Lekváros linzer

Lekváros linzer
linzi_teszta_cukormentes.jpg pinit

Bevezető – Sárgabarack-lekváros linzer cukormentesen

A Zila kávéház egyik cikkében volt szerencsém olvasni, hogy bár sokan tévesen osztrák finomságnak gondoljuk a linzert, valójában magyar eredetű süteményről van szó. Egy bizonyos Müller Antal nevű úrnak köszönhetjük, aki az 1848-as szabadságharcban résztvevő, Linzer Rudolf főhadnagyról nevezte el ezt a mai napig igen népszerű desszertet.

A sütemény egyébként az 1827 óta működő, Ruszwurm cukrászdában készült el először Antal kezei alatt. Az alapító, Richter Lénárd segédje volt Müller Antal, aki nem mellesleg a cukrászat szabadságharcosa néven is ismertté vált. A szabadságharc során ismerkedett meg Rudolffal, s az iránta érzett tisztelete jeléül, megalkotta és elnevezte róla süteményét, a linzert. (További érdekességek a Ruszwurm cukrászdával kapcsolatban, itt).

Egyébként ha tehetitek látogassatok el a Ruszwurmba. Megvallom őszintén, mi talán 2 évvel ezelőtt voltunk ott elsőnek és igazi kuriózum! Igaz picike, és előfordul, hogy várni kell a szabad helyre, de megéri! Szégyen vagy nem, mi nem is azért tértünk be hozzájuk, mert egy igazán szép múlttal bíró épület. Hanem mert akkortájt olvastuk Berg Judit: Az őrzők című művét, amely a Budai Várban játszódik és szerettük volna megnézni a könyvben olvasott helyszíneket 🙂 hát így jutottuk el többek között, ebben az elragadó cukrászdába is.

cukormentes_linzer_finomat_maskepp.jpg
Cukormentes linzer lekvárral töltve

A linzer tésztája

A linzer tésztáját a gyúrt omlós tésztákhoz soroljuk, s igen magas a zsiradék aránya a tésztában. Ebből kifolyólag igyekeznünk kell gyorsan dolgozni vele, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a benne lévő zsiradék. Ha túl sokáig gyúrjuk, dolgozunk vele, akkor széteshet, morzsalékossá válthat a süteményünk! Mindenképpen érdemes az alapanyagok összegyúrása után, hűtőben pihentetni a tésztát, hogy kellően vissza tudjon hűlni a zsiradék.

A tésztához adhatóak darált olajos magvak (dió, mandula, mák stb.), illetve akár cukrozatlan kakaópor is, de ügyeljünk rá, hogy ezeknek az alapanyagoknak a súlya levonásra kerüljön a lisztek súlyából. Tölthető egyéb krémekkel is a lekvár helyett. A nyers tésztát körülbelül 1,5 centiméter vastagságúra nyújtsuk, enyhén lisztes felületen.

Bár minden sütő más és más, nagyjából 180°C-on, 8-10 perc elég kellene, hogy legyen.

Mennyibe került az elkészítése?

A lenti hozzávalók mennyiségéből nekem picivel több, mint 500 gramm betöltött, kész süteményem lett. Édesítőszerem most xilit plusz volt. A többi hozzávalóból saját márkás termékeket használtam. Vaj helyett margarin került bele. Porrá őrölt édesítővel szórtam, de akár olvasztott, cukormentes csokoládéval is lehet csurgatni.

Ahogy eddig, úgy most sem számoltam az energiaárakkal, tehát csak a ténylegesen felhasznált alapanyagok beszerzési árával. Nagyjából 650 forintunkba került ekkora mennyiségű sütemény elkészítése (2023 április).

További desszertreceptek a blogon, itt 🙂

Rövidke/short videó az elkészítéséről YouTube csatornámon 📹

Cukormentes linzer elkészítése – videó

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 35 mins Főzési/sütési idő 8 mins Pihenő idő 30 mins Teljes Idő 1 óra 13 perc
Adag: 6 Kalóriák: 1939
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Kimértem a liszteket, majd hozzáadtam a felkockázott zsiradékot. Gyors mozdulatokkal elmorzsoltam a liszttel.

  2. Majd rászórtam az édesítőszert, a sót, a reszelt citrom héját és a tojások sárgáját is.

  3. Néhány mozdulattal átgyúrtam, míg összeállt a tészta.

  4. Fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem 30 percre.

  5. Enyhén lisztezett felületen, nagyjából 1,5 cm vastagra nyújtottam és kiszaggattam a tésztát. 

    sarga_linzi_teszta_cukormentes_finomat_maskepp.jpg

    Ekkor kapcsoltam be a sütőt 180°C-ra.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a kiszaggatott tésztákat.

    linzi_teszta_cukormentes.jpg

  7. 180°C-os sütőben, 8-10 perc alatt megsütöttem őket.

  8. Hagytam kihűlni, majd cukormentes baracklekvárral töltöttem. 

    A lekvárt kanállal is eligazíthatjuk a linzeren, de habzsákból is nyomhatjuk. Utóbbi esetében, ha darabos a lekvárunk, érdemes szűrőn átnyomni a lekvárt.
  9. Porrá őrölt édesítőszerrel szórtam és jól záródó dobozba rakosgattam őket fogyasztásig. 

    cukormentes_linzer_finomat_maskepp.jpg

Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 369kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 21g33%
Telített zsír 3.88g20%
Nátrium 242mg11%
Összes szénhidrát 40g14%
Élelmi rost 2.9g12%
Cukrok 5.1g
Fehérje 4.9g10%

Cink 0.4 mcg

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti táblázatban szereplő adatok hozzávetőleges értékek és 100 gramm kész termékre vonatkoznak. Glikémiás indexe a linzernek nagyjából 30%.

Kulcsszavak: cukormentes, húsmentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, tejmentes,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy