vöröslencsés-bableves-finomat-másképp
Húsos ételek Levesek

Vöröslencsés-bableves, baconről indítva

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

vöröslencsés-bableves-finomat-másképp

Eszembe jutott néhány héttel ezelőtt, milyen jó lenne egy olyan levest készíteni, amelyet tartalmasnak mondhatok, de munka után, gyorsan elkészíthetem (tehát nem egy marhagulyás). Jött az ötlet, hogy legyen benne csicseriborsó, meg bab és mennyire remek lenne, ha ezt megbolondítanám füstölt baconnel.

Elkészítettem, de akkor a vékony szeletekre vágott bacont „csak” lepirítottam és a leves tetejére, amolyan megkoronázásként rátettem. Finom volt. Másnapra a munkába azonban a baconnel együtt tettem be mindenkinek a maga adagját előző este. Nahát! Ha előző estire azt írtam finom volt, akkor ez?! Mennyei! Igazán átvette a leves a füstös ízt, ami nagyon jól passzolt ehhez a csicseris-babos ízvilághoz.

Rögtön el is döntöttem, hogy ezt így nem tehetem fel a blogra, a bacont a főzés során kell „bele varázsolnom” a levesbe. Következő alkalommal viszont csicseri helyett vörös lencsét használtam fel (egyszerű oka van, nem kaptam csicseriborsót…) Kockázott bacont használtam, de hogy ki mit választ, szerintem teljesen mindegy!

Névtelen terv 2

Hozzávalók

10 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)

1 kisebb fej vöröshagyma (50 gramm pucolt súllyal)

200 gramm kockázott, füstölt bacon

150 gramm szárazon kimért vörös lencse

1 kis konzerv vörös bab (275 gramm leve nélkül)

200 ml rizskrém

1050 ml víz

Fűszerek: 10 gramm só, ¼ teáskanál kurkuma, 1 evőkanál tárkony, 1 evőkanál fokhagymakrém

Elkészítése

az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároltam az olajon, majd rátettem a bacont. Nagyjából 5 perc után, hozzáadtam a vörös lencsét és a vörös babot is. Néhány percig pároltam őket, majd ráöntöttem a vizet. Fedő alatt, kis láng fölött főztem 30 percig. Végül hozzáadtam a rizstejszínt, és befűszereztem.

  • Akinek nem fontos, hogy tejmentes legyen (bár nem próbáltam), szerintem készítheti főzőtejszínnel a rizskrém/rizstejszín helyett
  • A sóval érdemes vigyázni, hiszen a bacon is minden bizonnyal elég sós. Nekem 10 gramm elég volt, lehet valakinek ennél több, vagy éppen kevesebbre lesz szüksége az elkészítése során.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész levesem súlya 1874 gramm lett (összesen 100 gramm anyagveszteséggel számolhattam) amiben nekem 2016 kalória, 96 gramm fehérje, 100 gramm zsír és 190 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 180 gramm) lett.

Jó étvágyat!

vöröslencsés-bableves-finomat-másképp

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

2 Hozzászólás

  1. Csak azt az anglomán szókincset kéne kicsit visszafogni! A bacon magyarul szalonna. Miért nem lehet így említeni? Már kezd túltengeni a néhol fennhájázó sok idegen kifejezés, amelyeknek van magyar megfelelője is. Józsi bácsi reggelire szalonna helyett már bacont eszik, de előtte ledönt egy kupica törköly helyett grappát, ha átjön a szomszéd, velkamdrink a neve a pohár bornak… Biztos bennem van a hiba, hogy bántja a fülemet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: