- Már Kr.e. a 14 században is ismerték
- Csak Közép-Európában termesztik.
- Nem csak az élelmiszeripar, de a festékgyártás egyik nagyon fontos alapanyaga is.
- Rengeteg gyógyhatással bír, a népi gyógyászat szívesen használja: koleszterinszint csökkentő, serkenti az agyműködest, székrekedésre jótékony hatással bír, ízületi és egyéb gyulladásokra is sikeresen alkalmazható kiegészítő kezelésként (bélelzáródás és bélszűkület esetén ellenjavalt a fogyasztása)
- A lenmagból készült liszt gluténmentes diétába is beilleszthető
- Többféle olajat is tartalmaz: linol-, linolénsav-, olajsav gliceridjeit
- Kiemelkedő az ásványianyag-tartalma
- Olaja könnyen meg tud avasodni, valamint az olaj kisgyermekeknek nem adható (hidrogén-cianid tartalma miatt)
- Kifejezetten olcsó alapanyagnak számít és könnyen beszerezhető
- Tojás kiváltható őrölt lenmag és víz keverékének turmixolásával
A képekért köszönet: pixabay.com