volt, hogy mascarpone sajttal készítem, de aztán úgy döntöttem, jó lenne megpróbálni natúr joghurttal (sima saját márkás 3%-os zsírtartalmú), mert zsírban szegényebb fagyit kapnék. Nem igen fűszereztem, csupán édesítettem (a gyerekek válogatóssága miatt), de bátran próbáljátok ki például gyömbérrel vagy őrölt szegfűszeggel ízesítve. 

  • Került a fagyi alapjába egy csapott kávéskanálnyi xantán, de ez elhagyható!
  • Nincs benne glutént tartalmazó hozzávaló -gluténérzékenyek esetében a keresztszennyezettségre is mindenképpen figyelni kell!- és tojásmentes desszert!
  • Édesítőszerből xilit pluszt használtam, de bármilyen más édesítővel is fog működni legyen szó természetesről, mesterségesről vagy akár mézről/cukorról -ha valaki nem cukormentesen készítené-.
  • Tetejére ebből az édes öntetből tettem, de természetesen ez is elhagyható, illetve a tejszínhab is.

Fogalmam sincs mennyibe szokott kerülni a füge, de olyan 1100 forint körülire írta a Kalóriabázis, így ezzel számoltam. Energiaárak beszámítása nélkül 1 gombóc, 45 grammos fagyi 42 forintba került.

Korábban már írtam, azért ide másolom, ha látogató tisztel meg a olvasással:

Az, hogy leírom, mennyibe került egy gombóc fagyi, egy tál étel vagy éppen 1 darab zsemle elkészítése, egyáltalán nem a szakácsok, pékek, éttermek/kifőzdék ellen irányul, nem az ő bírálásukra születnek ezek a sorok. Szeretem látni, hogy mi- mennyibe kerül és lássuk be ezek a számok nem tartalmazzák a

    • kényelmet (hiszen én állok a konyhában, többek között időm, energiám fektetem az étel elkészítésébe)
    • nekem nincs óradíjam, sem bérköltségem
    • a konyha bérleti díját beszámoljuk a hitelünkbe 🙂
    • egyéb járulékos költségekkel sem kell számolnom, mint pl.: különböző engedélyek, marketing tevékenység stb.

És ettől függetlenül, alkalmanként mi is megyünk étterembe, fagyizunk-sütizünk cukrászdában, veszünk pékárut a közelben lévő pékségből is!

További fagyirecepteket ide kattintva olvashattok a blogon!

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 40 min Pihenő idő 40 min Teljes Idő 1 óra 20 perc Adag: 15 Kalóriák: 536 Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. A fügéket feldaraboltam és 50 ml víz mellett addig melegítettem, míg egy villa segítségével teljesen össze tudtam törni őket. Akár botmixerrel is rá lehet segíteni. 

    Ha (túl)érettek a fügéink, akkor ez a lépés kihagyható. Össze lehet törni a fügét egy villa segítségével, ha nagyon puha.
  2. Kimértem a joghurtot, ráöntöttem a kihűlt fügét, hozzáadtam az édesítőszert és a xantánt. Alaposan elkevertem. 

  3. A fagyikészítő gépbe öntöttem a masszát és nekem körülbelül 40 perc alatt elkészült. Ezután fogyasztásig fagyasztóba tettem.

    Nekem a gépből kiszedve még elég krémes állagú volt, így egy óra extra fagyasztásra még szükség volt, hogy szépen gombóccá lehessen alakítani (keményebb legyen). Viszont több, fagyasztóban töltött nap után, fogyasztás előtt szükséges 15-20 percet pulton hagyni, kiengedni, hogy szintén kanalazható állapotú legyen.
  4. Friss fügével, cukormentes édes öntettel és tejszínhabbal kínáltam.

    hazi_cukormentes_füge_fagyi

Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 71.4
% Napi érték*
Teljes zsír 1.65g3%
Telített zsír 1.01g6%
Nátrium 0.51mg1%
Kálium 123.7mg4%
Összes szénhidrát 13.5g5%
Élelmi rost 0.69g3%
Cukrok 10.5g
Fehérje 2.02g5%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti táblázatban szereplő adatok tájékoztató/irányadó értékek! 

A kész fagylaltom súlya 750 gramm lett. Glikémiás indexe nagyjából 20% körüli. 

Kulcsszavak: cukormentes, desszert, gluténmentes, húsmentes, tojásmentes,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: