DSCF0891
Egyéb reggeli finomságok Pékáruk

Kelt tésztából virág, íme a 30 perces kreatív reggeli!

teljes-kiorlesu-kelt-virag-cukormentes

Bevezetés

Ez az a reggeli, amivel aztán még a legválogatósabb lurkó asztalhoz csalogatása sem teljesen reménytelen. Mutatós és ötletes, az elkészítése nem vesz el sok időt életünkből. Kifejezetten figyeltem: 30 perc volt az első kanál liszt kimérésétől a mosogatás befejezéséig.

Nekem ebből a mennyiségből 8 darab készült el, a korongokat nagyjából 10 centiméter átmérőjűre nyújtottam. Mivel reggelire készült, így én expressz élesztőt használtam -ugye így nem kellett várnom: instant dolgokat megkövetelő  világban, -sajnos vagy sem- expressz élesztőre is van lehetősége az ember lányának/fiának-.

Pont a blog Facebook oldalán írtam, hogy ha vége lesz ennek a nyavalyának -jó, tisztességesen pandémiának-, akkor ez a pékáru még a kirándulós hátizsákokba is ideális választás.

Szóval, én mindegyik virág közepébe csupán egy szelet szalámit tettem, tetejére tényleg csak egy csipetnyi sajtot. A ház legidősebb férfija két virág közepébe felvert tojást kapott, csak hogy biztos legyen az öröm. Bármivel megtölthető!

Untitled design 5

Hozzávalók 8 darabhoz

210 gramm teljes kiőrlésű liszt

90 gramm finomliszt vagy durumliszt

1 zacskó expressz élesztőpor

100 gramm tejföl ∼ 12%-os zsírtartalmút használtam

7 gramm só

5 gramm lenmag ∼ ez választható, el is hagyható, cserélhető: chia, lenmag, szezámmag

140 ml langyos víz

Töltelék nálam

összesen 6 szelet szalámi

összesen 50 gramm reszelt sajt

30 ml felvert tojás

Elkészítése

a tésztája egyszerű és gyorsan elkészíthető. Kimértem a liszteket, a sót, az élesztőport, rá a tejfölt, lenmagot. Átkevertettem a géppel, majd fokozatosan adagoltam a langyos vizet.

Mindig érdemes apránként a tésztához adni a folyadékot, hiszen a lisztek minőségétől/márkájától függően változhat a folyadék mennyisége is, amit elbír, fel tud venni a liszt.

Míg dagaszt a gép ∼ nálam nagyjából 6-7 perc ∼ van időnk egy kávé/tea kortyolgatása közben átgondolni az előttünk álló napot, megkeresni azokat a dolgokat, amikért hálát adhatunk. Ekkor azért a sütőt is bekapcsoltam 180°C-ra (alsó-felső+légkeverésre).

Majd enyhén lisztezett felületre borítottam a tésztát és nyolc egyenlő részre osztottam, s a kiporciózott tésztákat tenyereim között meggömbölyítettem. Majd egy sodrófa segítségével körülbelül 10 centiméteres átmérőjű korongokat nyújtottam ki.

Fontos, hogy a nyújtást csináljuk végig az összes tésztán egymás után, ugyanis ha így teszünk, akkor a tésztáknak van idejük ismét/még kelni, míg a többi tésztát nyújtjuk. Tehát egyet kinyújtunk, félretesszük, jöhet a következő.

Majd segítségül magunkhoz veszünk egy kisebb poharat, amit a kis korongunk közepére helyezünk, és egy késsel a pohár körül bevagdossuk. Majd a bevágott tészta végeit összecsípjük ujjainkkal, így fok kialakulni maga a „szirom”. Közepébe számunkra kedves tölteléket teszünk, ha minden igaz, eddigre a sütőnk is csipogott, hogy elérte az általunk kért hőmérsékletet.

DSCF0888

 

Sütőbe toltam a „virágokat” és 15 perc alatt megsültek -természetesen a sütési idő a sütő teljesítményétől is függ, tehát lehet, hogy gyorsabban/lassabban készül el az imént írt időtől-.

Melegen tálaltam.

DSCF0893


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész pékárum súlya 640 gramm lett, ebben nekem 1497 kalória, 58 gramm fehérje, 39 gramm zsír és 200 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 194 gramm) lett.

Jó étvágyat!

%d bloggers like this: