Bevezető – Csokoládékrémmel töltött piskótatekercs
Igazándiból szinte úgy néz ki mint a fatörzs torta, azonban a beletöltött krém, nem párizsi krém és magát a süteményt sem vágtam/ formáztam a hagyományos fatörzs alakúra, így inkább csokoládékrémmel töltött piskótának neveztem el -találékonyságom fölülmúlhatatlan 😀 –
Volt a hűtőnkben egy adag mascarpone, amit szűkös határidőn belül el kellett használnom, illetve tudtam, hogy az ebből készült krémmel 100%, hogy nem lövök mellé.
A picit módosított piskótarecept a már jól megszokott Farkas Vilmos féle útmutatás alapján készült, az eredeti és hamisítatlan verziót itt találjátok. Én természetesen természetes édesítőszerrel és némi teljes kiőrlésű liszttel készítettem el.
A lisztek tekintetében a szénhidrátdiétában előírt 70-30%-os arányt megfordítottam, mivel az autoimmun betegségem belobban a túl sok és hosszantartó teljes kiőrlésű gabona fogyasztásától. Márpedig a jelenlegi remissziós állapotot szeretném hosszan fenntartani.
Korábbi tortarecepteknél még a 70% teljes kiőrlésű búzaliszt és 30% fehér liszt arányt tartottam, például ennél a süteménynél.
Szerintem az év bármely évszakában készíthető, s talán elsőnek félelemre adhat okot a piskóta feltekerése -eltörik vagy nem törik-, pánikra semmi ok!, bátran lepjék meg magukat, családtagjaikat, barátaikat a kezdő konyhatündérek is ezzel a süteménnyel! Talán írnom sem kellene, mert olyan egyértelmű: nem alakbarát a sütike, vékony szelet fogyasztása és activity társas, séta stb. javasolt utána.
Csokoládékrémes piskótatekercs
Hozzávalók
Elkészítése
-
Legelsőnek érdemes a krémet kikeverni, ugyanis jó, ha a kicsit vissza tud dermedni a töltésre. Felmelegítettem a tejszínt, majd beletördeltem a csokoládét. Mikor homogén állagú lett, robotgépem segítségével krémes állagúra kevertem a mascarponeval és a csipet sóval. Hűtőbe tettem.
-
Ekkor bekapcsolatam 160°-ra a sütőmet. Majd szétválasztottam a tojásokat. A sárgáját a kimért édesítőszerrel krémesre kevertem. Géppel nagyjából 5-6 perc.
-
Majd a fehérjéket éppen csak annyira vertem fel, hogy ne essen ki a fejre állított tálból, azonban még véletlenül se törjön a hab!
-
A sárgáját a fehérjéhez adtam és spatulám segítségével, óvatos mozdulatokkal átkevertem.
-
Majd két részletben hozzáadtam a lisztek keverékét is. Laza mozdulatokkal eldolgoztam.
-
Egy 43x33-as tepsit sütőpapírral kibéleltem, és a tésztámat ráöntöttem, azt egyenletes vastagságúra húzva eligazgattam benne.
-
Az addigra felmelegedett sütőbe toltam, ahol 20 perc alatt szép aranybarnára sült.
Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hiszen minden sütő más és más, így a sütési idő rövidelühet/hosszabbodhat is. -
A sütőből kivéve konyharuhára borítottam a frissen sült tésztát, majd mikor langyosra hűlt, elővettem a krémet.
-
A krém háromnegyedét elkentem a lapon, majd el kezdtem -nem túl szorosan- feltekerni.
-
Majd kívülről is bevontam és egy recés szélű hablapattál eligazgattam rajta. Majd hűtőbe tettem pár órára. Tálalás előtt porrá őrölt édesítőszerrel hintettem meg a tetejét.
Akár kókuszreszelékkel vagy darált dióval, madnulával, mogyoróval is díszíthetjük.
Adag 10
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 329.6kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 24.26g38%
- Telített zsír 3.6g18%
- Transzzsír 0.02g
- Koleszterin 132.7mg45%
- Nátrium 51.1mg3%
- Kálium 123.8mg4%
- Összes szénhidrát 17g6%
- Élelmi rost 1.68g7%
- Cukrok 4.3g
- Fehérje 8.9g18%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek.
A piskótatekercs teljes súlya sütés és betöltés után nekem 879 gramm lett. Glikémiás indexe 10% körüli lett.