Meggyes-mákos pite cukormentesen

Meggyes-mákos pite
meggyes-makos-pite-cukormentes pinit Galéria megtekintése 2 képek

Bevezető – Meggyes-mákos pite

Ez a recept (és még pár) már hetek óta várakozik, hogy felkerüljön a blogra, de a rohanó mindennapokban folyton a legutolsó helyre szorulnak a bloggal kapcsolatos teendők.

Hol az egyik lurkó beteg, hol a másik, most pedig éppen én. 🤒 Folyamatos szájkaraté az idősebbel a tanulás miatt, a -nevezzük így- speckó igényű kisebbnek, meg éppen ezen igényeket kielégítő iskola keresése is napirenden van. Na de ma! Megígértem magamnak, hogy ezt a mákospite-receptet mindenképpen feltöltöm.

Hónapokkal ezelőtt ígéretet tettem magunknak, hogy igyekszem minden vasárnap ebéd utánra desszertet készíteni. Ezt túlnyomó többségben sikerült is teljesíteni. 🙃 Nem titkolt célom ezzel egyfajta hagyományt teremteni és minden reményem szerint ezek a közös étkezések és desszertezések is szép emlékként maradnak meg a gyerekeinkben. Főleg, hogy ennél a süteménynél Tomikánk nagyon sokat segített: tésztát gyúrt és nyújtott, mákot darált, simította a tölteléket, tojással kente a tésztát.

Annyira elfáradt, hogy a mosogatást már nem is tudta vállalni 😂

A süteményről: a tészta alapja a teljes kiőrlésű almás pite tésztája, fordított lisztarányokkal (70% fehér -30% teljes kiőrlésű). Édesítőszerként most xilitet használtunk. Egyáltalán nem nehéz elkészíteni, az év bármely évszakában készíthető. Ugyan nagyban befolyásolja az időjárás a gyümölcsök beérését, ha friss meggyet szeretnék felhasználni a pitébe, akkor inkább késő tavaszi, kora nyári hónapokra ajánlanám. A meggyet lecserélhetjük akár szilvára is, illetve akár ki is hagyhatjuk a töltelékből természetesen.

Azért fordított a lisztarány, mert autoimmun betegségem mellett a túlzott teljes kiőrlésű liszt fogyasztása gyulladást okoz a szervezetemben. Étkezésem továbbra is zömében cukormentes alapanyagokra épül, a finomabbra őrölt lisztek fogyasztását több mozgással és több rost/fehérje fogyasztásával igyekszem ellensúlyozni.

Néhány érdekesség a mákról

  • Ugyan kalóriatartalma nagyon magas (100 gramm mák ~ 537 kcal*), ugyanekkora mennyiségben több mint 20 gramm fehérje található, s majd ugyanennyi rost.
  • Kalciumban bővelkedik, mely ásványi anyag részt vesz többek között a csontok felépítésében, az izmok-, és idegrendszer megfelelő működésében is.
  • Található benne réz, mely nélkülözhetetlen a vérképzéshez és idegrendszerünk megfelelő működéséhez is. *
  • Gazdag mangánban, foszforban és magnéziumban is. A mangán az emberi szervezetben részt vesz az anyagcsere folyamatokban, szükségünk van rá a sebgyógyuláshoz, serkenti az agy működését. Hiánya okozhat terméketlenséget, szénhidrátanyagcsere-, és izomproblémákat is.  A foszfor a kálciummal karöltve fontos szerepet játszik a csontok/fogak egészséges fejlődésében is. A magnézium létfontosságú izomzatunk és idegrendszerünk optimális működéséhez, de hatással bír a fizikai képességeinkre is.

poppy-seed-finomat-maskepp

Photo by Eva Elijas – pexel

Meggyes-mákos pite cukormentesen

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 30 perc Főzési/sütési idő 30 perc Teljes Idő 1 óra
Adag: 10 Kalóriák: 3946
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához

Hozzávalók a töltelékhez

Elkészítése

  1. Legelsőnek kimértük a liszteket, majd rákockáztuk a hideg margarint, amit alaposan elmorzsoltunk/eldolgoztunk a liszttel.

  2. Majd hozzáadtuk a sütőport, az édesítőszert, a csipet sót, a tojást és apránként a tejet. Egy lágyabb állagú, de nem ragadós tésztát kaptunk. Fóliába csomagoltuk és amíg a tölteléket készítettük, hűtőbe raktuk pihenni. 

  3. Ledaráltuk a mákot, majd feltettük melegedni a mirelit meggyet. Mi nem öntöttünk rá folyadékot, mert engedett ki bőven a gyümölcs. Megszórtuk őrölt fahéjjal és pici gyömbérrel, valamint 40 gramm xilittel. Szűrőbe öntöttük, hogy a felesleges folyadék lecsepegjen róla.  

    A mákos töltelék elkészítéséhez felhasználhatjuk a lecsöpögött meggynek a levét a tejet kiváltva/kiegészítve.
  4. A tejet felmelegítettük - vagy ha a meggy leve mellett döntöttünk, akkor azt- és fokozatosan a darált mákra öntöttük. 

    Nem szabad annyit hozzáönteni, hogy a mákos tölteléken ,,tocsogjon" a folyadék, mert el fogja áztatni a tésztánkat. Ha mégis megesett, akkor 1-2 evőkanál tönkölydara, darált zabpehely hozzáadásával és némi türelemmel -míg várunk, hogy megszívja magát- segíthetünk a helyzeten. 
  5. Hozzáadtuk a maradék édesítőszert, citromlevet és a lecsöpögött meggyszemeket. Elkevertük és félretettük, míg ismét a tésztával dolgoztunk. 

  6. A tésztát egy enyhén lisztezett felületre borítottuk, átgyúrtuk és elfeleztük. Mi, most egy 30x20-as tepsit béleltünk ki sütőpapírral, s a tésztadarabokat is ekkorára nyújtottuk. 

    Ennél a lépésnél érdemes bekapcsolni a sütőt 180°C-ra, alsó-felső sütési opcióra, ha van rá lehetőségünk.
  7. A sütőpapíros tepsibe helyeztük az egyik kinyújtott lapot, rákanalaztuk a meggyes-mákos tölteléket, majd a másik, kinyújtott lapot a tetejére helyzetük. A felső lapot megkentük felvert tojással, majd alaposan megszurkáltuk, hogy tudjon távozni sütés közben a hő. 

  8. 180°C-os sütőbe toltuk és pirosodásig sütöttük. Nálunk ez 30 perc körül volt, de érdemes tűpróbát is végezni akár. Porrá őrölt természetes édesítőszerrel szórtuk tálalás előtt. 

Táplálkozási adatok

Adag 10


Mennyiség adagonként
Kalóriák 304kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 15g24%
Telített zsír 3.73g19%
Koleszterin 16.13mg6%
Nátrium 95.3mg4%
Kálium 334.3mg10%
Összes szénhidrát 37.5g13%
Élelmi rost 6.02g25%
Cukrok 2.71g
Fehérje 8.3g17%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek.

A pite glikémiás indexe nagyjából 30% körüli. Sütés utáni súlya 1298 gramm lett nekem.

Kulcsszavak: cukormentes, húsmentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy