Bevezető – Meggyes-mákos pite
Ez a recept (és még pár) már hetek óta várakozik, hogy felkerüljön a blogra, de a rohanó mindennapokban folyton a legutolsó helyre szorulnak a bloggal kapcsolatos teendők.
Hol az egyik lurkó beteg, hol a másik, most pedig éppen én. 🤒 Folyamatos szájkaraté az idősebbel a tanulás miatt, a -nevezzük így- speckó igényű kisebbnek, meg éppen ezen igényeket kielégítő iskola keresése is napirenden van. Na de ma! Megígértem magamnak, hogy ezt a mákospite-receptet mindenképpen feltöltöm.
Hónapokkal ezelőtt ígéretet tettem magunknak, hogy igyekszem minden vasárnap ebéd utánra desszertet készíteni. Ezt túlnyomó többségben sikerült is teljesíteni. 🙃 Nem titkolt célom ezzel egyfajta hagyományt teremteni és minden reményem szerint ezek a közös étkezések és desszertezések is szép emlékként maradnak meg a gyerekeinkben. Főleg, hogy ennél a süteménynél Tomikánk nagyon sokat segített: tésztát gyúrt és nyújtott, mákot darált, simította a tölteléket, tojással kente a tésztát.
Annyira elfáradt, hogy a mosogatást már nem is tudta vállalni 😂
A süteményről: a tészta alapja a teljes kiőrlésű almás pite tésztája, fordított lisztarányokkal (70% fehér -30% teljes kiőrlésű). Édesítőszerként most xilitet használtunk. Egyáltalán nem nehéz elkészíteni, az év bármely évszakában készíthető. Ugyan nagyban befolyásolja az időjárás a gyümölcsök beérését, ha friss meggyet szeretnék felhasználni a pitébe, akkor inkább késő tavaszi, kora nyári hónapokra ajánlanám. A meggyet lecserélhetjük akár szilvára is, illetve akár ki is hagyhatjuk a töltelékből természetesen.
Azért fordított a lisztarány, mert autoimmun betegségem mellett a túlzott teljes kiőrlésű liszt fogyasztása gyulladást okoz a szervezetemben. Étkezésem továbbra is zömében cukormentes alapanyagokra épül, a finomabbra őrölt lisztek fogyasztását több mozgással és több rost/fehérje fogyasztásával igyekszem ellensúlyozni.
Néhány érdekesség a mákról
- Ugyan kalóriatartalma nagyon magas (100 gramm mák ~ 537 kcal*), ugyanekkora mennyiségben több mint 20 gramm fehérje található, s majd ugyanennyi rost.
- Kalciumban bővelkedik, mely ásványi anyag részt vesz többek között a csontok felépítésében, az izmok-, és idegrendszer megfelelő működésében is.
- Található benne réz, mely nélkülözhetetlen a vérképzéshez és idegrendszerünk megfelelő működéséhez is. *
- Gazdag mangánban, foszforban és magnéziumban is. A mangán az emberi szervezetben részt vesz az anyagcsere folyamatokban, szükségünk van rá a sebgyógyuláshoz, serkenti az agy működését. Hiánya okozhat terméketlenséget, szénhidrátanyagcsere-, és izomproblémákat is. A foszfor a kálciummal karöltve fontos szerepet játszik a csontok/fogak egészséges fejlődésében is. A magnézium létfontosságú izomzatunk és idegrendszerünk optimális működéséhez, de hatással bír a fizikai képességeinkre is.
Photo by Eva Elijas – pexel
Meggyes-mákos pite cukormentesen
Hozzávalók
Hozzávalók a tésztához
Hozzávalók a töltelékhez
Elkészítése
-
Legelsőnek kimértük a liszteket, majd rákockáztuk a hideg margarint, amit alaposan elmorzsoltunk/eldolgoztunk a liszttel.
-
Majd hozzáadtuk a sütőport, az édesítőszert, a csipet sót, a tojást és apránként a tejet. Egy lágyabb állagú, de nem ragadós tésztát kaptunk. Fóliába csomagoltuk és amíg a tölteléket készítettük, hűtőbe raktuk pihenni.
-
Ledaráltuk a mákot, majd feltettük melegedni a mirelit meggyet. Mi nem öntöttünk rá folyadékot, mert engedett ki bőven a gyümölcs. Megszórtuk őrölt fahéjjal és pici gyömbérrel, valamint 40 gramm xilittel. Szűrőbe öntöttük, hogy a felesleges folyadék lecsepegjen róla.
A mákos töltelék elkészítéséhez felhasználhatjuk a lecsöpögött meggynek a levét a tejet kiváltva/kiegészítve. -
A tejet felmelegítettük - vagy ha a meggy leve mellett döntöttünk, akkor azt- és fokozatosan a darált mákra öntöttük.
Nem szabad annyit hozzáönteni, hogy a mákos tölteléken ,,tocsogjon" a folyadék, mert el fogja áztatni a tésztánkat. Ha mégis megesett, akkor 1-2 evőkanál tönkölydara, darált zabpehely hozzáadásával és némi türelemmel -míg várunk, hogy megszívja magát- segíthetünk a helyzeten. -
Hozzáadtuk a maradék édesítőszert, citromlevet és a lecsöpögött meggyszemeket. Elkevertük és félretettük, míg ismét a tésztával dolgoztunk.
-
A tésztát egy enyhén lisztezett felületre borítottuk, átgyúrtuk és elfeleztük. Mi, most egy 30x20-as tepsit béleltünk ki sütőpapírral, s a tésztadarabokat is ekkorára nyújtottuk.
Ennél a lépésnél érdemes bekapcsolni a sütőt 180°C-ra, alsó-felső sütési opcióra, ha van rá lehetőségünk. -
A sütőpapíros tepsibe helyeztük az egyik kinyújtott lapot, rákanalaztuk a meggyes-mákos tölteléket, majd a másik, kinyújtott lapot a tetejére helyzetük. A felső lapot megkentük felvert tojással, majd alaposan megszurkáltuk, hogy tudjon távozni sütés közben a hő.
-
180°C-os sütőbe toltuk és pirosodásig sütöttük. Nálunk ez 30 perc körül volt, de érdemes tűpróbát is végezni akár. Porrá őrölt természetes édesítőszerrel szórtuk tálalás előtt.
Adag 10
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 304kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 15g24%
- Telített zsír 3.73g19%
- Koleszterin 16.13mg6%
- Nátrium 95.3mg4%
- Kálium 334.3mg10%
- Összes szénhidrát 37.5g13%
- Élelmi rost 6.02g25%
- Cukrok 2.71g
- Fehérje 8.3g17%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek.
A pite glikémiás indexe nagyjából 30% körüli. Sütés utáni súlya 1298 gramm lett nekem.