Cukormentes babapiskóta

Cukormentes babapiskóta
babapiskota_cukormentes_finomat_maskepp pinit

Bevezető – Cukormentes babapiskóta

A blogon már van fent egy babapiskóta-recept, azonban az szaggatható, tehát gyúrt tésztás változat és talán hátránya, hogy sütést megelőző este össze kell állítani a tésztáját.

Viszont ha az eredeti babapiskóta receptjét nézzük, akkor ugye az, ahogy a neve is mutatja, egy piskóta. Tehát egy felvert, készíthetjük hideg és meleg úton is. Lentebb, a hideg úton készített változatot olvashatjátok.

Kérlek, ne olyan babapiskótára számítsatok, mint amilyenek a bolti társai. Szerintem még akkor sem lehet a bolti állagot teljes elérni -már ha ez egyáltalán célunk-, ha cukrosan készítjük otthon a babapiskótát. Ez a lenti verzió cukormentes is, némi teljes kiőrlésű liszttel. Legyetek megértőek vele 😏

A cukor ebben az esetben (is) sokat ad az élvezeti értékéhez a kész süteménynek, nem feltétlen ízben, inkább állagban. Persze a cukormentes sem rossz, de nyilván a cukornak számos olyan hatása van leginkább a tészta állagát tekintve, amit nem igen tudunk elérni cukoralkohollal/édesítőszerrel. Ezt el kell fogadni (vagy kompromisszumot kötni, kinek-mi).

Mikor kivettem őket a sütőből, az első pár órában egészen puha, ténylegesen tortába való piskóta állaguk volt, azonban nagyjából fél nap után a levegőn, a bennük lévő folyadék elillan és viszonylag roppanósra tud szikkadni még a cukormentes változat is. Igazándiból meglátásom szerint egyik állapottal sincs baj. Amúgy is általában olyan desszertekhez használjuk fel, amelyek krémesek, szóval mindenképpen át fog ázni, és ismét felpuhul a felhasználáskor.

hazi_babapiskota_cukormentes
Cukormentes, házi babapiskóta teljes kiőrlésű liszttel

Néhány javaslat az elkészítéshez

  • Talán írnom sem kellene, de igen fontos, hogy a tojásokat gondosan válasszuk szét, ne keveredjen a sárgája és a fehérje.
  • Persze az eszközeink is mindig legyenek tiszták, de fehérje felverésére használt eszközeink esetében erre kiemelten figyeljünk.
  • Ha cukrosan készítenétek el -lent megadom a cukor mennyiségét is- akkor a tészta formázása után szórjátok meg porcukorral a nyers tésztát, mielőtt sütőbe toljátok. Ezzel kap egy vékony, ropogós állagot. Ezt a lépést édesítőszer esetében elhagyhatjuk, kipróbáltam: semmi különbség a szórt és a sima között.
  • Ha szeretnétek adhattok a tésztához némi holland kakaóport, de a kakaópor mennyiségét vegyétek el a liszt mennyiségéből (tehát lisztből annyival kevesebbet használjatok fel).
  • Ha túl forró sütőbe toljuk a tésztát, felhólyagosodik a tészta miközben sül.
  • Bár én nem tettem hozzá, adható a tésztához vanília paszta, vanília rúd kikapart belseje.
  • Ha ropogósabb állagot szeretnétek, adhattok hozzá egy csapott evőkanál keményítőt.
  • A liszteket szitáljátok át.
  • Szerintem kezelhetőbb a tészta, ha porrá őrölve adjuk hozzá az édesítőszert.

Mennyibe került az elkészítése?

A lenti hozzávalók mennyiségéből nekem 15 darab lett.

(Az első próbasütés volt, a másodikat már azért sütöttem mert egy tisztes adag tiramisuhoz nem volt elég a 15 darab belőle.)

Fordított lisztarányokkal készítettem, és xilit plusz édesítőszert használtam fel az ízesítésére. A jövőben szeretném kipróbálni simán xilittel is. Mert utóbbiból van lehetőség annyit adni a tésztához, mint amennyi cukrot kellene. Ha kipróbáltam, beszámolok róla itt.

Tehát a kész sütés utáni súlyom 158 gramm lett, 15 darab, és a ténylegesen felhasznált alapanyagok alapján számolva 366 forintunkba került (2023 áprilisában, energiaárak számolása és egyéb járulékos költségek számolása nélkül).

Talán a megformázása igényel némi gyakorlatot, ezért talán nem ez lenne az első recept, amit kezdő konyhatündéreknek ajánlanék, de gyorsan bele lehet jönni, ha nekem sikerült…másnak is, ez tuti 😎

Apropó formázás: nagy habkinyomófejet használtam, egészen pontosan ezt:

habkinyomófej_széles_nagy

Babapiskóta bármikor készíthető, semmilyen különleges hozzávalót nem igényel, csupán kedvet a habzsákozáshoz, sütéshez 🙂

Nehézség: Középszint Előkészítési idő 20 perc Főzési/sütési idő 12 perc Teljes Idő 32 perc
Adag: 15 Kalóriák: 572
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Legelőször szétválasztottam a tojásokat.

  2. Először a sárgáját kevertem ki -géppel- 10 gramm édesítőszerrel, addig, míg kissé világos árnyalatú, enyhén habos, lyukacsos állagú nem lett a tojások sárgája.

    tojások_sárgája-édesítőszerrel

  3. Majd egy teljesen száraz, tiszta edényben habbá vertem a fehérjét. Pár perc után, hozzáadtam a maradék 10 gramm édesítőszert és addig vertem a tojások fehérjét, míg krémes, lágy, de már a formáját megtartó hab nem lett belőle. Nem szabad túlverni, hogy törjön!

    Ekkortájt talán érdemes már bekapcsolni a sütőt, hogy a formázás végére, már meleg legyen. Mivel a tészta kissé hajlamos a terülésre, ezért jó, ha a formázás végén a lehető leghamarabb sütőbe tudjuk tolni őket.
  4. A liszteket átszitáltam. 

  5. A sárgájához adtam a felvert fehérjét és egy spatula segítségével óvatos, de határozott mozdulatokkal átkevertem. Majd hozzáadtam több részeltben a liszteket is. Addig kevertem, míg egyneművé nem vált.

  6. Habzsákba töltöttem a tésztát, a formázáshoz a fenti képen szereplő fejet választottam. Sütőpapíros tepsire nyomtam és 170°C-os (alsó-felső) sütőbe toltam. 

    babapiskóta_cukormentes

    Ha szeretnétek, ekkor megszórhatjátok porrá őrölt édesítővel a tetejüket. Ha esetleg olyan sütőtök van, amelyen van párásító funkció, akkor arra most nem lesz szükség, ne használjátok kérlek! A babapiskótának nem tesz jót a párás sütőtér.
  7. 12-13 perc alatt készre sültek nekem, érdemes rájuk nézni többször. Miután megsült, szerintem érdemes kicsit várni, és utána egy éles késsel alájuk nyúlni, úgy leszedni a sütőpapírról. Ekkor még puhák lesznek, könnyebben is törnek, de néhány óra után egyre szárazabbá, roppanósabbá válnak. 

    babapiskota_cukormentes_finomat_maskepp

Táplálkozási adatok

Mennyiség adagonként
Kalóriák 362kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 10.15g16%
Telített zsír 3.1g16%
Transzzsír 0.04g
Koleszterin 367mg123%
Nátrium 138mg6%
Kálium 177mg6%
Összes szénhidrát 51g17%
Élelmi rost 3.46g14%
Cukrok 0.47g
Fehérje 18g36%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti táblázatban és a holnapon mindenhol feltüntetett tápanyagértékek csak hozzávetőleges/irányadó értékek! 100 gramm kész ételre számolva szerepelnek.

Hozzávetőleges/irányadó glikémiás indexe a kész babapiskótának 30%.

Kulcsszavak: cukormentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, tejmentes, húsmentes, desszert,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy