Bevezető
A citrom
- Indiából származik, viszont ma már szinte az egész világon termesztik
- A citrom héját, levágva és megszárítva is forgalmazzák
- Nagyon fontos, hogy ma már a boltokban kapható citromok héja kezelve van –kivéve a BIO-, így azok felhasználása reszelt formában kerülendő!
- Viszonylag magas a rosttartalma
- Skorbut ellenszereként először az 1600-as években tették kötelezővé a Brit Haditengerészet tagjainak a citromlé ivását, azonban a citrom –és citrusfélék- eme jótékony hatása csak a C-vitamin felfedezése, 1932 után vált elfogadottá és vált fogyasztása „gyakorlattá”. –írja a wikipedia.
Ételek, amelyekhez illik
-
- salátákra csorgatva ecet helyett (egészségesebb)
- reszelt héja dió-, mák-, és túrótöltelékekbe
- gyümölcslevesekhez
- kompótokhoz
- rizsételekhez
- puncsokhoz
- halakhoz
- teák ízesítésére
Szerepe a népgyógyászatban
-
- emésztésserkentő,
- gyomorerősítő és
- meghűlés esetén –magas C-vitamin tartalma miatt- is használják.
Fűszerkisokos sorozat
A fűszerkisokos további részei, ide kattintva olvashatóak.
Felhasznált irodalom: itt. A képekért köszönet a pixabay.com fotósainak. Borítóképért köszönet: Tara Winstead fotója a Pexels oldaláról