cacao 3995994 1920
Alapanyagok Érdekességek

Miért együnk csokoládét?

csokolade
Forrás_pixabay.com (kattintható)

Bevezető

A Magyar Élelmiszerkönyv (1-3-2000/36. számú előírása)  pontosan meghatározza, hogy mit nevezhetnek/árulhatnak csokoládéként, idézem:

„Csokoládé (étcsokoládé)

Olyan termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, kielégíti a b) pontban foglaltakat, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.

Tejcsokoládé

Olyan termék, amely kakaótermékekből, cukrokból és tejből vagy tejtermékekből áll, és amelyek a b) pontban foglaltakkal összhangban tartalmaznak:

 • – legalább 25% összes kakaó szárazanyagot,
 • – legalább 14% tej szárazanyagot, amely lehet részben vagy teljesen dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín vagy részben, vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír,
 • – legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot,
 • – legalább 3,5% tejzsírt,
 • – legalább 25% összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt)”

Azt már most leszögezném, hogy bár a Magyar Élelmiszerkönyv leírása alapján a minőségi csokoládé esetében 43% kakaó-szárazanyagot kell hogy tartalmazzon a polcra került termék, ezzel sokan vitatkoznának és magasabbra tennék a mércét. Ha étcsokoládéról van szó, kétség nem férhet hozzá, hogy 70%-os kakaótartalomnál kezdődik a minőségi csokoládé. Viszont mindenképpen pozitív, hogy ma már kötelező feltüntetni a kínált terméken, hogy csokoládéról vagy bevonómasszával (kakaópor, cukor, tejipari termék és növényi zsiradék egyvelege) készült termékről van szó.

Jelenleg Nyugat-Afrika termeli a világon a legtöbb kakaóbabot (2016).

giphy
Csak mértékkel… (forrás:giphy.com)

Kakaótermés

Három fajta kakaótermésről beszélhetünk:

 • Criollo – a világ kakaótermésének 5%-át tesz-ik
 • Forastero – a világ kakaótermelésének 80%-át teszi ki
 • és a Trinitario az előző kettő keresztezéséből jött létre, 10%-ról beszélhetünk.
cocoa
Forrás: pixabay.com

A legfontosabb, hogy csak és kizárólag a minőségi csokoládé bír jótékony hatással szervezetünkre természetesen mértékkel való fogyasztás esetén.

És hogy miért együnk minőségi csokoládét?

~ mértékkel természetesen ~

 • flavonoidokat tartalmaz (tudtad kedves Olvasó, hogy Szent Györgyi Albert fedezte fel a flavonoidokat még 1930-ban?!), ami antioxidáns tartalmú növényi hatóanyag -a teljesség igénye nélkül-:
  • a “szabadgyökök” romboló hatásai ellen lép fel (példának okáért minden szippantás a cigarettából 1014 szabadgyököt juttat a szervezetbe- forrás itt)
  • a vérrög képződésre való hajlamot elnyomják
 • a kakaóbab tartalmaz teobromint, amelynek szerkezete a koffeinhez hasonlítható, élénkítő hatása van és a koffeinnel ellentétben nem befolyásolja jelentősen a központi idegrendszert
 • szokták javasolni erős hasmenés mellett a magas kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztását. A legújabb kutatások szerint nagyszerű “hasfogó”.

Az én diétám szempontjából csak a cukormentes csokoládék jöhetnek szóba, vagy a cukrozottakból azok, amik legalább 70%-os kakaótartalommal rendelkeznek (ekkor már a zsírtartalom lassít annyit a felszívódásán, hogy nem ugrik ki az inzulin-, ill. vércukorszint. Viszont pozitív, hogy egyre több gyártó gondol ránk is és készít cukormentes/édesítőszeres csokoládékat 🙂 )

cocoa-1134229_960_720
forrás: pixabay.com

Tehát ha kiegyensúlyozott az életmódunk/életvitelünk napi 1-2 szem minőségi csokoládé egészségünkre válik! További érdekességeket, kvízeket a gasztronómia világából ide kattintva olvashatsz a blogon!

További információk Kakaótartalmú egyéb édesipari készítmények kapcsán, itt.

Július 7-i csokoládé világnap alkalmából készített videó

Felhasznált irodalom: ittittitt és itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy