Hozzávalók
280 gramm teljes kiőrlésű liszt vagy teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
120 gramm finomliszt vagy durumliszt
250 gramm túró -lehetőség szerint zsírban szegényebb-
20 gramm búzasikér -elhagyható-
10 gramm só – sót itt találsz
1 db L-es méretű tojás -nálam 56 gramm volt-
10 ml zsiradék a tésztába -nálam extra szűz olívaolaj–
30 gramm friss élesztő
180 ml langyos víz
+ olaj a lángos sütéséhez
+ a feltét -kinek mi, nálunk: fokhagyma, tejföl, reszelt sajt
Elkészítése
a hozzávalókat kimértem és a robotgép üstjébe tettem a vizet leszámítva -fokozatosa öntöttem-. Ügyeltem arra, hogy a só és az élesztő a tál két külön oldalába kerüljön. Egy könnyű, kissé ragadós tésztát kell(ene), hogy kapjunk. 45 percig lefedve kelesztettem. Miután duplájára kelt, enyhén lisztezett felületen megformáztam. Mivel elég lágy a tészta némi óvatosságot igényel a formázás. Forró olajban mind a két oldalát pár perc alatt megsütöttem. Fokhagymásan, tejfölösen, reszelt sajttal a tetején fogyasztottuk.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
100 gramm lángosban (feltét-töltelék nélkül) 32,5 szénhidrát lett nekem. A kalória értékét ez esetben pontosan megírni nem tudom, hiszen ez attól is függ ki – mennyi tejfölt-sajtot és egyebet tesz rá, az “alap” kisült lángosban 358,6 kalória lett. Egy adagot 100 grammosra mértem ki, így 9 és fél adagot tudtam kisütni a fenti hozzávalókból.
Jó étvágyat! 🙂
[…] Teljes kiőrlésű túrós lángos […]