Diós banánkenyér

Diós banánkenyér
diós_banánkenyér_finomat_másképp pinit

Bevezető – Diós banánkenyér

Az utóbbi időben igen sokszor odatévedek Gombos Edináék, Itt van Amerika! Youtube csatornájára és az elmúlt hétvégén éppen azt a videójukat néztem meg, ahol banánkenyeret sütöttek. A Férjem gyorsan meg is jegyezte, hogy pihen a hűtőben három, igen érett banán. Vettem a célzást!

Így neki is láttam banánkenyér receptek után kutatni, és a simplyrecipes.com oldalán meg is találtam a számomra szimpatikusat. Össze is törtem a banánokat, elővettem a hozzávalókat, mikor realizálódott bennem, hogy kifogytam a teljes kiőrlésű lisztből. Ünnepnap lévén, gondoltam nincs mit tenni, megsütöm csak fehér liszttel, édesítőszeresen. Mondjuk a banán amúgy sem egy szénhidrátdiéta – barát alapanyag, szóval akinek így már egyáltalán nem fér bele az étrendjébe ez a sütemény, kérem, bocsássa ezt most meg nekem. Ide kattintva számos egyéb sütirecept olvasható.

Szóval, azért a későbbiekben mindenképpen lesz benne nálam is teljes kiőrlésű búzaliszt, az utóbb, tőlem megszokott 30%-os arányban. De Ti bátran használjatok belőle az IR étkezési szabályok szerint előírt 70%-os arányban, viszont ez esetben nagy valószínűséggel a tészta kívánni fog némi extra folyadékot (egy kevés vizet érdemes lehet hozzáadni).

A dió, mint hozzávaló csak egy extra finomság (no meg kalória és zsír!) benne, elhagyható! Tudom, hogy a dió egy drága élelem, de meg kell valljam őszintén, nagyon finom volt a tésztában és a tészta szélén sült, és kissé megpirult diószem!

A kisült kenyerem 735 gramm lett, ez nekem az alapanyagok tekintetében durván 900 forintba került (energiaárak számolása nélkül). (Dió kilójára 4800 forintot számoltam, szerintem ennél lehet kapni kedvezőbb áron, meg hát a határ a csillagos ég ugye…) Nagyon szívesen kipróbálnám például mandulával, kesudióval.

Rém unalmas lehetek azoknak, akik rendszeresen időt töltenek a blogomon, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy amikor ide a receptek elejére írok egy árat, az senki ellen sem szól részemről! Sem a boltok, a piaci árusok, a pékségek vagy éttermek ellen! Szerintem nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy amikor kijön egy ekkora vekni 900 forintra otthon a konyhánkban, akkor ismerjük (f)el, hogy okkal kerülne akár dupla ennyibe, ha készen megvesszük valahol. Egy üzletnek számos olyan költséggel kell számolnia (a haszonszerzés utáni vágy mellett), amivel nekünk, akik inkább otthon készítjük el, nem szükséges.

Persze, ki-milyen vastagra vágja, de szerintem ebből 10-12 szelet simán kijön, egy szelet így körülbelül 85 forint körül mozog (míg nem felejtem: 2022 november elején…)

Meglátásom szerint, ez a süti bármelyik évszakban készíthető a hozzávalók tekintetében. Ez egy tömörebb, kalóriában igen dús sütemény, így kóstolás után, mégis inkább a hűvösebb hónapokra ajánlanám.  Kezdő konyhatündérek is bátran készítsék el, mert nem igen lehet elrontani!

 

Dios banankenyer sugarfree

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 10 perc Főzési/sütési idő 50 perc Teljes Idő 1 óra
Adag: 10 Kalóriák: 2151
Legjobb évszak: Ősz

Hozzávalók

Elkészítése

  1. A banánokat megpucoltam és egy villa segítségével alaposan összetörtem.

  2. Kimértem a lisztet, rá a szódabikarbónát, a sót, az édesítőszert és alaposan elkevertem.

  3. A zsiradékot felolvasztottam, hozzáöntettem a száraz hozzávalókhoz, majd ráütöttem a tojást is. Ekkor rámértem az egy evőkanál ecetet is.

  4. Nekem itthon feles, negyedes dió volt itthon (szóval egész szemek nem igen), így nem vágtam durvára, csak beleszórtam a nyers tésztába.

  5. Átkevertem és sütőpapírral bélelt kenyérformába öntöttem a masszát.

  6. 180°C-os, előmelegített sütőbe tettem (alsó-felső) és nagyon hosszan, majd 50 percig sütöttem. Többször ránéztem és tűpróbával ellenőriztem, de kellett neki az 50 perc. Nem égett meg, szép kérge lett alul-felül. Porrá őrölt édesítőszerrel szórtam, mikor kissé kihűlt vágtam fel.

    diós_banánkenyér

Táplálkozási adatok

Adag 10


Mennyiség adagonként
Kalóriák 293kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 15.8g25%
Telített zsír 4.36g22%
Koleszterin 26.3mg9%
Nátrium 228.1mg10%
Kálium 315.4mg10%
Összes szénhidrát 35g12%
Élelmi rost 2.7g11%
Cukrok 9.06g
Fehérje 5.73g12%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti táblázatban szereplő adatok hozzávetőleges/irányadó értékek. Glikémiás indexe a banánkenyérnek nagykából 50% körüli. 

Kulcsszavak: cukormentes, desszert, húsmentes, tejmentes,

Kérdések, amelyek felmerülhetnek a sütemény elkészítése kapcsán

Összes kibontása:
Csak érett banánnal készíthető?

Igen, csak (túl)érett banánnal érdemes elkészíteni. Ha még éretlen vagy kemény a banánunk mindenképpen várjuk meg míg kissé barnás lesz a héja. Gyorsíthatjuk az érési folyamatot, ha például almák közé tesszük.

Csak margarinnal készíthető?

Természetesen vajjal is el lehet készíteni. Olajjal inkább ne, mert megváltoztatja a tészta állagát. 

Használhatok mást szódabikarbóna helyett?

Sütőporral helyettesíthető (én körülbelül 5-6 grammot adnék hozzá), viszont ez esetben elhagyható az ecet is.

Almaecet helyett használhatok sima ecetet?

Igen, de inkább a gyengébb, 10%-os ecetet használnám. 

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy