cukormentes_aprosutemeny_finomat_maskepp.jpg
Egyéb édességek Sütemények Vegán receptek

Alaprecept aprósüteményre

Bevezető

Pár hónapja már, hogy megajándékozott a Férjem egy süteménykinyomóval (az előző egy sikertelen használat közben, műanyag és az én ügyetlenségem lévén eltörött). Leírni sem tudom mennyire szerettem volna, ha végre sikerül jó tésztát készítenem, ami szépen kijön, majd leválik a kinyomó aljából.

De eddig a napig, kudarcok hada állt mögöttem, sokszor el is vette a kedvem hónapokra (mutatja ezt az a tény is, hogy az első ilyen készülékemet 3 évvel ezelőtt kaptam, viszont a blogra ez az első ilyen recept, ami felkerül).

Ismételt bukástól tartva egy kisebb adag tésztát gyúrtam be. Bár a lelkesedésem nagy volt, szinte biztos voltam benne, hogy ez sem fogja meghozni számomra az oly régóta áhítozott eredményt, hiszen egy tojás-, (tehén)tej-, és cukormentes verzióval szerettem volna mindenképpen elődrukkolni. Természetesen, akinek nincs gondja az állati eredetű tejekkel, használjon nyugodtan azt!

Most, hogy sikerélményem lett, következő alkalommal bátrabb leszek és teszek majd a tésztába kókuszreszeléket, vagy akár diót. A kakaós/karobos tésztájú is finom lehet.

Hozzávalók

175 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt (természetesen lehet teljes kiőrlésű tönköly is)

75 gramm durumliszt

30 gramm négyszeres erejű édesítőszer

1 csipet só

125 gramm margarin (70%-os)

20 gramm búzasikér

110 ml növényi tej (nálunk rizs)

Elkészítése

a liszteket és a sikért kimértem, a margarint rákockáztam és kezeim között addig morzsoltam a lisztet a margarinnal, amíg homogén állagú lett. Rámértem a sót és az édesítőszert, majd fokozatosan/apránként adagoltam a növényi tejet.

A folyadék mennyisége változhat a lisztek márkájától/minőségétől függően. Az a fontos, hogy a tészta semmiképpen se legyen (kő)kemény. Inkább lágyabb tésztát kellene kapjunk (de nem folyós, ragacsos állagút), csak akkor lehet majd szépen kinyomni a formából.

♦ Sokat gondolkoztam, hogy vajon 25%-os kördobozos margarinnal meg lehetne-e csinálni ezt a fajta süteményt, aminél „létfontosságú” a magas zsírtartalom?! Ígérem meg fogom próbálni, de még néhány klassz tepsi süteményre szükségem lesz, hogy ne „törjek össze”, ha ki kell dobnom esetlegesen az előbb említett próbaverziót. ♦

Egy (lehetőleg) hideg tepsit vettem elő és sütőpapír nélkül nyomogattam rá a tésztát.

180°C-os, előmelegített, légkeveréses sütőbe toltam és 10 perc alatt készre sütöttem. Érdemes többször rájuk nézni, mert gyorsan megéghetnek.

darálós_keksz_cukormentes


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a süteményeim kész súlya 418 gramm lett, ebben 1791 kalória, 46 gramm fehérje, 95 gramm zsír és 177 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 175 gramm) lett benne nekem.

Jó étvágyat!

cukormentes_keksz_finomat_maskepp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy