DSCF0891
Egyéb reggeli finomságok Pékáruk

Kelt tésztából virág, íme a 30 perces kreatív reggeli!

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

teljes-kiorlesu-kelt-virag-cukormentes

Bevezetés

Ez az a reggeli, amivel aztán még a legválogatósabb lurkó asztalhoz csalogatása sem teljesen reménytelen. Mutatós és ötletes, az elkészítése nem vesz el sok időt életünkből. Kifejezetten figyeltem: 30 perc volt az első kanál liszt kimérésétől a mosogatás befejezéséig.

Nekem ebből a mennyiségből 8 darab készült el, a korongokat nagyjából 10 centiméter átmérőjűre nyújtottam. Mivel reggelire készült, így én expressz élesztőt használtam -ugye így nem kellett várnom: instant dolgokat megkövetelő  világban, -sajnos vagy sem- expressz élesztőre is van lehetősége az ember lányának/fiának-.

Pont a blog Facebook oldalán írtam, hogy ha vége lesz ennek a nyavalyának -jó, tisztességesen pandémiának-, akkor ez a pékáru még a kirándulós hátizsákokba is ideális választás.

Szóval, én mindegyik virág közepébe csupán egy szelet szalámit tettem, tetejére tényleg csak egy csipetnyi sajtot. A ház legidősebb férfija két virág közepébe felvert tojást kapott, csak hogy biztos legyen az öröm. Bármivel megtölthető!

Untitled design 5

Hozzávalók 8 darabhoz

210 gramm teljes kiőrlésű liszt

90 gramm finomliszt vagy durumliszt

1 zacskó expressz élesztőpor

100 gramm tejföl ∼ 12%-os zsírtartalmút használtam

7 gramm só

5 gramm lenmag ∼ ez választható, el is hagyható, cserélhető: chia, lenmag, szezámmag

140 ml langyos víz

Töltelék nálam

összesen 6 szelet szalámi

összesen 50 gramm reszelt sajt

30 ml felvert tojás

Elkészítése

a tésztája egyszerű és gyorsan elkészíthető. Kimértem a liszteket, a sót, az élesztőport, rá a tejfölt, lenmagot. Átkevertettem a géppel, majd fokozatosan adagoltam a langyos vizet.

Mindig érdemes apránként a tésztához adni a folyadékot, hiszen a lisztek minőségétől/márkájától függően változhat a folyadék mennyisége is, amit elbír, fel tud venni a liszt.

Míg dagaszt a gép ∼ nálam nagyjából 6-7 perc ∼ van időnk egy kávé/tea kortyolgatása közben átgondolni az előttünk álló napot, megkeresni azokat a dolgokat, amikért hálát adhatunk. Ekkor azért a sütőt is bekapcsoltam 180°C-ra (alsó-felső+légkeverésre).

Majd enyhén lisztezett felületre borítottam a tésztát és nyolc egyenlő részre osztottam, s a kiporciózott tésztákat tenyereim között meggömbölyítettem. Majd egy sodrófa segítségével körülbelül 10 centiméteres átmérőjű korongokat nyújtottam ki.

Fontos, hogy a nyújtást csináljuk végig az összes tésztán egymás után, ugyanis ha így teszünk, akkor a tésztáknak van idejük ismét/még kelni, míg a többi tésztát nyújtjuk. Tehát egyet kinyújtunk, félretesszük, jöhet a következő.

Majd segítségül magunkhoz veszünk egy kisebb poharat, amit a kis korongunk közepére helyezünk, és egy késsel a pohár körül bevagdossuk. Majd a bevágott tészta végeit összecsípjük ujjainkkal, így fok kialakulni maga a „szirom”. Közepébe számunkra kedves tölteléket teszünk, ha minden igaz, eddigre a sütőnk is csipogott, hogy elérte az általunk kért hőmérsékletet.

DSCF0888

 

Sütőbe toltam a „virágokat” és 15 perc alatt megsültek -természetesen a sütési idő a sütő teljesítményétől is függ, tehát lehet, hogy gyorsabban/lassabban készül el az imént írt időtől-.

Melegen tálaltam.

DSCF0893


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész pékárum súlya 640 gramm lett, ebben nekem 1497 kalória, 58 gramm fehérje, 39 gramm zsír és 200 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 194 gramm) lett.

Jó étvágyat!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

%d bloggers like this: