Bevezető
A Pinterestet böngészve találkoztam ezzel a recepttel, Tastemade jóvoltából. Igen ötletes, hihetetlenül gyorsan elkészíthető ételről van szó (ha bolti tészta mellett döntünk). Némileg módosítottam a videóban látható hozzávalókon, ezáltal le is egyszerűsítettem, de a fenti linken elérhető az eredeti verzió, ha ahhoz lenne inkább kedvetek.
Én most bolti -fehér-, zsírban szegényebb leveles tésztát használtam fel hozzá, hiszen hónapok óta igyekszem csökkenteni a teljes kiőrlésű liszt arányát az étrendemben autoimmun betegségem (colitis u.) miatt. A darált húsból is 20%-os zsírtartalmú változatot használtam fel. A húshoz nem adtam, viszont mielőtt sütőbe toltam őket, tetejüket lekentem felvert tojással. Ha elhagyjuk a tetejéről a tojást, akkor tojásmentesen étkezőknek is felszolgálhatjuk.
Ha magam készítettem volna a tésztát hozzá, akkor nagy valószínűséggel blundel tésztával dolgoztam volna.
Szerintem köretnek leginkább friss saláta illik mellé, viszont amikor ezt készítettem akkor nem volt itthon. Így majonézes-tejfölös kukoricasalátát kínáltam mellé, de sokkal egészségesebb/jobb választás lett volna a friss zöldség, -talán egy kevés salátaöntettel-.
Szerintem az év bármely szakaszában készíthető, egyáltalán nem évszakfüggő étel. A konyhában kevesebb rutinnal rendelkezők is bátran kipróbálhatják, sikerülni fog! Ha nem tudunk nyárshoz jutni, akkor talán a tepsibe fektetve, fogpiszkálóval vagy hústűvel helyenként megszúrva nem nyílik szét a tészta sütés közben.
Húsgolyó nyárson, leveles tésztával
Hozzávalók
Hozzávalók a húsgolyókhoz
Hozzávalók a kukoricasalátához
Elkészítése
Húsgolyók
-
A darált húst összekevertem a fűszerekkel. A leveles tésztát hosszú csíkokra vágtam. A sajtot felkockáztam.
-
A húsból tenyerembe vettem, közepébe egy sajtkockát tettem, majd gombócot formáltam belőle. Ezt négyszer ismételtem meg nyársonként (kivéve az utolsónál, ott kevesebb lett a húsgolyó.
-
A négy húsgolyót a konyhapultra tettem, majd egy csík tésztával cikk-cakk alakban beburkoltam.
-
Miután elfogyott az összes alapanyagom, egy felvert tojással megkentem a tetejüket. 180°C-os, légkeveréses sütőbe toltam, ahol 30 perc alatt megsültek.
Kukoricasaláta
-
A kukoricát forró vízbe öntöttem, ahol 10 perc alatt puhára főztem őket.
-
Közben kikevertem a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a sót és az édesítőszert.
-
Mikor megpuhultak a kukoricaszemek, szűrőbe öntöttem, hideg víz alatt lehűtöttem és a tejfölös-majonézes alaphoz adtam. Átkevertem és fogyasztásig hűtőbe raktam pihenni/összeérni.
Adag ~100 gramm
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 352kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 23.1g36%
- Telített zsír 6.04g31%
- Koleszterin 52.9mg18%
- Nátrium 614.1mg26%
- Kálium 239.3mg7%
- Összes szénhidrát 18.3g7%
- Élelmi rost 0.79g4%
- Cukrok 0.07g
- Fehérje 17.9g36%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek.
A leveles tésztás húsgolyó glikémiás indexe 25% körüli. Sütés utáni súlya 700 gramm lett nekem.
A kukoricasaláta súlya 768 gramm lett. Irányadó tápanyagértékei 100 gramm vetítve: 135 kcal, 4,3 gr fehérje, 8,8 gr szénhidrát, 8,2 gr zsír. Glikémiás indexe nagyjából 15% körüli.