Csokoládékrémes piskótatekercs

Csokoládékrémes piskótatekercs
csokoladekremes-piskotatekercs-finomat-maskepp pinit

Bevezető – Csokoládékrémmel töltött piskótatekercs

Igazándiból szinte úgy néz ki mint a fatörzs torta, azonban a beletöltött krém, nem párizsi krém és magát a süteményt sem vágtam/ formáztam a hagyományos fatörzs alakúra, így inkább csokoládékrémmel töltött piskótának neveztem el -találékonyságom fölülmúlhatatlan 😀  –

Volt a hűtőnkben egy adag mascarpone, amit szűkös határidőn belül el kellett használnom, illetve tudtam, hogy az ebből készült krémmel 100%, hogy nem lövök mellé.

A picit módosított piskótarecept a már jól megszokott Farkas Vilmos féle útmutatás alapján készült, az eredeti és hamisítatlan verziót itt találjátok. Én természetesen természetes édesítőszerrel és némi teljes kiőrlésű liszttel készítettem el.


A lisztek tekintetében a szénhidrátdiétában előírt 70-30%-os arányt megfordítottam, mivel az autoimmun betegségem belobban a túl sok és hosszantartó teljes kiőrlésű gabona fogyasztásától. Márpedig a jelenlegi remissziós állapotot szeretném hosszan fenntartani.


Korábbi tortarecepteknél még a 70% teljes kiőrlésű búzaliszt és 30% fehér liszt arányt tartottam, például ennél a süteménynél.

Szerintem az év bármely évszakában készíthető, s talán elsőnek félelemre adhat okot a piskóta feltekerése -eltörik vagy nem törik-, pánikra semmi ok!, bátran lepjék meg magukat, családtagjaikat, barátaikat a kezdő konyhatündérek is ezzel a süteménnyel! Talán írnom sem kellene, mert olyan egyértelmű: nem alakbarát a sütike, vékony szelet fogyasztása és activity társas, séta stb. javasolt utána.

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 20 perc Főzési/sütési idő 20 perc Pihenő idő 4 óra Teljes Idő 4 óra 40 perc
Adag: 10 Kalóriák: 2898
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Legelsőnek érdemes a krémet kikeverni, ugyanis jó, ha a kicsit vissza tud dermedni a töltésre. Felmelegítettem a tejszínt, majd beletördeltem a csokoládét. Mikor homogén állagú lett, robotgépem segítségével krémes állagúra kevertem a mascarponeval és a csipet sóval. Hűtőbe tettem.

  2. Ekkor bekapcsolatam 160°-ra a sütőmet.  Majd szétválasztottam a tojásokat. A sárgáját a kimért édesítőszerrel krémesre kevertem. Géppel nagyjából 5-6 perc. 

  3. Majd a fehérjéket éppen csak annyira vertem fel, hogy ne essen ki a fejre állított tálból, azonban még véletlenül se törjön a hab!

  4. A sárgáját a fehérjéhez adtam és spatulám segítségével, óvatos mozdulatokkal átkevertem. 

  5. Majd két részletben hozzáadtam a lisztek keverékét is. Laza mozdulatokkal eldolgoztam.

  6. Egy 43x33-as tepsit sütőpapírral kibéleltem, és a tésztámat ráöntöttem, azt egyenletes vastagságúra húzva eligazgattam benne. 

  7. Az addigra felmelegedett sütőbe toltam, ahol 20 perc alatt szép aranybarnára sült.

    Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hiszen minden sütő más és más, így a sütési idő rövidelühet/hosszabbodhat is.
  8. A sütőből kivéve konyharuhára borítottam a frissen sült tésztát, majd mikor langyosra hűlt, elővettem a krémet.

  9. A krém háromnegyedét elkentem a lapon, majd el kezdtem -nem túl szorosan- feltekerni. 

  10. Majd kívülről is bevontam és egy recés szélű hablapattál eligazgattam rajta. Majd hűtőbe tettem pár órára. Tálalás előtt porrá őrölt édesítőszerrel hintettem meg a tetejét. 

    Akár kókuszreszelékkel vagy darált dióval, madnulával, mogyoróval is díszíthetjük.
Táplálkozási adatok

Adag 10


Mennyiség adagonként
Kalóriák 329.6kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 24.26g38%
Telített zsír 3.6g18%
Transzzsír 0.02g
Koleszterin 132.7mg45%
Nátrium 51.1mg3%
Kálium 123.8mg4%
Összes szénhidrát 17g6%
Élelmi rost 1.68g7%
Cukrok 4.3g
Fehérje 8.9g18%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek. 

A piskótatekercs teljes súlya sütés és betöltés után nekem 879 gramm lett. Glikémiás indexe 10% körüli lett. 

Kulcsszavak: cukormentes, desszert, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, húsmentes,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy