Borsos tokány basmati rizzsel

Borsos tokány basmati rizzsel
borsos-tokany-basmati-rizzsel-finomat-maskepp pinit Galéria megtekintése 4 képek

Bevezetés

Számos tokány-variáció létezik már, én most a legegyszerűbb, ám egy igazán finom változatát készítettem el.

Ez az étel is olyan, mint például a töltött káposzta, ahány ház, annyi szokás. Vannak akik borsóval, gombával készítik, de akadnak olyanok, akik marhából vagy éppen vadhúsból főzik meg. Léteznek receptek, amelyek szerint paprikát és paradicsomot kell a hús alá vágni és természetesen olyanok is vannak, akik azt vallják, ezeknek a zöldségeknek semmi keresnivalójuk nincs a tokányban. Sokan meghintik egy kanálnyi liszttel a végén.

Néhány dolog azonban mindenféle-fajta tokánynál ugyanaz*:

  • hosszúkás alakúra vágjuk a húst, ezt hívják tokányra vágásnak
  • az őrölt bors áll a fűszerezés középpontjában
  • nem igen adnak hozzá pirospaprikát

Nálam most egy füstölt-főtt szalonnás, sertésből készült tokány került az asztalra, melyet basmati rizzsel tálaltam. Én most nem tettem bele sem gombát, sem egyéb zöldséget. A borssal csínján bántam, hogy a gyerekek is szívesen kóstolják meg, egyenek belőle.

Ez az étel -leginkább a szalonna miatt- egy magas zsírtartalmú fogás. A basmati rizs pedig szénhidrátban gazdag alapanyag. Így ebben a formában -magas zsír-, és magas szénhidráttartalom- ez az étel cseppet sem nevezhető alakbarátnak! 3 opciónk van:

  • eszünk belőle amennyi jól esik és mozgunk utána egy kiadósat
  • megnézzük mennyit ennék belőle szívesen, majd a felét visszaszedjük a fazékba
  • nem eszünk belőle 😎

Viszont tejmentes, tojásmentes és -amennyiben figyelünk a keresztszennyezettségre- gluténmentes is! A basmati rizsnek köszönhetően -jó, meg a sok zsírnak is…- egy egyenletesebb vércukorszintemelkedésre számíthatunk az étel elfogyasztása után.

Köretként illik mellé a rizseken kívül: tarhonya, tört burgonya.

Felszolgálhatunk mellé tejfölös uborkasalátát.

facebook_finomat_maskepp

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 30 perc Főzési/sütési idő 45 perc Teljes Idő 1 óra 15 perc
Adag: 5 Kalóriák: 3330
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Hozzávalók a tokányhoz

Hozzávalók a körethez

Elkészítése

Tokány elkészítése

  1. Vékony csíkokra vágtam a szalonnát és serpenyőbe téve pirítani kezdtem őket.

    Majd mikor kisült a zsírja, hozzáadtam az apró kockákra vágott vöröshagymát.

    Miután a vöröshagyma összeesett és kissé üveges lett, hozzáadtam a fokhagymákat is!

    A fokhagymát és a vöröshagymát ne egyszerre tegyük a serpenyőbe, mert a fokhagyma nagyon gyorsan meg tud égni!
  2. Míg párolódtak a hagymák, felvágtam a lapockát. A nagyobb zsírdaraboktól megtisztítottam és csíkokra vágtam. Majd hozzáadtam a szalonnás-hagymához.

  3. Felöntöttem 250 ml vízzel és fedő alatt, közepes hő fölött addig főztem, míg megpuhultak a húsdarabok.

  4. Nagyjából 30 perccel később, borssal, sóval és majorannával fűszereztem, majd további 15 percig fedő nélkül főztem. Hagytam, hogy elpárologjon a tetejéről a bő folyadék. 

Köret elkészítése

  1. Kimértem 300 gramm rizst, amire ráöntöttem 10 ml olajat. Kis hő fölött, folyamatos kevergetés mellett megpároltam a rizsszemeket.

  2. Majd felöntöttem 600 ml vízzel. És fedő alatt, kis hő föltött nagyjából 15 perc alatt készre főztem. Miután elzárjuk alatta a hőt, érdemes még fedő alatt pihentetni, hogy tovább tudjon duzzadni a rizs. Megsóztam és alaposan átkevertem. 

    Néhány percenként keverjük át, nehogy leégjenek a rizsszemek!
  3. Forrón tálaltam.
Táplálkozási adatok

Adag 5


Mennyiség adagonként
Kalóriák 3330kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 273g420%
Telített zsír 4.47g23%
Transzzsír 0.13g
Koleszterin 66.32mg23%
Összes szénhidrát 14g5%
Élelmi rost 2.21g9%
Cukrok 4.25g
Fehérje 186g372%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A borsos tokány glikémiás indexe 10% körüli. 

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a főtt basmati rizsre: a kész rizsem súlya 816 gramm lett, ebben nekem 1152 kalória, 26 gramm fehérje, 12 gramm zsír és 232 gramm szénhidrát lett benne. Glikémiás indexe 20% körüli. 170 gramm főtt rizs, 50 gramm szénhidrátnak felel meg. 

Kulcsszavak: cukormentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, húsos fogás

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy