Bevezetés
Ez az a reggeli, amivel aztán még a legválogatósabb lurkó asztalhoz csalogatása sem teljesen reménytelen. Mutatós és ötletes, az elkészítése nem vesz el sok időt életünkből. Kifejezetten figyeltem: 30 perc volt az első kanál liszt kimérésétől a mosogatás befejezéséig.
Nekem ebből a mennyiségből 8 darab készült el, a korongokat nagyjából 10 centiméter átmérőjűre nyújtottam. Mivel reggelire készült, így én expressz élesztőt használtam -ugye így nem kellett várnom: instant dolgokat megkövetelő világban, -sajnos vagy sem- expressz élesztőre is van lehetősége az ember lányának/fiának-.
Pont a blog Facebook oldalán írtam, hogy ha vége lesz ennek a nyavalyának -jó, tisztességesen pandémiának-, akkor ez a pékáru még a kirándulós hátizsákokba is ideális választás.
Szóval, én mindegyik virág közepébe csupán egy szelet szalámit tettem, tetejére tényleg csak egy csipetnyi sajtot. A ház legidősebb férfija két virág közepébe felvert tojást kapott, csak hogy biztos legyen az öröm. Bármivel megtölthető!
Hozzávalók 8 darabhoz
210 gramm teljes kiőrlésű liszt
90 gramm finomliszt vagy durumliszt
1 zacskó expressz élesztőpor
100 gramm tejföl ∼ 12%-os zsírtartalmút használtam
7 gramm só
5 gramm lenmag ∼ ez választható, el is hagyható, cserélhető: chia, lenmag, szezámmag
140 ml langyos víz
Töltelék nálam
összesen 6 szelet szalámi
összesen 50 gramm reszelt sajt
30 ml felvert tojás
Elkészítése
a tésztája egyszerű és gyorsan elkészíthető. Kimértem a liszteket, a sót, az élesztőport, rá a tejfölt, lenmagot. Átkevertettem a géppel, majd fokozatosan adagoltam a langyos vizet.
Mindig érdemes apránként a tésztához adni a folyadékot, hiszen a lisztek minőségétől/márkájától függően változhat a folyadék mennyisége is, amit elbír, fel tud venni a liszt.
Míg dagaszt a gép ∼ nálam nagyjából 6-7 perc ∼ van időnk egy kávé/tea kortyolgatása közben átgondolni az előttünk álló napot, megkeresni azokat a dolgokat, amikért hálát adhatunk. Ekkor azért a sütőt is bekapcsoltam 180°C-ra (alsó-felső+légkeverésre).
Majd enyhén lisztezett felületre borítottam a tésztát és nyolc egyenlő részre osztottam, s a kiporciózott tésztákat tenyereim között meggömbölyítettem. Majd egy sodrófa segítségével körülbelül 10 centiméteres átmérőjű korongokat nyújtottam ki.
Fontos, hogy a nyújtást csináljuk végig az összes tésztán egymás után, ugyanis ha így teszünk, akkor a tésztáknak van idejük ismét/még kelni, míg a többi tésztát nyújtjuk. Tehát egyet kinyújtunk, félretesszük, jöhet a következő.
Majd segítségül magunkhoz veszünk egy kisebb poharat, amit a kis korongunk közepére helyezünk, és egy késsel a pohár körül bevagdossuk. Majd a bevágott tészta végeit összecsípjük ujjainkkal, így fok kialakulni maga a „szirom”. Közepébe számunkra kedves tölteléket teszünk, ha minden igaz, eddigre a sütőnk is csipogott, hogy elérte az általunk kért hőmérsékletet.
Sütőbe toltam a „virágokat” és 15 perc alatt megsültek -természetesen a sütési idő a sütő teljesítményétől is függ, tehát lehet, hogy gyorsabban/lassabban készül el az imént írt időtől-.
Melegen tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész pékárum súlya 640 gramm lett, ebben nekem 1497 kalória, 58 gramm fehérje, 39 gramm zsír és 200 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 194 gramm) lett.
Jó étvágyat!