étcsokoládés_pite
Piték Sütemények

Étcsokoládéval töltött pite

Tél van és szükség van a zsírra, meg a kalóriára.

Na jó nem egészen, de ezzel nyugtattam magamat, amikor elkészültem ezzel a süteménnyel.

DSCF9013 1

A gyerekek az elmúlt három hétben felváltva betegek, oda s vissza fertőzik egymást. Ma éreztem úgy, hogy nekem tömény „bűnre” van szükségem, s csak annyi elképzelésem volt, hogy legyen gyorsan elkészíthető és rettentő édes. Elsőnek kókuszgolyót szerettem volna készíteni, de az nem tűnt második gondolatra elég töménynek, így esett a választásom az étcsokoládéval töltött pitére. Egyszerű és gyors.

Egy szelet teljesen eltelített, bár a Férjem szerint elbírt volna még egy kevés tejszínhabot is a tetején. Mindenesetre a napi (ajánlott) kalóriabevitelem felét tuti kitette a szelet süti a tányéromon tejszínhab nélkül is. A habtejszínt az előző okokból kifolyólag a  főzőtejszínre cseréltem.

Hozzávalók:

130 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

60 gramm durumliszt (lehet helyette finomlisztet is használni, de a durum jobb felszívódás szempontjából)

10 gramm négyszeres erejű édesítőszer

1 csipet só

110 gramm margarin

4 evőkanál hideg víz

150 ml 10%-os főzőtejszín

150 gramm 70%-os étcsokoládé

Elkészítése: kimértem a liszteket, rámértem az édesítőszert és a csipet sót. Majd rákockáztam a hideg margarint és addig morzsoltam a tenyereim között, míg az összes margarindarab „eltűnt”. Nekem 4 evőkanál hideg vízre még szükségem volt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjak. Ez a vízmennyiség változhat a lisztek minőségétől/gyártójától függően. Érdemes kanalanként adagolni.

Piteformámat kikentem zsiradékkal és a kinyújtott tésztalapot belehelyeztem. Alaposan megszurkáltam és 180°C-os sütőbe toltam 15 percre. Nekem nem púposodott fel, de ennek biztos elkerülése végett mindenképpen érdemes valamilyen száraz hüvelyessel megtölteni és úgy megsütni.

Mikor elkészült a pite és valamelyest hűlt, elkészítettem az étcsokoládés tölteléket. 150 ml főzőtejszínt forróra melegítettem és beletettem kockákra törve 150 gramm étcsokoládét. Türelemmel, alaposan elkevertem a csokoládét benne, míg minden darab felolvadt és homogén állagú nem lett.

Az addigra langyosra hűlt pitébe öntöttem, kissé eligazgattam benne és megvártam míg hűtőbe tehető hőmérséklete lett. Majd a hűtőben pihentettem nagyjából egy órát fogyasztás előtt.

Cinco de Mayo

 


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész pitém súlya 601 gramm lett, ebben nekem 2232 kalória, 39 gramm fehérje, 155 gramm zsír és 180 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 174 gramm).

Jó étvágyat!

DSCF9025

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy