DSCF1231
Húsos ételek

Paradicsomos csirkecombfilével töltött pite

DSCF1231

Enyhén paradicsomos csirkecombfilével töltött, kissé ropogós tészta az idény zöldségeivel tálalva. Könnyű ebéd és vacsora, nem is kell több.

Az elkészítése sem túl bonyolult dolog, bár kétségtelen, hogy egy rohanósabb napra, talán nem a legideálisabb választás.

  • Csirkecombfilé mellett döntöttem, így kellően szaftos maradt a hús a tésztában.
  • Kifogytam a 25%-os zsírtartalmú margarinból, így most 70%-os került a tésztába, de ez így, ebben a formában nem éppen alakbarát! Érdemes cserélnie annak, akinek a napi, megengedett tápanyagértékeibe nem fér bele ez a zsírosabb verzió!
  • Annak, akinek a pocakja nem bírja a fekete borsot, őrölt borókával hasonló ízvilágot érhet el, viszont nem bántja a bélrendszert azoknál, akik érzékenyek a csípős ízre.
  • A szomszéd nénitől nem olyan régen friss tárkonyt kaptam, amit leszárítottam, majd ledaráltam, így volt szerencsém azt használni. Hihetetlen mennyivel intenzívebb az illata és íze a frissen, kertből szedett tárkonynak. Alapvetően nekem bolti tárkonyom szokott lenni, abból valószínűleg többet használtam volna a lent megadott mennyiségnél.

Hozzávalók a tésztához:

210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

90 gramm finomliszt

120 gramm margarin

1 darab tojásnak a sárgája

3 gramm só

80 ml víz

Hozzávalók a töltelékhez:

1 darab közepes fej vöröshagyma 70 gramm a pucolt súlya

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál zsiradék nálam napraforgóolaj

700 gramm csirkecombfilé bőr nélkül

5 evőkanál paradicsompüré

200 gramm paradicsom

½ teáskanál őrölt, fekete bors

1 teáskanál őrölt kömény

1 teáskanál tárkony

5 gramm só

1 csipet négyszeres erejű édesítőszer

 

+1 tojás a kenéshez

köretnek saláta

Untitled design 18

Elkészítése: legelsőnek a tésztát készítettem el. A liszteket és a sót kimértem tálamba, majd a hideg margarint rákockáztam. Tenyereim között addig morzsoltam a lisztes-margarinos egyveleget, míg a margarin eltűnt, s kissé morzsás állagot kaptam. Ekkor hozzáadtam a tojásnak a sárgáját, majd fokozatosan a vizet. Érdemes a folyadékot apránként adagolni, hiszen a lisztek márkájától/őrlésétől is függ, hogy mennyi nedvességet képesek felvenni. Nem gyúrtam túl a tésztát, éppen csak addig, hogy sima legyen tapintásra. Fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem pihenni.

Majd apró kockákra vágtam a csirkecombfilét. A szintén felkockázott vöröshagymát és nagyobb darabokra vágott fokhagymát a zsiradékhoz adtam és üvegesre pároltam. Majd hozzáadtam a húskockákat és fedő alatt nagyjából 30 percig főztem. Én szeretem, ha kap egy kissé barnás kérget a hús, így most is hagytam, hogy ez megtörténjen.

Majd megszórtam a fűszerekkel, hozzáadtam a nagyobb kockákra vágott paradicsomokat, és az öt evőkanálnyi paradicsompürét is. Addig főztem, míg teljesen elfőtt a leve, és egy sűrű paradicsomos réteg/szósz maradt már csak rajta.

DSCF1215

Ekkor bekapcsoltam a sütőt 180C-ra.

A tésztát kivettem a hűtőből és enyhén lisztezett felületen a 28 centiméteres átmérőjű piteformám méretére nyújtottam. Az aljához nagyjából a harmadát használtam fel.

Érdemes a formánkat vékonyan kikenni valamilyen zsiradékkel, nehogy beleragadjon sütés közben a tésztánk.

Miután a tészta belekerült a formába, abba pedig a paradicsomos csirke, már csak a tetejét kellett lezárnom a maradék tésztából. Amint ez is megtörtént, a tészta közepére egy kés segítségével keresztet vágtam, itt fog tudni távozni a keletkező gőz.

DSCF1226

Lekentem egy tojással és a forró sütőbe toltam, ahol nekem 30 perc alatt aranybarnára sült.

Friss fejes salátával, kockázott paradicsommal és uborkával, valamint olíva bogyóval és némi magos majonézzel tálaltam.

DSCF1234


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: az ételem kész súlya sütés után 1094 gramm lett, ebben nekem 2992 kalória, 179 gramm fehérje, 142 gramm zsír és 235 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 219 gramm) lett.

Jó étvágyat!