citrom-finomat-maskepp.jpg
Fűszerek

Citrom, megoldás a skorbutra

Bevezető

A citrom

citrom-lazac-finomat-maskepp

  • Indiából származik, viszont ma már szinte az egész világon termesztik
  • A citrom héját, levágva és megszárítva is forgalmazzák
  • Nagyon fontos, hogy ma már a boltokban kapható citromok héja kezelve van –kivéve a BIO-, így azok felhasználása reszelt formában kerülendő!
  • Viszonylag magas a rosttartalma
  • Skorbut ellenszereként először az 1600-as években tették kötelezővé a Brit Haditengerészet tagjainak a citromlé ivását, azonban a citrom –és citrusfélék- eme jótékony hatása csak a C-vitamin felfedezése, 1932 után vált elfogadottá és vált fogyasztása „gyakorlattá”. –írja a wikipedia.

Ételek, amelyekhez illik

    • salátákra csorgatva ecet helyett (egészségesebb)
    • reszelt héja dió-, mák-, és túrótöltelékekbe
    • gyümölcslevesekhez
    • kompótokhoz
    • rizsételekhez
    • puncsokhoz
    • halakhoz
    • teák ízesítésére

Szerepe a népgyógyászatban

    • emésztésserkentő,
    • gyomorerősítő és
    • meghűlés esetén –magas C-vitamin tartalma miatt- is használják.

Fűszerkisokos sorozat

A fűszerkisokos további részei, ide kattintva olvashatóak.

citrom-finomat-maskepp

Felhasznált irodalom: itt. A képekért köszönet a pixabay.com fotósainak. Borítóképért köszönet: Tara Winstead fotója a Pexels oldaláról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: