Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy mustárt tegyek a kenyérbe, és hétvégén végre sikerült is véghez vinni a tervet. Ahogy eddig is, ennél a kenyérnél is a lisztek 70%-a teljes kiőrlésű, a maradék 30%, pedig fehér liszt. Teljesen cukormentes, zömében lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, így bátran és nyugodt szívvel ajánlom Mindenkinek reggelire is.
Hozzávalók az elő-tésztához (előző este 5 percet vesz igénybe):
140 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
60 gramm finomliszt
5 gramm friss élesztő
csipet só
200 ml langyos víz
Hozzávalók a tésztához:
elő-tészta
210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
90 gramm finomliszt
50 gramm Dijoni mustár (következőnek magossal próbálom)
8 gramm friss élesztő
10 gramm só
15 gramm búzasikér
5 ml extra szűz olívaolaj
120 ml langyos víz
napraforgómag, tökmag és chia mag a díszítéshez
Elkészítése: a robotgépem üstjébe a kenyér készítést megelőző este kimértem a liszteket a sóval, belemorzsoltam az élesztőt és ráöntöttem a langyos vizet. Egy kanállal alaposan elkevertem, szorosan lefedtem, majd a konyhapulton hagytam dolgozni egész este.
Másnap reggel az öregtésztára mértem a többi hozzávalót, kivéve a folyadékot. A vizet folyamatosan, de lassan adagoltam a tésztához, miközben dolgozott a gép. Egy közepes kemény állagú, nem ragadós tésztát kaptam, melyet a dagasztás végeztével ismét szorosan lefedtem és 40 percet hagytam pihenni. Miután duplájára kelt, formáztam és sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, ahol alaposan bespricceltem vízzel. Díszítettem és 10 percet hagytam még pihenni.
Sütőbe toltam, és magas hőfokon 30 percet, majd 15 percet kicsi láng felett sütöttem. Ha megoldható tegyünk az első 30 percre szintén vízzel spriccelt fedőt a kenyérre, amit a maradék 15 percre vegyünk le róla, így ropogósabb héjat kaphatunk.
Tápanyagértékek: a sült kenyerem súlya 840 gramm lett, ebben 2019 kalória, 79,5 gramm fehérje, 26,8 gramm zsír és 340,9 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 316,5 gramm) szénhidrát lett benne.