Dubarry csirkemell basmati rizzsel

Dubarry csirkemell basmati rizzsel
dubarry_csirkemell_finomat_maskepp pinit View Gallery 2 photos

Bevezető – Dubarry csirkemell

Ha minden igaz, a Dubarry csirkemell, Jeanne du Barry nevéhez kapcsolódik. Madame du Barry XV. Lajos francia király hivatalos szeretőjeként vált ismertté a köztudatban, azonban ágyasi életét megelőzően szakácsnőként is dolgozott. Így egyértelműen állíthatom: a francia királyon kívül 😏, mi – a világ- is joggal lehetünk hálásak neki.

Érdekességek a karfiolról

  • Európában a XVI. században terjedt el, bár egyes források szerint korábbi változatai már a XII. századi Cipruson is fellelhetőek voltak. *
  • Termesztése igen körülményes, nedves és napsütéses környezetet igényel, homokos talaj mellett.
  • Ma már számos színben pompázó karfiolhoz is hozzájuthatunk, mint például lilához, narancssárgához vagy éppen zöld színűhöz is.
  • 2020-as adatok alapján évente 25,5 millió tonna volt a világ karfioltermesztése, fő termelőként India és Kína vezette a sort. *
  • A nyers karfiol kicsivel több, mint 90%-a víz.
  • Szénhidrát-, fehérje-, és zsírtartalma alacsony.
  • A nyers karfiol C vitaminban gazdag, de számottevő a B9 (folsav) és K-vitamin tartalma is. *
  • A karfiol levelei is ehetőek.
  • A reform gasztronómiában gyakran készítenek belőle karfiolrizst köretnek, de pizza tésztába is sokan felhasználják.

karfiol_dubarry_csirkemell_alapanyag

Kép forrása: Pexel – Photo by Engin Akyurt

A blogon már található egy korábbi Dubarry-recept, az tej-, tojás-, és gluténmentes változat. A lenti tejesen készült és gluténmentesen, de természetesen utóbbi a liszt cserélésével változtatható, ha nem szempont a gluténmentesség. A fagyasztott karfiolnak köszönhetően egész évben készíthető főétel. Én csirkéből készítettem, mert zsírban szegény húsféle és viszonylag gyorsan el lehet vele készülni, de tudom, hogy sokan készítik például karajból.

Gratinmártás

Én csupán egy egyszerű, sajtos besamelt szoktam készíteni, azt is általában fele víz-fele tej arányokkal. Alapvetően a besamelmártásban semmi keresnivalója a víznek, az már csak az én hóbortom. 🤭

Szóval én úgy tudom, hogy „hivatalosan” gratinmártással készítik a Dubarry csirkemellet. Vagyis az elkészített besamelt mikor besűrűsödik, fűszerezik (só, bors, szerecsendió), majd egy kevés tejszínben elkevernek egy/kettő tojássárgáját és a kész (még forró) besamelhez öntik, amit néhány percig egy habverő segítségével alaposan átkevernek. Majd utolsó lépésként adnak hozzá egy kisebb darab (tea)vajat, ez utóbbi maga a montírozás. A sajtot nem a besamelhez/gratinmártáshoz adják, hanem megszórják a mártás tetejét.

Bátran készítsétek el gratinmártással is 🙂

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 45 mins Főzési/sütési idő 30 mins Teljes Idő 1 óra 15 perc
Adag: 6 Kalóriák: 2165
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

Dubarry csirkemell elkészítése

  1. Legelsőnek felszeleteltem a csirkemelleket, majd kissé kiklopfoltam őket. Feltettem egy nagy fazékban vizet melegedni. 

  2. 8 gramm sót, a borsot, a köményt és a pirospaprikát kikevertem, majd a hússzeletekre öntöttem, 1 evőkanál olajjal együtt. Alaposan átkevertem. 

  3. Mikor felforrt a víz, beleöntöttem 8 gramm sót és a mirelit karfiolrózsákat is. Nagyjából 5-8 percig főztem őket.

    Természetesen, ha friss karfiollal dolgozunk, akkor a karfiol tisztítására is időt kell szánnunk. Zöld leveleitől és erősebb szár részeitől tisztítsuk meg.
  4. Tepsimet egy olajspray segítségével befújtam, majd a kérges hússzeleteket belepakoltam. 

    Elő szokott fordulni, hogy nem használok külön zsiradékot a hússzeletek kisütéséhez, csupán azzal ,,dolgozom", amit a fűszerekkel együtt rátettem (1 evőkanál).
  5. A megfőtt és leszűrt karfiolt a húsokra öntöttem, elegyengettem és nekikezdtem a sajtos besamel elkészítésének. 

  6. Mivel keményítővel dolgoztam, ezért elsőnek a margarint olvasztottam fel, amelyre ráöntöttem a tejet, s hogy ne tudjon olyan gyorsan megégni, ekkor hozzáadtam 4 gramm sót. Majd a 250 ml hideg vízben csomómentesre kevertem a keményítőt és a margarinos tejhez csurgattam, folyamatos kevergetés mellett. Mikor sűrűsödni kezdett (pár perc múlva), leemeltem a tűzhelyről, hozzáadtam a szerecsendiót és az édesítőszert is. Majd beleszórtam a reszelt sajtot. Addig kevertem, míg homogén állagú nem lett, majd elegyengettem a karfiolos húsok tetején.

    A tej mennyiségét a kedvezőbb tápanyagértékek miatt feleztem a vízzel, de természetesen ez a lépés elhagyható és készíthető csak tejjel is. Ahogy a keményítő is cserélhető más gluténmentes lisztre (barna rizsliszt, kölesliszt stb.) vagy glutént tartalmazó lisztre is (teljes kiőrlésű búzaliszt, graham liszt stb.) Ha úgy jobban tetszik készíthetik úgy is, hogy a zsiradékot nem az elején, hanem a végén adjátok hozzá.
  7. 200°C-os sütőbe toltam, ahol 30 percet sült, pirult a dubarry. 

Főtt basmati rizs elkészítése

  1. 10 olajra kimértem szárazon 250 gramm basmati rizst, melyet kis hő fölött, folyamatos kevergetés mellett átmelegítettem. Majd felöntöttem 500 ml vízzel és fedő alatt, továbbra is kisebb hő fölött, nagyjából 10 perc alatt készre főztem. 

    Természetesen készíthető bármilyen egyéb körettel, többször készítettem sütőben sült burgonyával, vagy akár tojásos rizzsel, tökmagos rizzsel, kukoricás bulgurral is klassz választás lehet.
Táplálkozási adatok

Adag ~100 grammra vetítve


Mennyiség adagonként
Kalóriák 105.45kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 3.8g6%
Telített zsír 1.34g7%
Transzzsír 0.01g
Koleszterin 39.7mg14%
Összes szénhidrát 3.43g2%
Élelmi rost 1.02g5%
Cukrok 1.42g
Fehérje 13.4g27%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek!

A dubarry glikémiás indexe nagyjából 10% körüli. Sütés utáni súlya 2053 gramm lett nekem.

A főtt basmati rizs súlya 670 gramm lett nekem. 100 grammra vetítve: 145 kalória, 1,74 gramm zsír, 28,8 gramm szénhidrát és 3,17 gramm fehérje lett benne nekem. Glikémiás indexe 20°% körüli lett. 

Kulcsszavak: cukormentes, gluténmentes, húsos fogás, tojásmentes,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy