Tikka masala

Tikka masala
tikka_masala_basmati_rizzsel_finomat_maskepp.jpg pinit

Bevezető – Csirke tikka masala

A tikka masala eredetét a Nagy-Britanniában élő dél-ázsiai letelepedőknek tulajdonítják. Számos elkészítési módja van, egy hozzávaló azonban mindnél közös: a csirkemell. Általában tartalmaz tejszínt, joghurtot, paradicsomot és olyan egyéb fűszereket, melyek narancssárgás színét adhatják, mint például gyömbért és kurkumát.

Alapvetően a pácolt csirkemelldarabokat nyársra szúrják és faszén felett, vagy annak híján, a sütőben megsütik. A szószba már a megsült csirkemell kerül. Én ezt picit másképpen csináltam praktikussági okokból, de ha beindul a grillezős szezon, akkor elképzelhető, hogy sort kerítek egy ilyen, faszén felett sült változatra is.*

Egyébként nagyon hasonlít ehhez az ételhez a tikka csirke receptje is. Ez utóbbi esetében kicsontozott, feldarabolt csirkét használnak fel, melyet joghurtos-fűszeres szószban pácolnak, majd nyársra húzva, szintén faszén felett átsütik. Általában valamilyen chutney-val, citrommal és friss korianderrel fogyasztják. *

Én görög joghurt mellett döntöttem, mert egy krémesebb állagot szerettem volna a szósznak. A koriandert kihagytam utóbb (elsőnek tettem ám rá, hogy próbáljak hű maradni a recepthez), ugyanis a családunkban senki sem szereti az ízét (brrrr….), de egyébként friss korianderrel illene megszórni fogyasztás előtt az ételt. 10% zsírtartalmú főzőtejszínt használtam, de meggyőződésem szerint a tikka masala ízvilágához illene a kókusztejszín is. A fűszerezése kapcsán: készen vásároltam meg a kikevert fűszerkeveréket, a Kotányi Secret of India Bombay garam masala keverékét egészen pontosan. Eddig még csak Auchan és Interspar üzletekben találkoztam vele, 1 csomaghoz 499 forintos áron jutottam hozzá.

Kotányi Secrets of India Bombay garam masala - tikka masala

Összességében egy gyorsan, könnyen -főleg, ha elhagyjuk a hús külön sütését- elkészíthető és tartalmas étel. Alapvetően gluténmentes, viszont amennyiben gluténra érzékenynek szeretnék felszolgálni, kiemelten fontos figyelni a hozzávalók és a konyhánk, konyhai eszközeink gluténmentességére. Érdemes konyhai eszközeinkből, külön fenntartani gluténmentes ételek elkészítésére egy szettet (fakanál, vágódeszka, edény stb). A gluténérzékenység autoimmun betegség, kiemelten figyeljünk, ha a gluténmentesség a cél.

Felszolgálhatjuk rizzsel (nálunk basmati rizzsel szokott lenni), kuszkusszal (glutént tartalmaz!), bulgurral (glutént tartalmaz!) vagy akár naan kenyérrel is. Nekem ez utóbbival ízlett a legjobban. Elsősorban ez utóbbi verziót javasolnám mindenkinek, mert a tikka masala és naan párosítása elég ütős együtt.

tikka_masala_naan_kenyer_finomat_maskepp

Mennyibe került az elkészítése?

1 kg csirkemellet használtam fel az étel elkészítéséhez, amelyhez hatósági áron jutottam hozzá. A fűszerkeveréket leszámítva, minden hozzávaló saját márkás termék volt. Durván ~3.100 forintunkba került (2023 február) az étel elkészítése, a konkrétan felhasznált alapanyagok számolása mellett (energiaárakkal nem számoltam). Nekem a lent megadott hozzávalókból 5 adag étel jött ki, úgy, hogy 300 grammal számoltam / fő.

Egész évben készíthető (ha a faszenes megoldástól eltekintünk, bár biztosan vannak lelkes grillezők, akik télen is simán sütögetnek szabad ég alatt), kezdő konyhatündéreknek is jó választás lehet.

Rövid videó YouTube csatornámon az elkészítéséről 👇( a videó vágása közben kifelejtettem a végén a citromlé és az édesítőszer hozzáadását, ezer bocsi miatta ❤️)

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 30 mins Főzési/sütési idő 40 mins Teljes Idő 1 óra 10 perc
Adag: 5 Kalóriák: 1922
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

Videó
Ki Be

  1. A csirkemelleket felkockáztam és a fűszerkeverék felét (10 gramm) + a joghurtot ráöntöttem. Alaposan összekevertem és félretettem. 

    Ha előrelátók vagyunk, akkor akár az elkészítést megelőző napon bepácolhatjuk a csirkét és egy éjszakát, hűtőben pihentethetjük.
  2. Majd egy evőkanál zsiradékon üvegesre pároltam az apró kockára vágott vöröshagymát. Rányomtam a 10 gramm fokhagymakrémet.

  3. Majd a hagymákhoz adtam a joghurtos-fűszeres csirkemellet és néhány percig, nagy hő fölött kevergettem. 

  4. Majd megszórtam az egy evőkanálnyi pirospaprikával, sóval, a maradék fűszerkeverékkel, majd felöntöttem a konzerv paradicsommal és 1 dl vízzel.  Visszább vettem a hőt alatta és hagytam nagyjából 20 percig főni, időnként átkevertem.

  5. Majd hozzáöntöttem a 250 ml főzőtejszínt. Addig főztem, míg egy sűrűbb állagú szaft maradt rajta. Egy fél citrom levével és egy nagy csipet édesítőszerrel ízesítettem a végén. Ízlés szerint, ha Ti szeretitek, akkor friss korianderrel szórható tálalás előtt. 

    tikka_masala_basmati_rizzsel_finomat_maskepp.jpg

Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 130kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 5.4g9%
Telített zsír 1.63g9%
Transzzsír 0.09g
Koleszterin 52.9mg18%
Nátrium 249mg11%
Kálium 267mg8%
Összes szénhidrát 3.2g2%
Élelmi rost 0.4g2%
Cukrok 1.7g
Fehérje 16g32%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban szereplő tápanyagértékek/adatok csak irányadó, hozzávetőleges értékek. 

Nagyjábóli glikémiás indexe (köret nélkül) 10% körüli.

Kulcsszavak: cukormentes, tojásmentes, gluténmentes, húsos fogás,

GYIK

Expand All:
Milyen gluténmentes köret illik a tikka masala mellé?

Rizsfélék, ha fontos  a felszívódás gyorsasága, akkor elsősorban basmati-, barna rizst ajánlanék mellé. De gluténmentes lisztből készített naan, tortilla is jó választás lehet.

Mindenképpen kell bele édesítőszer?

Nem. Általában minden alapvetően sós ételhez teszek egy nagy csipet édesítőszert és minden édeshez egy nagy csipet sót. De ez elhagyható.

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy