Egyéb édességek Sütemények

Cukormentes fenyőfa az ünnepi asztalon!

Bevezetés

Nagy Pinterest függő lettem, ott „jött velem szembe” több alkalommal is ez a fenyőfa, amit alapvetően a legtöbben leveles tésztából készítenek. Meg is értem őket, hiszen, jóval rövidebb idő alatt el lehet készíteni, mint kelt tésztából, leginkább akkor, ha „csak” bepakoljuk a bevásárlókocsinkba a kész tésztát. Az ízéről nem is beszélve!

Azonban hatalmas szívfájdalmam –hát melyik inzulinrezisztensnek, cukorbetegnek és életmódváltónak ne lenne-, hogy leveles tésztából nincs zömében teljes kiőrlésű és cukormentes a boltok polcain… A blogom nem túl „nagy”, a lelkesedésem viszont hatalmas! Bízom benne, előbb vagy utóbb valamelyik gyártó olvassa soraimat –vagy másét, aki annyira szeretné, mint én- és tesz az ügy érdekében.

Na de addig is: vagy készítek itthon leveles tésztát –már egyszer csináltam, a végeredmény mondhatni fenomenális, na de az idő, amit rá kell szánni…- vagy helyette kelt tésztához nyúlok. És mivel az egyik kedvenc alapanyagom közé tartozik a kelt tészta, nem volt kérdés, most is ezt fogom választani.

A sütemény alapja, már a blogon szerepelő vizes kalács tésztája.

Hozzávalók

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

20 gramm búzasikér

25 gramm friss élesztő

30 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

 1 db tojás a tésztába + 1 db a kenéshez

250 ml langyos víz (ez minimálisan változhat a lisztek minőségétől függően)

50 gramm margarin

csipet só

A töltelékhez:

60 gramm margarin

20 gramm holland kakaópor (ha valaki jobb szeretné, használhat helyette karobport is, de akkor a tápanyagértékek változni fognak)

40 gramm édesítőszeres étcsokoládé (én ez esetben Wawelt használtam)

20 gramm négyszeres erejű, természetes édesítőszer

Elkészítése

A liszteket a sikérrel, a sóval, édesítővel, élesztővel összekevertem, majd a margarint alaposan eldogoztam benne. Hozzáadtam a tojást. A só és az élesztő a tál két külön oldalába kerüljön! Lassan adagolva a langyos vizet kidagasztattam a géppel. Majd letakarva duplájára kelesztettem. Míg kelt, kimértem egy lábosba a margarint, a csokoládét, a kakaóport és az édesítőszert, amit kis láng fölött, addig kevertem, míg teljesen csomómentes nem lett.

A megkelt tésztámat összesen 4 felé osztottam, így lett kettő nagy fenyőfám. Természetesen lehet sablont is használni, vagy vonalzót a vágáshoz, ha az megkönnyíti a munkánkat.

Téglalap alakúra nyújtottam, a fenyőfaformát kivágtam, majd a leeső részeket a fenyőfa közepére helyeztem és a nyújtófám, illetve a kezem segítségével beledolgoztam, anélkül, hogy eltorzítottam volna a fám küllemét -na jó, beismerem, lenne még mit gyakorolni-.

Lekentem a már kihűlő félben lévő csokoládémmal –engem egyáltalán nem zavart, hogy néhol lefele is folyt belőle-, majd ráhelyeztem a másik formát is. A képzeletbeli törzsig, egy éles késsel bevagdostam az ágakat, amiket utána addig csavartam, míg a tésztám –szakadás mentesen- engedte. Lekentem egy tojással és előmelegített sütőben magas hőfokon 20 perc alatt készre sütöttem. Érdemes tűpróbát tartani, mielőtt végleg kivennénk. Mikor kihűlt, én díszítésképpen megszórtam por alapú édesítőszerrel.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

az összes, megsült fenyőfa 960 gramm lett, ebben 2643 kalória, 96,5 gramm fehérje, 87,6 gramm zsír és 346,5 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 340,6 gramm) lett nekem.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy