Bevezető – Csirke tikka masala
A tikka masala eredetét a Nagy-Britanniában élő dél-ázsiai letelepedőknek tulajdonítják. Számos elkészítési módja van, egy hozzávaló azonban mindnél közös: a csirkemell. Általában tartalmaz tejszínt, joghurtot, paradicsomot és olyan egyéb fűszereket, melyek narancssárgás színét adhatják, mint például gyömbért és kurkumát.
Alapvetően a pácolt csirkemelldarabokat nyársra szúrják és faszén felett, vagy annak híján, a sütőben megsütik. A szószba már a megsült csirkemell kerül. Én ezt picit másképpen csináltam praktikussági okokból, de ha beindul a grillezős szezon, akkor elképzelhető, hogy sort kerítek egy ilyen, faszén felett sült változatra is.*
Egyébként nagyon hasonlít ehhez az ételhez a tikka csirke receptje is. Ez utóbbi esetében kicsontozott, feldarabolt csirkét használnak fel, melyet joghurtos-fűszeres szószban pácolnak, majd nyársra húzva, szintén faszén felett átsütik. Általában valamilyen chutney-val, citrommal és friss korianderrel fogyasztják. *
Én görög joghurt mellett döntöttem, mert egy krémesebb állagot szerettem volna a szósznak. A koriandert kihagytam utóbb (elsőnek tettem ám rá, hogy próbáljak hű maradni a recepthez), ugyanis a családunkban senki sem szereti az ízét (brrrr….), de egyébként friss korianderrel illene megszórni fogyasztás előtt az ételt. 10% zsírtartalmú főzőtejszínt használtam, de meggyőződésem szerint a tikka masala ízvilágához illene a kókusztejszín is. A fűszerezése kapcsán: készen vásároltam meg a kikevert fűszerkeveréket, a Kotányi Secret of India Bombay garam masala keverékét egészen pontosan. Eddig még csak Auchan és Interspar üzletekben találkoztam vele, 1 csomaghoz 499 forintos áron jutottam hozzá.
Összességében egy gyorsan, könnyen -főleg, ha elhagyjuk a hús külön sütését- elkészíthető és tartalmas étel. Alapvetően gluténmentes, viszont amennyiben gluténra érzékenynek szeretnék felszolgálni, kiemelten fontos figyelni a hozzávalók és a konyhánk, konyhai eszközeink gluténmentességére. Érdemes konyhai eszközeinkből, külön fenntartani gluténmentes ételek elkészítésére egy szettet (fakanál, vágódeszka, edény stb). A gluténérzékenység autoimmun betegség, kiemelten figyeljünk, ha a gluténmentesség a cél.
Felszolgálhatjuk rizzsel (nálunk basmati rizzsel szokott lenni), kuszkusszal (glutént tartalmaz!), bulgurral (glutént tartalmaz!) vagy akár naan kenyérrel is. Nekem ez utóbbival ízlett a legjobban. Elsősorban ez utóbbi verziót javasolnám mindenkinek, mert a tikka masala és naan párosítása elég ütős együtt.
Mennyibe került az elkészítése?
1 kg csirkemellet használtam fel az étel elkészítéséhez, amelyhez hatósági áron jutottam hozzá. A fűszerkeveréket leszámítva, minden hozzávaló saját márkás termék volt. Durván ~3.100 forintunkba került (2023 február) az étel elkészítése, a konkrétan felhasznált alapanyagok számolása mellett (energiaárakkal nem számoltam). Nekem a lent megadott hozzávalókból 5 adag étel jött ki, úgy, hogy 300 grammal számoltam / fő.
Egész évben készíthető (ha a faszenes megoldástól eltekintünk, bár biztosan vannak lelkes grillezők, akik télen is simán sütögetnek szabad ég alatt), kezdő konyhatündéreknek is jó választás lehet.
Rövid videó YouTube csatornámon az elkészítéséről 👇( a videó vágása közben kifelejtettem a végén a citromlé és az édesítőszer hozzáadását, ezer bocsi miatta ❤️)
Tikka masala
Hozzávalók
Elkészítése
-
A csirkemelleket felkockáztam és a fűszerkeverék felét (10 gramm) + a joghurtot ráöntöttem. Alaposan összekevertem és félretettem.
Ha előrelátók vagyunk, akkor akár az elkészítést megelőző napon bepácolhatjuk a csirkét és egy éjszakát, hűtőben pihentethetjük. -
Majd egy evőkanál zsiradékon üvegesre pároltam az apró kockára vágott vöröshagymát. Rányomtam a 10 gramm fokhagymakrémet.
-
Majd a hagymákhoz adtam a joghurtos-fűszeres csirkemellet és néhány percig, nagy hő fölött kevergettem.
-
Majd megszórtam az egy evőkanálnyi pirospaprikával, sóval, a maradék fűszerkeverékkel, majd felöntöttem a konzerv paradicsommal és 1 dl vízzel. Visszább vettem a hőt alatta és hagytam nagyjából 20 percig főni, időnként átkevertem.
-
Majd hozzáöntöttem a 250 ml főzőtejszínt. Addig főztem, míg egy sűrűbb állagú szaft maradt rajta. Egy fél citrom levével és egy nagy csipet édesítőszerrel ízesítettem a végén. Ízlés szerint, ha Ti szeretitek, akkor friss korianderrel szórható tálalás előtt.
Adag 5
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 130kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 5.4g9%
- Telített zsír 1.63g9%
- Transzzsír 0.09g
- Koleszterin 52.9mg18%
- Nátrium 249mg11%
- Kálium 267mg8%
- Összes szénhidrát 3.2g2%
- Élelmi rost 0.4g2%
- Cukrok 1.7g
- Fehérje 16g32%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A táblázatban szereplő tápanyagértékek/adatok csak irányadó, hozzávetőleges értékek.
Nagyjábóli glikémiás indexe (köret nélkül) 10% körüli.