Ha azt írom, hogy Tóthné Libor Mária a kenyérsütés magyar királynője egy cseppet sem túlzok és biztos vagyok abban is, hogy ezen a véleményen még sokan mások is osztoznak velem. Ez az Ő receptje apróbb módosításokkal.
Hozzávalók
Előtészta
140 gramm teljes kiőrlésű liszt
60 gramm finomliszt
5 gramm élesztő
160 ml langyos víz
csipet só
Friss tészta
előtészta
210 gramm teljes kiőrlésű liszt
90 gramm finomliszt
20 ml extra szűz olívaolaj
15 gramm élesztő
10 gramm só
2 ek. búzakorpa -10 gramm, opcionális-
15 gramm sikér
20 gramm lenmag (természetesen opcionális)
150 ml langyos víz
Elkészítése
Előző este összekeverem az előtészta hozzávalóit. Lefedve a konyhapulton hagyva hagyom megkelni, sokszor 12 órát is. Másnap az előtésztát és a friss tészta hozzávalóit alaposan kidagasztom és lefedve hagyom megkelni. Majd szintén Limara oldaláról elsajátítva megformázom.
Formázás után szintén letakarva körülbelül 30 percet pihentetem, majd nagyjából 200 fokon 40 perc alatt megsütöm. Érdemes vízzel alaposan bespriccelni a kenyerünk tetejét, ha megoldható fedő alatt sütni körülbelül 20 percig, illetve felettébb hasznos, ha tudjuk párásítani a sütőnket (egy tepsi víz segítségével mondjuk).
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
A kész kenyerem súlya 795 gramm lett, így 2002 kalória, 79,4 gramm fehérje, 30,7 gramm zsír és 327,5 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 330,1 gramm) szénhidrát lett benne.
Jó étvágyat!
Fordított lisztaránnyal
Mióta az autoimmun betegségemből adódóan nem tudom hosszabb távon a zömében teljes kiőrlésű termékeket elfogyasztani anélkül, hogy ne lobbanjon be a betegség, azóta fordított lisztaránnyal készítem a pékárukat (is). Tehát 70%-ban fehér lisztet, 30%-ban teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz ez a változat is, minden más a fenti leírással/adatokkal megegyezik. Fedő alatt sütöttem 210°C-on 20 percig, majd további 35 percen keresztül, fedő nélkül 180°C-on.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek erre az utóbbi kenyérre:
sütés utáni súlya 758 gramm lett, ebben nekem 1882 kalória, 55 gramm fehérje, 26 gramm zsír és 340 gramm szénhidrát lett.
Jó étvágyat!