Alapanyagok

14 elképesztő tény az olívaolajról, ha elolvasod, veszel belőle!

  1. az olajfa terméséből préseléssel előállított, folyékony növényi zsiradék
  2. a világon megközelítőleg 800 millió olajfa létezik
  3. a legnagyobb olívaolaj kitermelő a világon Spanyolország, Görögország és Olaszország
  4. a sajtolás után visszamaradt mellékterméket hívjuk Sansa olajnak vagy más néven olívapogácsa-olajnak
  5. megkülönböztetünk extra szűz olívaolajat, szűz olívaolajat és “közönséges” szűz olívaolajat
  6. forráspontja 300°C –on van
  7. a füstölési pontja az extra szűz olívaolajnak 190°C-on, míg a olívaolajnak 210°C-on van
  8. ÉS ITT MEGJEGYEZNÉM! A legmagasabb olajsavtartalommal rendelkező napraforgóolajnak a füstölési pontja 232°C! , a finomított napraforgóolajnak átlagosan 149°C! Tehát az a nézet, miszerint extra szűz olívaolajjal káros sütni és főzni, az elterjedt formában helytelen! Az más kérdés, hogy túl magas hőfokon elveszíti értékes tápanyagait, ezért valóban megfontolandó például egy szelet marha sütésénél. De minden zsiradékra általános érvényű szabály, hogy nem szabad füstpontig hevíteni!
  9. magas antioxidánstartalma miatt a szépségiparban is jelentős a szerepe –én, személy szerint a problémás bőrű gyerekeimnek a fürdővizébe is tettem pár cseppet annak idején 
  10. erős epehajtó hatással rendelkezik
  11. zsírsavösszetétele kedvező, így leredukálódik a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata
  12. szuper gyulladáscsökkentő
  13. csökkenti az LDL szintjét („rossz” koleszterin)
  14. minél kisebb az olívaolaj savtartalma annál jobb minőségű –az extra szűz olívaolaj maximum 1%-os lehet)

     

     

 

A képek forrása:pixabay.com

Egyéb forrás itt, itt és itt. 

34 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy