oszibarack lekvar
Egyéb édességek Lekvárok

Tartósítószer- és cukormentes őszibaracklekvár

cukormentes_őszibarack_lekvár_házi

Bevezető – Őszibarack lekvár

Korábban már készítettem eper-, és szilvalekvárokat is tartósítószer-, és cukormentesen. Most barackra került sor.

Ahogy az előző alkalmak során, most is igyekeztem a lehető legjobban figyelni az üvegek épségére, a fedelek megfelelő záródására és magára a fertőtlenítésre is. Alaposan kifőztem az üvegeket, s mivel ezeket használtam tavaly befőzés során is, így most befőzési celofán is került a fedő alá, biztos, ami biztos alapon.

Ismét pektint használtam a sűrítéshez, hiszen sajnos továbbra sem találtam olyan sűrítőanyagot a boltok polcain, amiben ne lenne (rejtett néven)cukor.

Hozzávalók

2055 gramm barack (tisztított súly)

20 gramm pektin

300 ml víz

2 nagy csipet citromsav (nagyjából 1 gramm)

30 gramm négyszeres erejű édesítőszer (függ a gyümölcs édességétől)

Elkészítése

  1. A barackokat alaposan megmostam, magjuktól megfosztottam őket –a héját nem szedtem le-. Felkockáztam és egy nagy lábosba tettem. Felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt, körülbelül 20 perc alatt megfőztem. Alapvetően is puha volt a gyümölcs, de semmiképpen sem szerettem volna sokáig főzni a gyümölcsöket, így ez az idő elég is volt nekik.
  2. Botmixer segítségével pürésítettem, majd rászórtam a pektint és a citromsavat. Hagytam, hogy még egyszer gyöngyözzön, ez újabb 2-3 percbe tellett. Majd hozzáadtam az édesítőszert és alaposan elkevertem.
  3. A már kifőzött/ kifertőtlenített üvegekbe mertem a lekvárt. Mamám tanácsára megspricceltem vízzel a celofánokat és rátettem szorosan az üvegek szájára, majd erősen ráhúztam a tetőket. Vigyázzunk, hogy ne lehessen „túlhúzni” a fedőket, mert akkor elkönyvelhető, hogy megfognak romlani.
  4. Fejre állítottam őket 5-10 percre, majd száraz dunsztba raktam (akkor már visszafordítva). Én ebben a melegben is többször ráhajtottam egy vastagabb plédet, így majdnem két teljes napba telt mire teljesen kihűltek.
  5. Ahogyan az előző két alkalommal most is hatalmas köszönet a Férjemnek a címkékért!

házi_baracklekvár


Hozzávetőleges / irányadó tápértékek

a kész lekvárom súlya 2285 gramm lett, ebben 910 kcal, 14 gramm fehérje, 6 gramm zsír és 194 gramm szénhidrát lett benne nekem.

őszibarack-lekvár

Jó étvágyat!