Borsos tokány basmati rizzsel

Borsos tokány basmati rizzsel
borsos-tokany-basmati-rizzsel-finomat-maskepp pinit View Gallery 4 photos

Bevezetés

Számos tokány-variáció létezik már, én most a legegyszerűbb, ám egy igazán finom változatát készítettem el.

Ez az étel is olyan, mint például a töltött káposzta, ahány ház, annyi szokás. Vannak akik borsóval, gombával készítik, de akadnak olyanok, akik marhából vagy éppen vadhúsból főzik meg. Léteznek receptek, amelyek szerint paprikát és paradicsomot kell a hús alá vágni és természetesen olyanok is vannak, akik azt vallják, ezeknek a zöldségeknek semmi keresnivalójuk nincs a tokányban. Sokan meghintik egy kanálnyi liszttel a végén.

Néhány dolog azonban mindenféle-fajta tokánynál ugyanaz*:

  • hosszúkás alakúra vágjuk a húst, ezt hívják tokányra vágásnak
  • az őrölt bors áll a fűszerezés középpontjában
  • nem igen adnak hozzá pirospaprikát

Nálam most egy füstölt-főtt szalonnás, sertésből készült tokány került az asztalra, melyet basmati rizzsel tálaltam. Én most nem tettem bele sem gombát, sem egyéb zöldséget. A borssal csínján bántam, hogy a gyerekek is szívesen kóstolják meg, egyenek belőle.

Ez az étel -leginkább a szalonna miatt- egy magas zsírtartalmú fogás. A basmati rizs pedig szénhidrátban gazdag alapanyag. Így ebben a formában -magas zsír-, és magas szénhidráttartalom- ez az étel cseppet sem nevezhető alakbarátnak! 3 opciónk van:

  • eszünk belőle amennyi jól esik és mozgunk utána egy kiadósat
  • megnézzük mennyit ennék belőle szívesen, majd a felét visszaszedjük a fazékba
  • nem eszünk belőle 😎

Viszont tejmentes, tojásmentes és -amennyiben figyelünk a keresztszennyezettségre- gluténmentes is! A basmati rizsnek köszönhetően -jó, meg a sok zsírnak is…- egy egyenletesebb vércukorszintemelkedésre számíthatunk az étel elfogyasztása után.

Köretként illik mellé a rizseken kívül: tarhonya, tört burgonya.

Felszolgálhatunk mellé tejfölös uborkasalátát.

facebook_finomat_maskepp

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 30 min Főzési idő 45 min Elkészítési idő 1 óra 15 perc Adagok: 5 Kalória: 3330 Ajánlott évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Hozzávalók a tokányhoz

Hozzávalók a körethez

Elkészítése

Tokány elkészítése

  1. Vékony csíkokra vágtam a szalonnát és serpenyőbe téve pirítani kezdtem őket.

    Majd mikor kisült a zsírja, hozzáadtam az apró kockákra vágott vöröshagymát.

    Miután a vöröshagyma összeesett és kissé üveges lett, hozzáadtam a fokhagymákat is!

    borsos-tokany-glutenmentes-finomat-maskepp
    A fokhagymát és a vöröshagymát ne egyszerre tegyük a serpenyőbe, mert a fokhagyma nagyon gyorsan meg tud égni!
  2. Míg párolódtak a hagymák, felvágtam a lapockát. A nagyobb zsírdaraboktól megtisztítottam és csíkokra vágtam. Majd hozzáadtam a szalonnás-hagymához.

    tejmentes-tojasmentes-tokany-finomat-maskepp
  3. Felöntöttem 250 ml vízzel és fedő alatt, közepes hő fölött addig főztem, míg megpuhultak a húsdarabok.

  4. Nagyjából 30 perccel később, borssal, sóval és majorannával fűszereztem, majd további 15 percig fedő nélkül főztem. Hagytam, hogy elpárologjon a tetejéről a bő folyadék. 

Köret elkészítése

  1. Kimértem 300 gramm rizst, amire ráöntöttem 10 ml olajat. Kis hő fölött, folyamatos kevergetés mellett megpároltam a rizsszemeket.

  2. Majd felöntöttem 600 ml vízzel. És fedő alatt, kis hő föltött nagyjából 15 perc alatt készre főztem. Miután elzárjuk alatta a hőt, érdemes még fedő alatt pihentetni, hogy tovább tudjon duzzadni a rizs. Megsóztam és alaposan átkevertem. 

    Néhány percenként keverjük át, nehogy leégjenek a rizsszemek!
  3. Forrón tálaltam.

    borsos-tokany-basmati-rizzsel-finomat-maskepp
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

Adag 855

Adag 6


Mennyiség adagonként
Kalóriák 3330
% Napi érték*
Teljes zsír 273g420%
Telített zsír 4.47g23%
Transzzsír 0.13g
Koleszterin 66.32mg23%
Összes szénhidrát 14g5%
Élelmi rost 2.21g9%
Cukrok 4.25g
Fehérje 186g372%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.

Megjegyzés

A borsos tokány glikémiás indexe 10% körüli. 

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a főtt basmati rizsre: a kész rizsem súlya 816 gramm lett, ebben nekem 1152 kalória, 26 gramm fehérje, 12 gramm zsír és 232 gramm szénhidrát lett benne. Glikémiás indexe 20% körüli. 170 gramm főtt rizs, 50 gramm szénhidrátnak felel meg. 

Kulcsszavak: cukormentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, húsos fogás

Elkészítetted már ezt a receptet?

Mutasd meg az Instagram felhasználóknak mekkora konyhatündér voltál ma is, a finomatmaskepp #-el, illetve @balazsnezsuzsi megjelöléssel!

Tetszik a recept, de ma nincs időd elkészíteni? Semmi gond! Mentsd el későbbre a Pinterest felületén! 

pinit
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne-zsuzsi-finomat-maskepp

Balázsné Zsuzsi

Blogger

Balázsné Zsuzsi vagyok a Finomat másképp (korábban Egy egészségesebb élet) blog és az Ízparancsolat megálmodója és írója. Inzulinrezisztenciával és colitis ulcerosaval élek, mely két betegség más-más étrendet követelne meg tőlem. E gasztronómiai kalandozásomat mutatom be ezen a felületen.

Köszönöm, hogy velem tartasz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy