Tél van és szükség van a zsírra, meg a kalóriára.
Na jó nem egészen, de ezzel nyugtattam magamat, amikor elkészültem ezzel a süteménnyel.
A gyerekek az elmúlt három hétben felváltva betegek, oda s vissza fertőzik egymást. Ma éreztem úgy, hogy nekem tömény „bűnre” van szükségem, s csak annyi elképzelésem volt, hogy legyen gyorsan elkészíthető és rettentő édes. Elsőnek kókuszgolyót szerettem volna készíteni, de az nem tűnt második gondolatra elég töménynek, így esett a választásom az étcsokoládéval töltött pitére. Egyszerű és gyors.
Egy szelet teljesen eltelített, bár a Férjem szerint elbírt volna még egy kevés tejszínhabot is a tetején. Mindenesetre a napi (ajánlott) kalóriabevitelem felét tuti kitette a szelet süti a tányéromon tejszínhab nélkül is. A habtejszínt az előző okokból kifolyólag a főzőtejszínre cseréltem.
Hozzávalók:
130 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
60 gramm durumliszt (lehet helyette finomlisztet is használni, de a durum jobb felszívódás szempontjából)
10 gramm négyszeres erejű édesítőszer
1 csipet só
110 gramm margarin
4 evőkanál hideg víz
150 ml 10%-os főzőtejszín
150 gramm 70%-os étcsokoládé
Elkészítése: kimértem a liszteket, rámértem az édesítőszert és a csipet sót. Majd rákockáztam a hideg margarint és addig morzsoltam a tenyereim között, míg az összes margarindarab „eltűnt”. Nekem 4 evőkanál hideg vízre még szükségem volt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjak. Ez a vízmennyiség változhat a lisztek minőségétől/gyártójától függően. Érdemes kanalanként adagolni.
Piteformámat kikentem zsiradékkal és a kinyújtott tésztalapot belehelyeztem. Alaposan megszurkáltam és 180°C-os sütőbe toltam 15 percre. Nekem nem púposodott fel, de ennek biztos elkerülése végett mindenképpen érdemes valamilyen száraz hüvelyessel megtölteni és úgy megsütni.
Mikor elkészült a pite és valamelyest hűlt, elkészítettem az étcsokoládés tölteléket. 150 ml főzőtejszínt forróra melegítettem és beletettem kockákra törve 150 gramm étcsokoládét. Türelemmel, alaposan elkevertem a csokoládét benne, míg minden darab felolvadt és homogén állagú nem lett.
Az addigra langyosra hűlt pitébe öntöttem, kissé eligazgattam benne és megvártam míg hűtőbe tehető hőmérséklete lett. Majd a hűtőben pihentettem nagyjából egy órát fogyasztás előtt.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész pitém súlya 601 gramm lett, ebben nekem 2232 kalória, 39 gramm fehérje, 155 gramm zsír és 180 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 174 gramm).
Jó étvágyat!