Bevezetés
Ezt a sajtos pogácsa receptet már többször megsütöttem, s mivel eddig csak pozitív visszajelzés érkezett vele kapcsolatban, most szeretném Veletek is megosztani. Mint mindig, most is javában teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz a tésztája. Igazán pihe-puha pogácsa a végeredmény.
Tetejére füstölt sajtot szórtam, de természetesen bármilyen sajttal készíthető, én nagyon szívesen kipróbálnám például reszelt mozzarellával is. Tojásmentes is, hiszen nagyobbikunk, Tomikánk még mindig nem ehet tojást.
Ugyan kelt tésztás, de gyorsan el lehet vele készülni, nem maszatol, s kifejezetten gyorsan fogy a tányérokról, nagyszerű vendégváró.
Hozzávalók
210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt vagy teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
90 gramm finomliszt vagy durumliszt
20 gramm friss élesztő
70 gramm tejföl -lehetőség szerint 12%-os zsírtartalmú-
70 gramm margarin -lehetőség szerint 25%-os zsírtartalmú-
70 gramm reszelt sajt -nálam jelen esetben füstölt-
10 gramm só
1 csipet négyszeres erejű édesítőszer
140 ml víz
Elkészítése
1.Robotgéppel dolgoztam, így a gép üstjébe kimértem a liszteket, a tál egyik felébe morzsoltam a friss élesztőt, a másik felébe mértem a sót. Hozzáadtam az egy csipet édesítőszert, rámértem a zsírszegény tejfölt és margarint, majd alacsony fokozaton dolgoztatni kezdtem a gépet.
2. A 140 ml langyos víz egy irányadó adat, hiszen a liszt őrlésétől-márkájától függően minimálisan változhat a folyadék mennyisége is. Ebből fakadóan érdemes több részletben adagolni. Akkor jó, ha egy nem ragadós, de könnyű állagú tésztát kapunk végeredményül. Én nagyjából 10 percig dagasztottam. Az első pár percben alacsonyabb, majd utána magasabban fokozaton.
3. Miután kidolgozta a gép a tésztát, lefedtem és 40 percet hagytam pihenni, kelni. Ez az idő nagyban függ attól is, hogy mennyire van meleg ott, ahol kelesztjük, érdemes ránézni hamarabb egy melegebb napon.
4. miután duplájára kelt enyhén lisztezett felületre borítottam, átgyúrtam és meghajtogattam, egyszer szimpla, majd dupla hajtással. Ekkor bekapcsoltam a sütőt 180°C-ra, alsó-felső+légkeverés funkcióra.
5. Majd nyújtás után, egy 6 centiméter átmérőjű szaggatóval kiszaggattam a tésztát.
6. Sütőpapíros tepsire rakosgattam a szaggatott pogácsákat. Tetejüket megszórtam sajttal.
7. Míg melegedett a sütő, ismét hagytam pihenni a tésztát. Nagyjából 10 percük volt még növekedni, addigra felmelegedett a sütő is.
8. 15-18 perc alatt aranybarnára sütöttem őket.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész pogácsáim súlya 575 gramm lett, ebben nekem 1505 kalória, 55 gramm fehérje, 49 gramm zsír és 195 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 191 gramm) lett.
Jó étvágyat!