Bevezetés
Számos tokány-variáció létezik már, én most a legegyszerűbb, ám egy igazán finom változatát készítettem el.
Ez az étel is olyan, mint például a töltött káposzta, ahány ház, annyi szokás. Vannak akik borsóval, gombával készítik, de akadnak olyanok, akik marhából vagy éppen vadhúsból főzik meg. Léteznek receptek, amelyek szerint paprikát és paradicsomot kell a hús alá vágni és természetesen olyanok is vannak, akik azt vallják, ezeknek a zöldségeknek semmi keresnivalójuk nincs a tokányban. Sokan meghintik egy kanálnyi liszttel a végén.
Néhány dolog azonban mindenféle-fajta tokánynál ugyanaz*:
- hosszúkás alakúra vágjuk a húst, ezt hívják tokányra vágásnak
- az őrölt bors áll a fűszerezés középpontjában
- nem igen adnak hozzá pirospaprikát
Nálam most egy füstölt-főtt szalonnás, sertésből készült tokány került az asztalra, melyet basmati rizzsel tálaltam. Én most nem tettem bele sem gombát, sem egyéb zöldséget. A borssal csínján bántam, hogy a gyerekek is szívesen kóstolják meg, egyenek belőle.
Ez az étel -leginkább a szalonna miatt- egy magas zsírtartalmú fogás. A basmati rizs pedig szénhidrátban gazdag alapanyag. Így ebben a formában -magas zsír-, és magas szénhidráttartalom- ez az étel cseppet sem nevezhető alakbarátnak! 3 opciónk van:
- eszünk belőle amennyi jól esik és mozgunk utána egy kiadósat
- megnézzük mennyit ennék belőle szívesen, majd a felét visszaszedjük a fazékba
- nem eszünk belőle 😎
Viszont tejmentes, tojásmentes és -amennyiben figyelünk a keresztszennyezettségre- gluténmentes is! A basmati rizsnek köszönhetően -jó, meg a sok zsírnak is…- egy egyenletesebb vércukorszintemelkedésre számíthatunk az étel elfogyasztása után.
Köretként illik mellé a rizseken kívül: tarhonya, tört burgonya.
Felszolgálhatunk mellé tejfölös uborkasalátát.
Borsos tokány basmati rizzsel
Hozzávalók
Hozzávalók a tokányhoz
Hozzávalók a körethez
Elkészítése
Tokány elkészítése
-
Vékony csíkokra vágtam a szalonnát és serpenyőbe téve pirítani kezdtem őket.
Majd mikor kisült a zsírja, hozzáadtam az apró kockákra vágott vöröshagymát.
Miután a vöröshagyma összeesett és kissé üveges lett, hozzáadtam a fokhagymákat is!
A fokhagymát és a vöröshagymát ne egyszerre tegyük a serpenyőbe, mert a fokhagyma nagyon gyorsan meg tud égni! -
Míg párolódtak a hagymák, felvágtam a lapockát. A nagyobb zsírdaraboktól megtisztítottam és csíkokra vágtam. Majd hozzáadtam a szalonnás-hagymához.
-
Felöntöttem 250 ml vízzel és fedő alatt, közepes hő fölött addig főztem, míg megpuhultak a húsdarabok.
-
Nagyjából 30 perccel később, borssal, sóval és majorannával fűszereztem, majd további 15 percig fedő nélkül főztem. Hagytam, hogy elpárologjon a tetejéről a bő folyadék.
Köret elkészítése
-
Kimértem 300 gramm rizst, amire ráöntöttem 10 ml olajat. Kis hő fölött, folyamatos kevergetés mellett megpároltam a rizsszemeket.
-
Majd felöntöttem 600 ml vízzel. És fedő alatt, kis hő föltött nagyjából 15 perc alatt készre főztem. Miután elzárjuk alatta a hőt, érdemes még fedő alatt pihentetni, hogy tovább tudjon duzzadni a rizs. Megsóztam és alaposan átkevertem.
Néhány percenként keverjük át, nehogy leégjenek a rizsszemek! -
Forrón tálaltam.
Adag 5
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 3330kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 273g420%
- Telített zsír 4.47g23%
- Transzzsír 0.13g
- Koleszterin 66.32mg23%
- Összes szénhidrát 14g5%
- Élelmi rost 2.21g9%
- Cukrok 4.25g
- Fehérje 186g372%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A borsos tokány glikémiás indexe 10% körüli.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a főtt basmati rizsre: a kész rizsem súlya 816 gramm lett, ebben nekem 1152 kalória, 26 gramm fehérje, 12 gramm zsír és 232 gramm szénhidrát lett benne. Glikémiás indexe 20% körüli. 170 gramm főtt rizs, 50 gramm szénhidrátnak felel meg.