Teljes kiőrlésű tönköly búzaliszttel, természetes édesítőszerrel készült túrós papucsok. Az élesztős tészta miatt nem írhatom, hogy 10 perc és kész, de igazán megéri!
Hozzávalók
310 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt – ide kattintva találsz –
90 gramm finomliszt
25 gramm élesztő
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer – ide kattintva találsz –
4 gramm só
1 darab M-es tojás + 1 tojás a kenéshez
80 gramm 60%-os zsírtartalmú margarin
170 ml tej (1,5%-as használtam)
Töltelék:
500 gramm zsírszegény túró
100 gramm 12%-os tejföl
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
10 ml frissen facsart citromlé
10 gramm útifűmaghéj vagy teljes kiőrlésű tönkölydara – ide kattintva találsz –
Elkészítése
robotgépem üstjébe kimértem a liszteket, az édesítőszert, a tálam egyik felébe az élesztőt morzsoltam, míg a másik részébe a sót szórtam. A tojást ráütöttem, a puha margarint rákockáztam. A tejet langyosra melegítettem.
Miközben alacsony fokozaton dolgozott a gép, lassanként adagoltam a folyadékot. Érdemes figyelni a tésztára, hiszen a lisztek minőségétől/márkájától függően változhat minimálisan a folyadék mennyisége is! Egy nem túl kemény, jól átformázható/átgyúrható tésztát kaptam.
Nagyjából 10 perc dagasztás után, enyhén lisztezett felületre borítottam és kézzel egy utolsót formáztam rajta kelesztés előtt. Letakarva 40 percet hagytam pihenni.
Miután duplájára kelt, téglalap alakúra nyújtottam, behajtogattam, ismét kinyújtottam. Nyolc egyenlő téglalapra vágtam egy derelyevágó segítségével, majd megtöltöttem a kikevert túrós töltelékkel. Két szélét egymásra hajtottam és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket. tetejüket megkentem felvert tojással.
180°C-os (légkeveréses), forró sütőbe toltam őket és nekem 13 perc alatt aranybarnára sültek.
TIPP!
Ha akad a kamrában cukormentes baracklekvár, a túró alatt érdemes megkenni vékonyan, nagyon finom lesz!
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
kész péksütemény súlya 1212 gramm lett, ebben nekem 2541 kalória, 79 gramm zsír, 150 gramm fehérje és 295 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 289 gramm) lett.
Jó étvágyat!