CSATOLMÁNY RÉSZLETEI csokolades_kokuszos_kiflik_cukormentes_finomat_maskepp
Egyéb édességek Kiflik Pékáruk Sütemények

Kiflik csokoládés-kókuszos töltelékkel

 

Bevezető – Csokoládés-kókuszos kiflik

Minap, a nagyobbik gyermekünk croissant után nyúlt a boltban, akkor határoztam el, hogy ezt bizony egy egészségesebb formában is el kell készíteni, így „született” meg az én verzióm.

Bár, elképesztő szinten szeretem az édes ízt, mióta életmódot váltottunk, ha csokoládéról van szó, az esetek többségében étcsokoládé után nyúlok. Így esett ez most is, és bizony a kis kiflikbe 70%-os étcsokoládé került. Nekem kifejezetten ízlett, a kellemesen keserű csoki és az édes kókuszkrém keveredése. A gyerekek miatt lehet adok egy esélyt a cukormentes tejcsokoládénak is 🙂

Hozzávalók 16 darabhoz

420 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

180 gramm finomliszt (használható helyette bármilyen egyéb fehér liszt, de akár durummal vagy éppen teljes kiőrlésű liszttel is helyettesíthetjük)

20 gramm búzasikér (elhagyható, de ha növeljük a tészta sikértartalmát, jobb állagot kapunk végeredményként)

10 gramm zabkorpa (elhagyható)

100 gramm 3%-os natúr joghurt

10+5 gramm négyszeres erejű édesítőszer

7 gramm só

45 gramm friss élesztő

50 gramm margarin (20%-os zsírtartalmút használtam)

+ 1 tojás a kenéshez

280 ml langyos víz

A töltelékhez:

200 ml tehéntej (1,5%-os)

50 gramm kókuszreszelék

15 gramm étkezési keményítő

16 kocka 70%-os étcsokoládé (nálam Wawel márkájú)

Elkészítése

robotgépem üstjébe kimértem a liszteket, a búzasikért, a korpát, az 5 gramm édesítőszert, a sót, a margarint, végül az élesztőt is rámorzsoltam. Ügyeltem arra, hogy a só a tálam aljába, míg az élesztő tőle távolabb, így a tetejére kerüljön. Miközben dolgozott a gép, fokozatosan adagoltam a vizet. A lisztek minőségétől/márkájától függően minimálisan változhat a víz mennyisége. Egy puha, de nem ragadós tésztát kaptam. Lefedtem és (ebben a melegben elég volt neki) 30 percet kelesztettem.

kelt_tészta_finomat_másképp

Közben elkészítettem a kókuszkrémet is: 150 ml tejet feltettem lábosban melegedni, 50 ml hideg tejben pedig csomómentesen elkevertem a keményítőt. Hozzáöntöttem a felforrósodott tejhez, majd néhány perc folyamatos főzés-kevergetés után kellően besűrűsödött, hozzáadtam a kókuszreszeléket, illetve a maradék 5 gramm édesítőszert.

A megkelt tésztámat két részre osztottam. Majd mind a kettőt, további négy-négy adagra. Ezekből egyenlő nagyságú lapot nyújtottam, majd egymásra rakosgattam őket, így nyújtottam ki a számomra megfelelő nagyságú kört, felvágtam 8 részre, ezek mindegyikére tettem egy kocka csokoládét, illetve 15 gramm kókuszkrémet (a kész kókuszkrémem 250 gramm lett főzés után).

kelt_tészta_formázása_finomat_másképp

Feltekertem, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket, megkentem tetejüket tojással (míg előmelegedett a sütő, hagytam nekik pihenni ismét, ez körülbelül 8-10 perc volt) és 180 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütöttem őket (ez az idő a sütő teljesítményétől függően változhat).

csokoládés_kókuszkrémes_kiflik_cukormentesen


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész kiflik súlya 1340 gramm lett, ebben 3395 kcal, 115 gramm fehérje, 105 gramm zsír és 473 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 452 gramm) lett benne nekem.

Jó étvágyat!

csokoládés_kiflik_cukormentes_finomat_másképp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: