bugaci_leves
Levesek Húsos ételek

Bugaci húsgombócleves

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

Igen sokszor készítettem régebben bugaci húsgombóclevest, nagy kedvencünk, de valahogyan feledésbe merült az utóbbi években. Én magam sem tudom miért, mert amúgy igen leveses a Férjem, általa pedig én is az lettem. Ráadásul ez egy tartalmas levesnek számít meglátásom szerint, amiket kifejezetten kedvelünk.

Zöldségekből én csak vöröshagymát, sárgarépát és burgonyát szoktam felhasználni, de szerintem a leves és a fogyasztója előnyére is válik, ha akár többféle is belekerül a lábosunkba. Én most darált pulykából készítettem (alacsonyabb zsírtartalom miatt, de többször készítettem már darált sertéshúsból is). Végeredményében ez egy zsírosabb leves -ugye a szalonna megdobja a tápanyagértékeit-, ezért érdemes egy könnyebben emészthető, második fogást választani, akár ezt, a túrós pitét.

Hozzávalók

500 gramm darált pulyka

200 gramm szalonna

200 gramm sárgarépa

200 gramm burgonya

1 közepes fej vöröshagyma -pucolt súlya 80 gramm-

200 gramm tejföl – 12%-os zsírtartalmú-

víz -nálam 2,5 liter-

Fűszerek:

ízlés szerint só -nálam összesen 17 gramm-

1 teáskanál őrölt kömény

1 teáskanál őrölt, fekete bors

1 csapott evőkanál pirospaprika -édes nemes-

1 csapott evőkanál petrezselyem

1 csapott evőkanál majoránna

1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer

Elkészítése

1. vékonyabb szeletekre vágtam a szalonnát, majd lábosba rakva, kis hő fölött hagytam, hogy zsírjára süljön. Ekkora hozzáadtam az apróbb kockákra vágott vöröshagymát és üvegesre pároltam a szalonna zsírján.

2. majd a meghámozott és felszeletelt zöldségeket is hozzáadtam.

3. felöntöttem nagyjából 2,5 liter vízzel. Fedő alatt és kis hő fölött főztem tovább.

4. míg puhultak a zöldségek, addig összeállítottam a húsgombócokat. Befűszereztem 5 gramm sóval, 1 csapott evőkanál pirospaprikával, 1 csapott teáskanál őrölt, fekete borssal és 1 teáskanál őrölt köménnyel. Alaposan elkevertem és kisebb méretű golyókat formáztam a befűszerezett húsból ~ nagyjából 25 grammosak lettek darabonként.

5. mikor már félig megpuhultak a zöldségek, belerakosgattam a húsgolyókat a levesbe.

6. újabb 25 perc főzés után, kikevertem a tejfölt a levesből kimert forró lével a hőkiegyenlítés miatt, majd hozzáöntöttem a húsleveshez. Megszórtam a maradék sóval, fűszerekkel.

7. hagytam, hogy egy utolsót gyöngyözzön -továbbra is kis hő fölött-, majd további, egy kanál tejföllel és friss tárkonylevéllel tálaltam.

bugaci_leves

Tipp!

  • tejfehérje érzékenyeknek megpróbálnám creme vegaval elkészíteni
  • ha sűrűbbre, krémesebbre szeretnék, akkor a tejfölhöz keverhetünk egy evőkanálnyi -teljes kiőrlésű- lisztet, ha gluténmentesen kívánjuk felszolgálni, akkor természetesen figyelni kell a gluténmentes liszt használatára -én személy szerint tápióka keményítőt, köleslisztet vagy teljes kiőrlésű barna rizslisztet használnék fel hozzá-
  • a felöntés során a sima víz helyett használhatunk zöldség-, vagy húsalaplevet, ha van. Ha nincs, de mindenképpen szeretnénk „ízesebb” folyadékkal felfőzni, akkor zöldség-, vagy húsleveskockát is használhatunk.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

nekem, a kész leves súlya 3662 gramm lett, ebben 3083 kalória, 126 gramm fehérje, 246 gramm zsír és 81 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 68 gramm) lett.

Jó étvágyat!

bugaci_leves

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: