DSCF1090 scaled
Egyéb reggeli finomságok Húsmentes ételek Pékáruk

10 perces kenyér Mezoamerikából

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(2)

 

DSCF1090 1

A tortilla, amolyan örök jolly joker, gyorsan elkészíthető, még gyorsabban megtölthető és húst szerető, vagy éppen vegetáriánus/vegán ismerőseiknek is el tudjuk készíteni a megfelelő töltelékkel.

Reggelire, ebédre és vacsorára is nagyszerű választás, de egy túra során a hátizsákba rejtve is tökéletes harapnivaló. Tényleg 10 perces kenyér, nem több!

Az eredeti tortilla kukoricalisztből készül és mészvízbe áztatták, Mezoamerikából* származik. A tortilla nevet a spanyol gyarmatosítóknak köszönhetjük, s a búzaliszt elterjedése miatt, ma már gyakran lecserélődik az elkészítés során a kukoricaliszt.  Sok esetben térfogatnövelőként sütőport is adnak hozzá. Mérete 6-30 centiméter között mozog hivatalosan az őshonos ország régióitól és étel típusaitól függően. *


Az én változatom teljes kiőrlésű liszt felhasználásával és sütőpor nélkül készült el.

Lehet akár egyszerre nagyobb adagot is sütni, majd fagyasztani. Ha nem azonnal használjuk fel őket, fogyasztás előtt mindenképpen érdemes rámelegíteni, hogy ne törjön. De készítettem már grillezés során grillrácson is, igazán autentikus élmény volt, ha grillezésre kerül sor, tortilla lapokat mindenképpen érdemes sütni, akár fagyasztásra is.

Ha kedvet éreztek egy kis kísérletezésre, akkor érdemes zöld fűszereket keverni a tésztájába, én eddig bazsalikommal próbáltam.

Untitled design 2 1

Hozzávalók:

210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

90 gramm finomliszt

5 gramm só

20 ml zsiradék -nálam napraforgóolaj-

nagyjából 200 ml víz

nagyon kevés zsiradék a sütéshez és viszonylag sok lisztre a nyújtáshoz

Elkészítése: kimértem a liszteket, rá a sót és az olajat. Érdemes a vizet apránként hozzáadni, hiszen a lisztek minőségétől/márkájától/őrlésétől függően a folyadék mennyisége is változhat.

Egy lágyabb állagú tésztát kell kapnunk, nem kell túl sokáig gyúrni. Éppen csak addig, hogy homogén legyen.

Én ezt a mennyiségű tésztát, hét egyenlő részre osztottam. Így nagyjából 70 grammos lett egy darab tortilla lapom. A tésztát kiporcióztam, gömbölyítettem majd igen lisztes felületen igen vékonyra nyújtottam.

Egy teflon serpenyőt vettem elő, melyet egy ecset segítségével vékonyan kikentem olajjal és felforrósítottam. Ebbe a forró serpenyőbe helyeztem a kinyújtott tortilla tésztát.

Érdemes mellette állni és figyelni, ugyanis tényleg 1-1 percre van szüksége ahhoz, hogy átsüljön. Nagyon könnyen meg tud égni, ami a megtöltés után, fogyasztásnál kellemetlen keserű ízt eredményezhet.

Ahogy fentebb említettem, ha nem használjuk fel őket azonnal sütés után, akkor érdemes alaposan letakarni, s mindemellett töltés előtt rámelegíteni.

Én mostanság -pontosan a gyorsaság miatt, s mert az egész család szívesen fogyasztja- reggelire, vacsorára szoktam elsősorban tálalni.

DSCF1093 1

A gyerekeknek egy szelet salátát, rá sonkát, sajtot, apró kockákra vágott paradicsomot és uborkát szoktam tenni, s némi ketchup és majonéz kíséretében feltekerni.

Magunknak, pedig szintén egy salátalevél kerül bele, rá egy tojásból készül rá rántotta, majd egy kevés sajt kíséri, zöldségek -paradicsom, újhagyma, uborka- és már kész is.

A lehetőségek tárháza végtelen. Megtölthetjük akár hummusszal vagy éppen zakuszkával is.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a tortilla lapokra -töltelék nélkül-: sütés utáni súlyuk nekem 462 gramm lett, ebben 1195 kálóira, 34 gramm fehérje, 27 gramm zsír és 191 gramm szénhidrát lett.

Jó étvágyat!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 2

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

%d bloggers like this: