Bevezető – Csokoládés-kókuszos kiflik
Minap, a nagyobbik gyermekünk croissant után nyúlt a boltban, akkor határoztam el, hogy ezt bizony egy egészségesebb formában is el kell készíteni, így „született” meg az én verzióm.
Bár, elképesztő szinten szeretem az édes ízt, mióta életmódot váltottunk, ha csokoládéról van szó, az esetek többségében étcsokoládé után nyúlok. Így esett ez most is, és bizony a kis kiflikbe 70%-os étcsokoládé került. Nekem kifejezetten ízlett, a kellemesen keserű csoki és az édes kókuszkrém keveredése. A gyerekek miatt lehet adok egy esélyt a cukormentes tejcsokoládénak is 🙂
Hozzávalók 16 darabhoz
420 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
180 gramm finomliszt (használható helyette bármilyen egyéb fehér liszt, de akár durummal vagy éppen teljes kiőrlésű liszttel is helyettesíthetjük)
20 gramm búzasikér (elhagyható, de ha növeljük a tészta sikértartalmát, jobb állagot kapunk végeredményként)
10 gramm zabkorpa (elhagyható)
100 gramm 3%-os natúr joghurt
10+5 gramm négyszeres erejű édesítőszer
7 gramm só
45 gramm friss élesztő
50 gramm margarin (20%-os zsírtartalmút használtam)
+ 1 tojás a kenéshez
280 ml langyos víz
A töltelékhez:
200 ml tehéntej (1,5%-os)
50 gramm kókuszreszelék
15 gramm étkezési keményítő
16 kocka 70%-os étcsokoládé (nálam Wawel márkájú)
Elkészítése
robotgépem üstjébe kimértem a liszteket, a búzasikért, a korpát, az 5 gramm édesítőszert, a sót, a margarint, végül az élesztőt is rámorzsoltam. Ügyeltem arra, hogy a só a tálam aljába, míg az élesztő tőle távolabb, így a tetejére kerüljön. Miközben dolgozott a gép, fokozatosan adagoltam a vizet. A lisztek minőségétől/márkájától függően minimálisan változhat a víz mennyisége. Egy puha, de nem ragadós tésztát kaptam. Lefedtem és (ebben a melegben elég volt neki) 30 percet kelesztettem.
Közben elkészítettem a kókuszkrémet is: 150 ml tejet feltettem lábosban melegedni, 50 ml hideg tejben pedig csomómentesen elkevertem a keményítőt. Hozzáöntöttem a felforrósodott tejhez, majd néhány perc folyamatos főzés-kevergetés után kellően besűrűsödött, hozzáadtam a kókuszreszeléket, illetve a maradék 5 gramm édesítőszert.
A megkelt tésztámat két részre osztottam. Majd mind a kettőt, további négy-négy adagra. Ezekből egyenlő nagyságú lapot nyújtottam, majd egymásra rakosgattam őket, így nyújtottam ki a számomra megfelelő nagyságú kört, felvágtam 8 részre, ezek mindegyikére tettem egy kocka csokoládét, illetve 15 gramm kókuszkrémet (a kész kókuszkrémem 250 gramm lett főzés után).
Feltekertem, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket, megkentem tetejüket tojással (míg előmelegedett a sütő, hagytam nekik pihenni ismét, ez körülbelül 8-10 perc volt) és 180 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütöttem őket (ez az idő a sütő teljesítményétől függően változhat).
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész kiflik súlya 1340 gramm lett, ebben 3395 kcal, 115 gramm fehérje, 105 gramm zsír és 473 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 452 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!