Húsmentes ételek Vegán receptek

Paradicsomos lencse bulgurral

paradicsomosbulgur 1

A böjti időszakban ebédrevalón gondolkoztam, amikor kipattant a szikra. Gondoltam a bulgur, a lencse és a paradicsom szuper trió lesznek együtt.

Nem illik a szakácsnak saját főztjét dicsérni, ezért ezt most nem is teszem, viszont a gyorsan ürülő tányérok/lábos arról tanúskodik, egészen jól sikerült. Ezért most Veletek is megosztom. Vegán vagy éppen állati eredetű tejre, tojásra allergiás barátainknak/családtagjainknak is készülhetünk ezzel az étellel, de vallásos, böjtöt tartó szeretteinket is vendégül láthatjuk ezzel a főétellel.

Hozzávalók:

25 ml zsiradék (nálam repceolaj)

100 gramm vöröshagyma (tisztított súly)

300 gramm lencse (nálam vörös)

680 gramm paradicsomszósz (nálam bazsalikomos-üveges változat)

150 gramm bulgur

víz

Fűszerek: körülbelül 10 gramm só, 1 evőkanál petrezselyem, ¼ teáskanál bors (vagy borsikafű), 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál oregánó és 2 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer

Elkészítése: az apróra vágott vöröshagymát megpároltam a zsiradékon, majd hozzáadtam a szárazon kimért lencsét. Felöntöttem nagyjából 5 dl vízzel és fedő alatt körülbelül 15 percig főztem. Miután megpuhult a lencse, hozzáöntöttem a paradicsomszószt.

Közben feltettem 150 gramm bulgurt, 300 ml vízzel főni. Nagyjából 10 perc alatt elkészült, kis láng fölött, fedő alatt főzve. Miután megfőtt, a fedőre egy konyharuhát borítottam, és pihenni hagytam további 10 percig.

A paradicsomos lencsét befűszereztem, majd hozzáadtam a bulgurt. Alaposan összekevertem és petrezselyemmel szórva, melegen tálaltam.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek:a kész ételem súlya 2027 gramm lett (239 gramm anyagveszteséggel számolhattam), ebben nekem lett 110 gramm fehérje, 36 gramm zsír és 317 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 311 gramm).

paradicsomosbulgur 4

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy