Bevezető – Fügefagylalt
Még két évvel ezelőtt kaptunk a szomszéd néniéktől egy hajtást a fügefájukról és bár tavaly csupán egy szem füge érett meg rajta, idénre igen terebélyesre nőtt, s bizony csak úgy termi a szebbnél-szebb fügéket. S bár magas cukortartalma miatt nem a legideálisabb gyümölcs, inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel élőknek, én egyáltalán nem tudok -és nem is igen szándékozok- neki ellenállni.
Korábban már íródott cikk a fügéről, mely az 2021 augusztusában megjelent Ízparancsolat magazinban olvasható, ide kattintva.
Első gondolatom az volt, hogy mascarpone sajttal készítem, de aztán úgy döntöttem, jó lenne megpróbálni natúr joghurttal (sima saját márkás 3%-os zsírtartalmú), mert zsírban szegényebb fagyit kapnék. Nem igen fűszereztem, csupán édesítettem (a gyerekek válogatóssága miatt), de bátran próbáljátok ki például gyömbérrel vagy őrölt szegfűszeggel ízesítve.
- Került a fagyi alapjába egy csapott kávéskanálnyi xantán, de ez elhagyható! Ez egyfajta állagjavító, ezzel elérhető, hogy kivéve a fagyasztóból krémesebb állagú fagyit kapunk. Csínján kell vele bánni, ugyanis ha picit is több kerül a fagyiba, gumis állagú lesz a végeredmény (tapasztalatból beszélek! 😬). A szervezetre veszélytelen anyag. Én itt vásároltam belőle.
- Nincs benne glutént tartalmazó hozzávaló -gluténérzékenyek esetében a keresztszennyezettségre is mindenképpen figyelni kell!- és tojásmentes desszert!
- Édesítőszerből xilit pluszt használtam, de bármilyen más édesítővel is fog működni legyen szó természetesről, mesterségesről vagy akár mézről/cukorról -ha valaki nem cukormentesen készítené-.
- Tetejére ebből az édes öntetből tettem, de természetesen ez is elhagyható, illetve a tejszínhab is.
Fogalmam sincs mennyibe szokott kerülni a füge, de olyan 1100 forint körülire írta a Kalóriabázis, így ezzel számoltam. Energiaárak beszámítása nélkül 1 gombóc, 45 grammos fagyi 42 forintba került.
Korábban már írtam, azért ide másolom, ha új Olvasó lennél a blogon:
Az, hogy leírom, mennyibe került egy gombóc fagyi, egy tál étel vagy éppen 1 darab zsemle elkészítése, egyáltalán nem a szakácsok, pékek, éttermek/kifőzdék ellen irányul, nem az ő bírálásukra születnek ezek a sorok. Szeretem látni, hogy mi- mennyibe kerül és lássuk be ezek a számok nem tartalmazzák a
-
- kényelmet (hiszen én állok a konyhában, többek között időm, energiám fektetem az étel elkészítésébe)
- nekem nincs óradíjam, sem bérköltségem
- a konyha bérleti díját beszámoljuk a hitelünkbe 🙂
- egyéb járulékos költségekkel sem kell számolnom, mint pl.: különböző engedélyek, marketing tevékenység stb.
És ettől függetlenül, alkalmanként mi is megyünk étterembe, fagyizunk-sütizünk cukrászdában, veszünk pékárut a közelben lévő pékségből is!
További fagyirecepteket ide kattintva olvashattok a blogon!
Joghurtos fügefagylalt
Hozzávalók
Elkészítése
-
A fügéket feldaraboltam és 50 ml víz mellett addig melegítettem, míg egy villa segítségével teljesen össze tudtam törni őket. Akár botmixerrel is rá lehet segíteni.
Ha (túl)érettek a fügéink, akkor ez a lépés kihagyható. Össze lehet törni a fügét egy villa segítségével, ha nagyon puha. Vagy akár minden hozzávalót beletehetünk egy turmixkehelybe és leturmixolhatjuk. :) -
Kimértem a joghurtot, ráöntöttem a kihűlt fügét, hozzáadtam az édesítőszert és a xantánt. Alaposan elkevertem.
-
A fagyikészítő gépbe öntöttem a masszát és nekem körülbelül 40 perc alatt elkészült. Ezután fogyasztásig fagyasztóba tettem.
Nekem a gépből kiszedve még elég krémes állagú volt, így egy óra extra fagyasztásra még szükség volt, hogy szépen gombóccá lehessen alakítani (keményebb legyen). -
Friss fügével, cukormentes édes öntettel és tejszínhabbal kínáltam.
Adag 15
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 71.4kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 1.65g3%
- Telített zsír 1.01g6%
- Nátrium 0.51mg1%
- Kálium 123.7mg4%
- Összes szénhidrát 13.5g5%
- Élelmi rost 0.69g3%
- Cukrok 10.5g
- Fehérje 2.02g5%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A fenti táblázatban szereplő adatok tájékoztató/irányadó értékek!
A kész fagylaltom súlya 750 gramm lett. Glikémiás indexe nagyjából 20% körüli.