DSCF0900 2
Pékáruk

Klasszikus kalácsrecept csipetnyi csavarral

fonott_kalács_cukormentes

 

Bevezető – klasszikus kalács

Ez egy mondhatni klasszikus kalácsrecept, tojássárgájával, tejjel és mazsolával dagasztva. Tudom -aki pedig nem, annak mondom-, hogy lassan egy évtizede amikor elsőnek vezettek be az inzulinrezisztens életmód étkezési szabályaiba a dietetikusok, akkor kihangsúlyozták, hogy az aszalványok, így a mazsola sem feltétlen az az étel, ami beilleszthető ebbe az étrendbe.

Mazsola főleg nem, hiszen a szőlő még frissen szedve sem fogyasztható -hivatalosan-, nemhogy aszalt formában. Hogy most, hogyan állnak hozzá, nem restellem bevallani, nem tudom.

A szabályokat az első években -megfeszített tempóban és szigorúan- tartottam, aztán -bele-, és elfáradtam és most igyekszem az egyensúlyra fektetni a hangsúlyt. Példám nem követendő, nem győzőm hangsúlyozni, hogy nem vagyok életmódblogger.

Főzni és sütni szeretek, utóbbit fölöttébb szívesen teszem. Ha valaki úgy dönt, hogy a blogon látható étel az Ő életmódjába beilleszthető és az a megtiszteltetés ér, hogy el is készíti az adott receptet, akkor az számomra öröm.

No, de visszakanyarodva a kalácshoz.  A kalács eredeti receptje Keményffi Gábor és Tóth Illés Cukrászkönyvében olvasható. S jön a csipetnyi csavar, nyilván az a recept átalakításra került, hogy azért egy számunkra egészségesebb verzióban kerülhessen az asztalunkra. Teljes kiőrlésű liszttel, természetes édesítőszerrel.

További kalácsrecepteket a blogon, itt találhattok.

Hozzávalók

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt vagy durumliszt (utóbbi felszívódás szempontjából kedvezőbb)

25 gramm friss élesztő

100 gramm margarin ∼ én most 40%-os zsírtartalmút használtam, de 25%-al is kipróbálható, ha zsírosabb margarinnal készítjük vagy esetleg vajjal, akkor 50 gramm

~50 gramm mazsola (ízlés kérdése, mennyire szeretnénk mazsolásan)

5 gramm só

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer vagy egyéb édesítőszer ami 90-100 gramm cukornak felel meg

2 darab tojássárgája

280 ml langyos tej – a folyadék mennyisége függ a lisztek minőségétől/márkájától/őrlésétől is

Elkészítése

robotgépem üstjébe -természetesen kézzel is dagasztható- kimértem a liszteket, a tál egyik felébe a sót, a másik felébe az élesztőt és édesítőszert mértem ki. A mazsolát beáztattam.

Míg dolgozott a gép, a margarint felolvasztottam -ügyelve rá, hogy ne forrjon, csak langyosra- beleütöttem a tojások sárgáját és alaposan elkevertem.

Ráöntöttem a lisztekre, majd a langyos tejet fokozatosan adagoltam. Érdemes lassan, apránként adagolni, hiszen a lisztek minőségétől/márkájától függően változhat a folyadék mennyisége, amit fel tud venni a liszt.

A legvégén hozzáadtam a lecsöpögtetett mazsolákat. Miután alaposan elkeverte a gép az aszalványt is, utána enyhén lisztezett tálba tettem a gömbölyített tésztát és lefedve 45 percet kelesztettem.

A kelesztési idő nagyban függ a helyiség hőmérsékletétől is, így érdemes időnként ránézni, hogy áll a tészta a térfogat-növekedésben.

Mikor duplájára kelt, kissé lisztezett felületre borítottam a tésztát, átgyúrtam és mivel négyes fonás mellett döntöttem, ezért négy egyenlő részre osztottam. Érdemes a kiporciózott és kigömbölyített tésztadarabokat lefedve, 10-15 percig még pihentetni. Kisodortam a szálakat és befontam. Ügyeltem rá, hogy a sodrás közben a tészta ne szakadjon. Ha úgy látjuk, hogy szakad, akkor tegyük egy kicsit félre. Ne hagyjuk fedetlenül, mert kiszáradhat a tészta külseje.

cukormentes_kalacs_finomat_maskepp


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész kalácsom súlya 928 gramm lett, ebben nekem 2485 kalória, 78 gramm fehérje, 69 gramm zsír és 366 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint is) lett.

Jó étvágyat!

Fordított lisztarányokkal készítve

Ez egy fordított lisztarányokkal készített kalácsrecept, tehát 70%-ban finomliszt és 30%-ban teljes kiőrlésű búzalisztet tartalmazó változat. Ebbe nem tettem mazsolát és zsírosabb margarinnal készítettem.

Hozzávalók

350 gramm finomliszt

150 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

25 gramm friss élesztő

50 gramm margarin

5 gramm só

20 gramm xilit plusz vagy 90-100 gramm cukornak megfelelő egyéb édesítőszer

2 darab tojássárgája – nálam M-es méretű)

250 ml langyos tej – a folyadék mennyisége függ a lisztek minőségétől/márkájától/őrlésétől is

Elkészítése

Teljesen megegyezik a fent leírtakkal.

kalacs_cukormentes_finomat_maskepp

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész, megsült kalácsom súlya 807 gramm lett. 100 gramm kalácsban nekem 296 kalória, 8,4 gramm fehérje, 46 gramm szénhidrát és 8 gramm zsír lett.

kalacs_cukormentes

kalacs 3