Egyéb édességek Sütemények Videoreceptek

Kürtőskalács egyszerűen és cukormentesen

Teljes kiőrlésű és cukormentes kürtőskalács

Már az elején le is szögezném, hogy soha, de soha nem csináltam ezelőtt kürtőskalácsot. Még az életmódváltásunk előtt, csak nemes egyszerűséggel megvásároltam, azután pedig túl nehéznek tűnt az elkészítése, hogy nekifogjak. Egészen mostanáig. És ezzel a recepttel bátorítok is mindenkit az elkészítésére, mert valójában hihetetlenül egyszerű és nekünk inzulinrezisztenseknek, életmódváltóknak és cukorbetegeknek sem kell lemondanunk e nagyszerű finomságról.

Nekem a lenti mennyiségből 3 darab kürtőskalács készült el.

Hozzávalók

170 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

50 gramm bambuszrostliszt (jobb állaga lesz a végeredménynek tőle, ha nem tudunk vásárolni, használjunk teljes kiőrlésű búzalisztet helyette)

90 gramm rétesliszt

15 gramm friss élesztő

2 darab ’L’-es méretű tojássárgája + 1 darab tojás a kenéshez

100 ml cukormentes habtejszín és 100 ml langyos víz keveréke

30 ml zsiradék -készítettem már kókuszolajjal és margarinnal is-

1 evőkanál vanília aroma (vagy, egy kikapart vaníliarúd belsejét használjuk fel)

4 gramm só

30 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer -vagy egyéb életmódunkba illeszthető édesítőszer-

olaj a formák kenéséhez

+ amibe beleforgatjuk, nálam három ízesítésben készült: fahéjas, kakaós, kókuszos (mindegyikhez ízlés szerint adjunk édesítőszert)

Elkészítése

  1. Minden hozzávalót (lisztek, élesztő, só, édesítőszer, tojások sárgája, vanília eszencia és folyadék) alaposan kidagasztottam. Egy igen lágy, de nem ragadós tésztát kaptam. Alaposan lefedve 45 percet kelesztettem.
  2. Közben fogtam a már gondosan elmosott és megszáradt sörös dobozokat és alaposan becsomagoltam alufóliába. Ezeket a formákat mindenhol lekentem olajjal, hogy majd a megsült kalácsok könnyen lejöjjenek róluk.
  3. Miután megkelt a tészta, én három egyenlő részre osztottam, majd hosszú, egyenes csíkokra vágtam. Ezeket a csíkokat feltekertem a már beolajozott dobozokra.
  4. Kiszórtam egy tányérra a fahéjat és az édesítőszer keverékét, majd beleforgattam a kalácsokat. Ezt még megcsináltam holland, zsírszegény kakaóporral, illetve kókuszreszelékkel is. Közepes láng felett sütőpapírral borított rácson 30 perc alatt készre sütöttem (a sütési idő módosulhat a sütő teljesítményétől függően).

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a három kalács súlya 565 gramm lett, így darabja 188 gramm. Az összesben együtt 1678 kalória, 48 gramm fehérje, 80 gramm zsír és 177,8 gramm szénhidrát (172,2 gramm szénhidrát a szénhidrátdiéta szabályai szerint).

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy