Sokféleképpen készítenek zöldbabfőzeléket, ahány ház, annyi szokás mondhatni. Van, aki habarja, van, aki rántja, vannak, akik tejfölösen habarják, és vannak, akik tejszínesen szeretik.
Korábban jómagam is tejfölösen habartam, viszont újabban Honfi Bernadett dietetikus javaslatára a tejföl használatát (zsírtartalma miatt) igyekszem lecsökkenteni, iletve ahol lehetőség van rá, lecserélni. Ez pont egy olyan étel, amiben a tejföl lecserélése nem okoz gondot és a végeredmény így is igazán finom lesz!
Feltétnek nálunk most pörkölt (csirkemellből) került rá, de az első gondolatom egy igazán fokhagymás, sült oldalas volt. Ha húsmentes feltétet szerettem volna rá, akkor nemes egyszerűséggel egy szelet, teljes kiőrlésű kenyérre esett volna a választásom.
Hozzávalók
1 kg sárgahüvelyű zöldbab (én fagyasztottat használtam)
300 gramm natúr joghurt
1 csapott evőkanál piros paprika
2 evőkanál ecet (én almaecetet használtam)
13 gramm só
2 csipet természetes édesítőszer
10 gramm zabkorpa (elhagyható)
1 teáskanál borspótló vagy őrölt bors
50 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
víz
Elkészítése
a zöldbabot feltettem főni annyi vízzel, hogy ellepje. Mikor fedő alatt puhára főtt, kimértem a joghurtot, hozzáadtam a lisztet, a korpát, a sót, az édesítőszert és a zöldbab alól kimertem rá, két nagy merőkanál forró vizet. Alaposan, csomómentesre kevertem, majd hozzáadtam a zöldbabhoz. Megszórtam piros paprikával, borspótlóval és ráöntöttem kettő evőkanál ecetet. Kis láng fölött addig kevergettem, míg a megfelelő sűrűséget el nem érte a főzelékem. El is készült a joghurtos zöldbabfőzelék.
Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek
a főzelékre (feltét nélkül): a kész főzelékem súlya 2177 gramm lett, ebben 728 kalória, 43 gramm fehérje, 10 gramm zsír és 95 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint 83 gramm – a zöldbabra számoltam) lett benne nekem.
Jó étvágyat!