Húsgolyó nyárson, leveles tésztával

Húsgolyó nyárson, leveles tésztával
hus-golyo-finomat-maskepp pinit

Bevezető

A Pinterestet böngészve találkoztam ezzel a recepttel, Tastemade  jóvoltából. Igen ötletes, hihetetlenül gyorsan elkészíthető ételről van szó (ha bolti tészta mellett döntünk). Némileg módosítottam a videóban látható hozzávalókon, ezáltal le is egyszerűsítettem, de a fenti linken elérhető az eredeti verzió, ha ahhoz lenne inkább kedvetek.

Én most bolti -fehér-, zsírban szegényebb leveles tésztát használtam fel hozzá, hiszen hónapok óta igyekszem csökkenteni a teljes kiőrlésű liszt arányát az étrendemben autoimmun betegségem (colitis u.) miatt. A darált húsból is 20%-os zsírtartalmú változatot használtam fel. A húshoz nem adtam, viszont mielőtt sütőbe toltam őket, tetejüket lekentem felvert tojással. Ha elhagyjuk a tetejéről a tojást, akkor tojásmentesen étkezőknek is felszolgálhatjuk.

Ha magam készítettem volna a tésztát hozzá, akkor nagy valószínűséggel blundel tésztával dolgoztam volna.

Szerintem köretnek leginkább friss saláta illik mellé, viszont amikor ezt készítettem akkor nem volt itthon. Így majonézes-tejfölös kukoricasalátát kínáltam mellé, de sokkal egészségesebb/jobb választás lett volna a friss zöldség, -talán egy kevés salátaöntettel-.

Szerintem az év bármely szakaszában készíthető, egyáltalán nem évszakfüggő étel. A konyhában kevesebb rutinnal rendelkezők is bátran kipróbálhatják, sikerülni fog! Ha nem tudunk nyárshoz jutni, akkor talán a tepsibe fektetve, fogpiszkálóval vagy hústűvel helyenként megszúrva nem nyílik szét a tészta sütés közben.

 

 

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 30 min Főzési/sütési idő 30 min Teljes Idő 1 óra Adag: 4 Kalóriák: 2464 Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Hozzávalók a húsgolyókhoz

Hozzávalók a kukoricasalátához

Elkészítése

Húsgolyók

  1. A darált húst összekevertem a fűszerekkel. A leveles tésztát hosszú csíkokra vágtam. A sajtot felkockáztam. 

  2. A húsból tenyerembe vettem, közepébe egy sajtkockát tettem, majd gombócot formáltam belőle. Ezt négyszer ismételtem meg nyársonként (kivéve az utolsónál, ott kevesebb lett a húsgolyó.

  3. A négy húsgolyót a konyhapultra tettem, majd egy csík tésztával cikk-cakk alakban beburkoltam. 

    daralt-hus-leveles-teszta-finomat-maskepp
  4. Miután elfogyott az összes alapanyagom, egy felvert tojással megkentem a tetejüket. 180°C-os, légkeveréses sütőbe toltam, ahol 30 perc alatt megsültek. 

    daralt-hus-golyo-leveles-teszta

Kukoricasaláta

  1. A kukoricát forró vízbe öntöttem, ahol 10 perc alatt puhára főztem őket.

  2. Közben kikevertem a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a sót és az édesítőszert.

  3. Mikor megpuhultak a kukoricaszemek, szűrőbe öntöttem, hideg víz alatt lehűtöttem és a tejfölös-majonézes alaphoz adtam. Átkevertem és fogyasztásig hűtőbe raktam pihenni/összeérni.

    husgolyo-tesztaban-finomat-maskepp
Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 352
% Napi érték*
Teljes zsír 23.1g36%
Telített zsír 6.04g31%
Koleszterin 52.9mg18%
Nátrium 614.1mg26%
Kálium 239.3mg7%
Összes szénhidrát 18.3g7%
Élelmi rost 0.79g4%
Cukrok 0.07g
Fehérje 17.9g36%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek. 

A leveles tésztás húsgolyó glikémiás indexe 25% körüli. Sütés utáni súlya 700 gramm lett nekem.

A kukoricasaláta súlya 768 gramm lett. Irányadó tápanyagértékei 100 gramm vetítve: 135 kcal, 4,3 gr fehérje, 8,8 gr szénhidrát, 8,2 gr zsír. Glikémiás indexe nagyjából 15% körüli. 

Kulcsszavak: cukormentes, húsos fogás,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: