madártej_cukormentes
Egyéb édességek Sütemények

Cukormentes madártej tejszínhabbal

cukormentes_madartej_finomat_maskepp

Bevezető – Madártej

„A madártej francia eredetű desszert, mely tojásfehérjéből felvert habgaluskákat tartalmazó vaníliás tejsodó.”- írja a wikipedia.

Akik követik a blog mindennapjait a Facebookon, azok már tudják, hogy én nem szeretem a madártejet, ezért valójában s töredelmesen bevallva nem is tudom, milyen a jó madártej. A Férjem viszont nagyon szereti, s gondoltam próba szerencse, maximum többet nem kéri ezt a desszertet a menüsorra. Elkészítettem, megkóstolta, ízlett neki, s most felkerül a blogra.

Mivel én nem ettem belőle, ezért erre a desszertre nem számoltam tápanyagokat. Elnézést érte, de eszembe sem jutott a végén teljesen súlyt mérni, mielőtt tálaltam volna.

Aki úgy érzi, hogy ebben a formában így snassz, bátran csorgasson rá olvasztott étcsokoládét, s ha valakinek nem fontos a cukormentesség vagy néha belefér, szerintem karamellel is biztosan finom lehet azoknak, akik szeretik.

Hozzávalók

1 liter tej (1,5%-os zsírtartalmút használtam)

8 darab M-es méretű tojás

20+20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

1 rúd vanília kikapart belseje vagy ha ennek beszerzésére nincs lehetőség, akkor 1 evőkanál vanília aroma

200 ml cukormentes habtejszín + 5 gramm négyszeres erejű édesítőszer

cukormentes-madartej-finomat-maskepp

Elkészítése

a tojásokat nagy gondossággal szétválasztottam, a fehérjéket a  robotgépem üstjébe tettem. 20 gramm édesítővel keményre vertem őket. Az édesítőt apránként adtam hozzá, és csak addig dolgoztattam a gépet, amíg kemény, de mégis lágy habot kaptam.

Közben feltettem a tejet, a vaníliát és a maradék 20 gramm édesítőszert kis lángon melegedni.

Mikor már meleg volt, de nem forrt, egy-egy darabot tettem a vaníliás tej tetejére a habból. Hogy mennyi fér el a lábosban, az igazándiból a lábas méretétől is függ. Ha akad otthon szélesebb szájú lábos, abba nyilván több el fog férni egyszerre. Tudom sokan kanállal – szerintem anyukám és a mamám is- rakosgatják a habot, de én egy fagyis kanállal tettem bele, így bíztam benne, hogy szép gömb alakú habjaim fognak úszkálni a vaníliás sódon tálaláskor.

Nagyjából 1-2 percig hagytam mind a két oldalát a habnak a tejben főni, majd egy szűrős kiszedővel tálba rakosgattam. Én a nyolc tojás habjának csak a feléből készítettem habgaluskát, a másik feléből habcsók lett.

Mikor a habgaluskának szánt fehérje elfogyott, a tojások sárgáját egy kevés meleg tejjel alaposan eldolgoztam, s csak azután öntöttem az egészet a lábosban lévő tejhez.

S innentől folyamatos kevergetést kíván!

Nem szabad túl nagy hőfokon melegíteni, sőt tényleg nem szabad elszaladni mosdóba, meg átvenni a leveleket a postástól stb.

Nekem az egyik adag, figyelmetlenségem okán felforrt tényleg csak egy pillanatra, s kaptam egy gyönyörű szép sárga, túrós állagú valamit.

Szóval türelmesen, kis láng fölött kevergetni kell(ene), míg el nem éri azt a sűrű állagot, amit mi szeretnénk kínálni.

S ha ez megvan, akkor nincs más teendő míg megvárni, hogy hidegre hűljön. S míg ez megtörténik érdemes felverni a cukormentes tejszínhabot 5 gramm édesítőszerrel (vagy többel vagy kevesebbel). S tálalni:

DSCF0065

Jó étvágyat!