Egyéb édességek Sütemények

Ropogós, sajtos – túrós pogácsa

Ez a pogácsa pont úgy sikerült ahogy azt elképzeltem amikor eldöntöttem, hogy túrós pogácsát is kellene Húsvétra készíteni. Kívül ropogós, belül omlós. A sajttal a tetején még könnyebben “csúszik” lefele. Nehéz volt megálljt parancsolni amikor a kimért adag vége felé közeledtem.

Hozzávalók:

500 gramm félzsíros túró

210 gramm teljes kiőrlésű liszt

90 gramm finomliszt

150 gramm lágy margarin

10 gramm só (nálam himalájai)

1 darab ‘L’-es tojás -60 gramm- + 1 darab a kenéshez

6 gramm szárított élesztő (frissel 25 grammal számolnék)

150 gramm reszelt sajt (nálam trappista)

 

Elkészítése: minden alapanyagot kimértem a robotgép üstjébe és hagytam a gépet 10 percet a legmagasabb fokozaton dolgozni. Egyéb folyadék hozzáadása nélkül is egy nagyon könnyen formázható, de nem ragadós tésztát kaptam. 

SAM_4302

Hagytam pihenni 45 percet, majd hajtogattam és ujjnyi vastagságúra nyújtottam:

A kiszaggatott pogácsák tetejét vékonyan megkentem tojással és megszórtam reszelt sajttal. Előmelegített sütőben közepes lángon (villany esetében körülbelül 180°) 30 perc alatt aranybarnára sütöttem.

SAM_4324

Ami a számokat illeti. A túró esetében, ha 100 grammnál többet nem eszünk, akkor nem kell a szénhidrát tartalmával számolni. Ilyenkor általában ki szoktam számolni “túróval s anélkül is”, hogy lássam, ha ebéd után másodikra enném, akkor mennyit ehetnék, illetve ha kis étkezésre mérném ki, akkor mennyi járna a tányéromra.

Tehát 100 grammban 18,6 CH és 301,8 kalória lett, ha nem számolom a túrót. És 20,4 CH és 301,8 kalória, ha számolok vele. 

Jó étvágyat! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy