Bevezető
Igen sokszor készítettem régebben bugaci húsgombóclevest, nagy kedvencünk, de valahogyan feledésbe merült az utóbbi években. Én magam sem tudom miért, mert amúgy igen leveses a Férjem, általa pedig én is az lettem. Ráadásul ez egy tartalmas levesnek számít meglátásom szerint, amiket kifejezetten kedvelünk.
Zöldségekből én csak vöröshagymát, sárgarépát és burgonyát szoktam felhasználni, de szerintem a leves és a fogyasztója előnyére is válik, ha akár többféle is belekerül a lábosunkba. Én most darált pulykából készítettem (alacsonyabb zsírtartalom miatt, de többször készítettem már darált sertéshúsból is). Végeredményében ez egy zsírosabb leves -ugye a szalonna megdobja a tápanyagértékeit-, ezért érdemes egy könnyebben emészthető, második fogást választani, akár ezt, a túrós pitét.
@balzsnzsuzsi Bugaci leves – Sziasztok! 🙋♀️ Gyorsan elkészíthető, tartalmas leves, ugyan nem tipikusan az a fajta, ami a nyári forróságban jól tud esni, de nálunk mindig gyorsan elfogy. 😎 #leves #neked #recept #hungarianfood #foryou
Hozzávalók
500 gramm darált pulyka
200 gramm szalonna
200 gramm sárgarépa
200 gramm burgonya
1 közepes fej vöröshagyma -pucolt súlya 80 gramm-
200 gramm tejföl – 12%-os zsírtartalmú-
víz -nálam 2,5 liter-
Fűszerek:
ízlés szerint só -nálam összesen 17 gramm-
1 teáskanál őrölt kömény
1 kávéskanál őrölt, fekete bors
1 csapott evőkanál pirospaprika -édes nemes- + 1 csapott evőkanál a levesbe
1 csapott evőkanál petrezselyem
1 csapott evőkanál majoránna
1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer
Elkészítése
1. vékonyabb szeletekre vágtam a szalonnát, majd lábosba rakva, kis hő fölött hagytam, hogy zsírjára süljön. Ekkora hozzáadtam az apróbb kockákra vágott vöröshagymát és üvegesre pároltam a szalonna zsírján.
2. majd a meghámozott és felszeletelt zöldségeket is hozzáadtam. Megszórtam 1 evőkanál pirospaprikával.
3. felöntöttem nagyjából 2,5 liter vízzel. Fedő alatt és kis hő fölött főztem tovább.
4. míg puhultak a zöldségek, addig összeállítottam a húsgombócokat. Befűszereztem 5 gramm sóval, 1 csapott evőkanál pirospaprikával, 1 csapott kávéskanál őrölt, fekete borssal és 1 teáskanál őrölt köménnyel. Alaposan elkevertem és kisebb méretű golyókat formáztam a befűszerezett húsból ~ nagyjából 25 grammosak lettek darabonként.
5. mikor már félig megpuhultak a zöldségek, belerakosgattam a húsgolyókat a levesbe.
6. újabb 25-30 perc főzés után, kikevertem a tejfölt a levesből kimert forró lével a hőkiegyenlítés miatt, majd hozzáöntöttem a húsleveshez. Megszórtam a maradék sóval, fűszerekkel.
7. hagytam, hogy egy utolsót gyöngyözzön -továbbra is kis hő fölött-, majd további, egy kanál tejföllel és friss tárkonylevéllel tálaltam.
Tipp!
- tejfehérje érzékenyeknek megpróbálnám creme vegaval elkészíteni
- ha sűrűbbre, krémesebbre szeretnék, akkor a tejfölhöz keverhetünk egy evőkanálnyi -teljes kiőrlésű- lisztet, ha gluténmentesen kívánjuk felszolgálni, akkor természetesen figyelni kell a gluténmentes liszt használatára -én személy szerint tápióka keményítőt, köleslisztet vagy teljes kiőrlésű barna rizslisztet használnék fel hozzá-
- a felöntés során a sima víz helyett használhatunk zöldség-, vagy húsalaplevet, ha van. Ha nincs, de mindenképpen szeretnénk „ízesebb” folyadékkal felfőzni, akkor zöldség-, vagy húsleveskockát is használhatunk.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
nekem, a kész leves súlya 3662 gramm lett, ebben 3083 kalória, 126 gramm fehérje, 246 gramm zsír és 81 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 68 gramm) lett.
Jó étvágyat!