almatorta norveg modra
Piték Sütemények Torták

Almatorta norvég módra

DSCF9987

Ma húslevest főztem, s második fogásnak mindenféleképpen süteményt szerettem volna készíteni. Mivel volt még a hűtőben alma, ezért abban is egészen biztos voltam, hogy almás sütemény lesz. Végül így találtam rá, erre a norvég almatortára.

Először arra gondoltam, hogy tejszínes almás pitét fogok sütni, de aztán hirtelen eszembe jutott, hogy elég régen, de ettem már norvég almatortát.

Tejszínes almás pite, mandulával szórva

Frissen felvert tejszínhabbal tálaltam, de következő alkalommal mindenképpen ki fogjuk próbálni hígabbra főzött vaníliás pudinggal, nyáron pedig fagylalttal. Szerintem a nyári kánikulában egy gombóc vaníliás vagy diós banánfagylalttal mennyei lesz.

Gombócnyi élvezet: diós banánfagylalt cukormentesen

26 centiméteres formát használtam, most éppenséggel piteformát. Tudom, neve alapján tortáról van szó, de azt olvastam, hogy a skandináv népek nagy szeretettel kínálják kávé mellé a hozzájuk érkező vendégeknek. Valahogy így laposabb kivitelben jobban el tudom képzelni egy csésze kávé vagy tea mellé.

70%-os margarin használtam, ami nem éppen alakbarát választás, így akinek a kalória-, és zsírtartalomra jobban kell figyelnie érdemes alacsonyabb zsírtartalmút választani (Aldiban kapható például 40%-os is)!

Miután megsült én megkentem felmelegített, cukormentes lekvárral, hogy fényesebbek legyenek az almaszeletek, de ez a lépés teljes elhagyható!

A receptem alapját North Wild Kitchen blogján található recept adta, ide kattintva elérhető az eredeti változat.

Levesajánló, ha ebédre/vacsorára készülne:

Csontleves burzsuj módra

Hozzávalók:

350 gramm alma

280 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

120 gramm finomliszt

15 gramm sütőpor

3 darab L-es méretű tojás

150 gramm margarin

60 gramm + 10 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

200 ml tej (1,5%-os zsírtartalmút használtam)

1 nagyobb csipet só

Őrölt fahéj a szóráshoz

Cukormentes habtejszín (+ édesítőszer) vagy vanília puding vagy esetleg fagylalt

Elkészítése: az elkészítése igen egyszerű és gyors. Legelsőnek bekapcsoltam a sütőt alsó-felső+légkeverés funkción 180°C-ra.

A puha margarinra rámértem 60 gramm négyszeres erejű édesítőszert, majd alaposan kikevertem a robotgépem segítségével. Amikor elolvadt az édesítőszer, egyenként hozzáadtam a tojásokat.

Közben míg dolgozott a gép, kimértem a liszteket, hozzáadtam a sütőport, az egy nagyobb csipet sót. Ezt a lisztes keveréket ráöntöttem a margarinos-cukros -tojásos egyvelegre és kisebb fokozatra váltva hagytam dolgozni a gépet.

Ráöntöttem a langyosra melegített 200 ml tejet.

Megpucoltam 4 darab, közepes méretű almát és felszeleteltem őket.

Mikor teljesen homogén állagú lett a massza, a már zsiradékkal kikent piteformába kanalaztam a tésztát.

A tésztába nyomogattam az almaszeleteket, majd megszórtam őrölt fahéjjal, végül pedig meghintettem édesítőszerrel.

DSCF9984
Sütés után, még forrón!

A már felmelegedett sütőbe tettem és 35 perc várakozás után kivettem.

Míg egy kicsit hűlt, felvertem a cukormentes tejszínhabot némi édesítőszerrel és melegen tálaltam.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész süteményem súlya 1216 gramm lett, ebben nekem 3228 kalória, 84 gramm fehérje, 148 gramm zsír és 352 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 350 gramm) lett.

Jó étvágyat!

DSCF9989