zserbó_cukormentes
Egyéb édességek Sütemények Vegán receptek

Zserbó cukormentesen

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

DSCF7327

Ezt a zserbóreceptet még Mamámtól kaptam, igaz az Ő, eredeti verziójában tojássárgája és ennél több margarin volt. Ahogy a bejglinél, úgy a zserbónál is aggódtam a végeredményt illetően, hiszen ebbe sem került állati eredetű tej és tojás sem, a margarin pedig teljesen növényi volt (tehát vegán lett).

A tetejére, talán másoknak rendhagyónak tűnik, de (hamis) csokoládé ganache került. Hamisnak nevezem engedelmetekkel, hiszen nem minőségi tejszínnel, hanem rizstejjel (utóbbival sincs gond, de azért mégsem egy állati eredetű, magas zsírtartalmú tejszín) készült el ez esetben.

Hozzávalók:

245 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt

105 gramm durumliszt

10 gramm búzasikér (állagjavító)

5 gramm bambuszrostliszt (magasabb rosttartalomért és állagjavítóként használom)

10 gramm négyszeres erejű édesítőszer

100 gramm margarin (most 70%-os sütőmargarint használtam, nem próbáltam még a kördobozos 25%-os zsírtartalmúval)

195 ml langyos rizstej

1 csipet só

10 gramm friss élesztő

Töltelék hozzávalói:

120 gramm dió + 30 gramm négyszeres erejű édesítőszer

300 gramm cukormentes baracklekvár (én ezt használtam fel most)

Máz a tetejére:

70 gramm 70%-os étcsokoládé

70 ml rizstej

Elkészítése: a liszteket, a sikért, a sót, a margarint és az édesítőszert kimértem robotgépem üstjébe, majd rámorzsoltam a friss élesztőt. Alaposan kidolgoztattam a tésztát és lefedve 40 percet kelesztettem.

Majd három egyenlő részre osztottam. Elővettem egy 30×22 centiméteres tepsit és kibéleltem sütőpapírral.

Az első, téglalap alakúra nyújtott lapot belesimítottam a tepsi aljába, majd megkentem 150 gramm lekvárral, majd megszórtam a darált, édesítőszeres dió felével (75 gramm).

DSCF7274

Majd ráterítettem a következő lapot és ismét megkentem, majd megszórtam. Az utolsó, tetején lévő lapot alaposan megszurkáltam és hideg sütőbe toltam, 180°C-on 20 perc alatt aranybarnára sütöttem (természetesen érdemes a süteményre gyakran ránézni, hiszen a sütő teljesítményétől függ a sütési idő).

 


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész süteményem súlya 1244 gramm lett, ebben 3356 kalória, 91 gramm fehérje, 185 gramm zsír és 337 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 320 gramm) lett benne nekem.

DSCF8813

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

%d bloggers like this: