Bevezető – Fügefagylalt
Még két évvel ezelőtt kaptunk a szomszéd néniéktől egy hajtást a fügefájukról és bár tavaly csupán egy szem füge érett meg rajta, idénre igen terebélyesre nőtt, s bizony csak úgy termi a szebbnél-szebb fügéket. S bár magas cukortartalma miatt nem a legideálisabb gyümölcs, inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel élőknek, én egyáltalán nem tudok -és nem is igen szándékozok- neki ellenállni.
Korábban már íródott cikk a fügéről, mely az 2021 augusztusában megjelent Ízparancsolat magazinban olvasható, ide kattintva.
Első gondolatom az volt, hogy mascarpone sajttal készítem, de aztán úgy döntöttem, jó lenne megpróbálni natúr joghurttal (sima saját márkás 3%-os zsírtartalmú), mert zsírban szegényebb fagyit kapnék. Nem igen fűszereztem, csupán édesítettem (a gyerekek válogatóssága miatt), de bátran próbáljátok ki például gyömbérrel vagy őrölt szegfűszeggel ízesítve.
- Került a fagyi alapjába egy csapott kávéskanálnyi xantán, de ez elhagyható!
- Nincs benne glutént tartalmazó hozzávaló -gluténérzékenyek esetében a keresztszennyezettségre is mindenképpen figyelni kell!- és tojásmentes desszert!
- Édesítőszerből xilit pluszt használtam, de bármilyen más édesítővel is fog működni legyen szó természetesről, mesterségesről vagy akár mézről/cukorról -ha valaki nem cukormentesen készítené-.
- Tetejére ebből az édes öntetből tettem, de természetesen ez is elhagyható, illetve a tejszínhab is.
Fogalmam sincs mennyibe szokott kerülni a füge, de olyan 1100 forint körülire írta a Kalóriabázis, így ezzel számoltam. Energiaárak beszámítása nélkül 1 gombóc, 45 grammos fagyi 42 forintba került.
Korábban már írtam, azért ide másolom, ha látogató tisztel meg a olvasással:
Az, hogy leírom, mennyibe került egy gombóc fagyi, egy tál étel vagy éppen 1 darab zsemle elkészítése, egyáltalán nem a szakácsok, pékek, éttermek/kifőzdék ellen irányul, nem az ő bírálásukra születnek ezek a sorok. Szeretem látni, hogy mi- mennyibe kerül és lássuk be ezek a számok nem tartalmazzák a
-
- kényelmet (hiszen én állok a konyhában, többek között időm, energiám fektetem az étel elkészítésébe)
- nekem nincs óradíjam, sem bérköltségem
- a konyha bérleti díját beszámoljuk a hitelünkbe 🙂
- egyéb járulékos költségekkel sem kell számolnom, mint pl.: különböző engedélyek, marketing tevékenység stb.
És ettől függetlenül, alkalmanként mi is megyünk étterembe, fagyizunk-sütizünk cukrászdában, veszünk pékárut a közelben lévő pékségből is!
További fagyirecepteket ide kattintva olvashattok a blogon!

Joghurtos fügefagylalt
Hozzávalók
Elkészítése
-
A fügéket feldaraboltam és 50 ml víz mellett addig melegítettem, míg egy villa segítségével teljesen össze tudtam törni őket. Akár botmixerrel is rá lehet segíteni.
Ha (túl)érettek a fügéink, akkor ez a lépés kihagyható. Össze lehet törni a fügét egy villa segítségével, ha nagyon puha. -
Kimértem a joghurtot, ráöntöttem a kihűlt fügét, hozzáadtam az édesítőszert és a xantánt. Alaposan elkevertem.
-
A fagyikészítő gépbe öntöttem a masszát és nekem körülbelül 40 perc alatt elkészült. Ezután fogyasztásig fagyasztóba tettem.
Nekem a gépből kiszedve még elég krémes állagú volt, így egy óra extra fagyasztásra még szükség volt, hogy szépen gombóccá lehessen alakítani (keményebb legyen). Viszont több, fagyasztóban töltött nap után, fogyasztás előtt szükséges 15-20 percet pulton hagyni, kiengedni, hogy szintén kanalazható állapotú legyen. -
Friss fügével, cukormentes édes öntettel és tejszínhabbal kínáltam.
Adag ~100 gramm
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 71.4
- % Napi érték*
- Teljes zsír 1.65g3%
- Telített zsír 1.01g6%
- Nátrium 0.51mg1%
- Kálium 123.7mg4%
- Összes szénhidrát 13.5g5%
- Élelmi rost 0.69g3%
- Cukrok 10.5g
- Fehérje 2.02g5%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A fenti táblázatban szereplő adatok tájékoztató/irányadó értékek!
A kész fagylaltom súlya 750 gramm lett. Glikémiás indexe nagyjából 20% körüli.