Ez a pogácsa pont úgy sikerült ahogy azt elképzeltem amikor eldöntöttem, hogy túrós pogácsát is kellene Húsvétra készíteni. Kívül ropogós, belül omlós. A sajttal a tetején még könnyebben „csúszik” lefele. Nehéz volt megálljt parancsolni amikor a kimért adag vége felé közeledtem.
Hozzávalók:
500 gramm félzsíros túró
210 gramm teljes kiőrlésű liszt
90 gramm finomliszt
150 gramm lágy margarin
10 gramm só (nálam himalájai)
1 darab ‘L’-es tojás -60 gramm- + 1 darab a kenéshez
6 gramm szárított élesztő (frissel 25 grammal számolnék)
150 gramm reszelt sajt (nálam trappista)
Elkészítése: minden alapanyagot kimértem a robotgép üstjébe és hagytam a gépet 10 percet a legmagasabb fokozaton dolgozni. Egyéb folyadék hozzáadása nélkül is egy nagyon könnyen formázható, de nem ragadós tésztát kaptam.
Hagytam pihenni 45 percet, majd hajtogattam és ujjnyi vastagságúra nyújtottam:
A kiszaggatott pogácsák tetejét vékonyan megkentem tojással és megszórtam reszelt sajttal. Előmelegített sütőben közepes lángon (villany esetében körülbelül 180°) 30 perc alatt aranybarnára sütöttem.
Ami a számokat illeti. A túró esetében, ha 100 grammnál többet nem eszünk, akkor nem kell a szénhidrát tartalmával számolni. Ilyenkor általában ki szoktam számolni „túróval s anélkül is”, hogy lássam, ha ebéd után másodikra enném, akkor mennyit ehetnék, illetve ha kis étkezésre mérném ki, akkor mennyi járna a tányéromra.
Tehát 100 grammban 18,6 CH és 301,8 kalória lett, ha nem számolom a túrót. És 20,4 CH és 301,8 kalória, ha számolok vele.
Jó étvágyat! 🙂