Ez rendszerint valamilyen leves után kerül nálunk az asztalra, jelen esetben palócleves volt az első fogásunk. A férjem egyik nagy kedvence, remélem más is bizalmat szavaz neki, elkészíti és kedvére lesz.
Hozzávalók:
350 gramm teljes kiőrlésű liszt
150 gramm finomliszt
25 gramm friss élesztő
35 gramm zsiradék (nálam kókuszolaj) – én ezt a mennyiség utóbb 10 ml zsiradékra csökkentettem
10 gramm só (nálam himalájai)
450 gramm spenót + fűszerek : só, bors, fokhagyma
100 gramm reszelt sajt (nálam trappista)
350 ml langyos víz
25 gramm lenmag szóráshoz
1 db tojás a kenéshez (elhagyható)
margarin és liszt a forma kenéséhez
Elkészítése: a liszteket az élesztővel, sikérrel, a zsiradékkal, sóval el kezdjük dagasztani (személy szerint robotgéppel) majd fokozatosan adagolva a langyos vizet addig dolgozunk a tésztával míg egy lágy de már az edény falától elváló tésztát kapunk. 1 órát lefedve hagyjuk pihenni.
Közben megfőzzük a spenótot, az én esetemben most fagyasztott volt. Ízlés szerint fűszerezzük, nálam fokhagyma, só és bors került bele. Én most semmi mást nem tettem hozzá, igyekeztem a lehető legtöbb vizet elfőzni róla.
Majd körülbelül 0,5 cm vastagságúra és téglalap alakúra nyújtjuk egy enyhén lisztezett felületen. Rátesszük lehetőleg egyenletesen a megfőzött spenótot, majd a reszelt trappistával is megszórjuk:
Majd nem túl szorosan feltekerjük. Egy éles kés segítségével háromszögekre vágjuk, majd egy előre kivajazott, kilisztezett formába (nálam pitesütő forma) tesszük a felvágott háromszögeket. Minden bizonnyal ki fog folyni néhol a spenót és sajt keveréke, amit én utólag a háromszögek közé szoktam tenni. Lekenjük egy tojással vékonyan, majd megszórjuk lenmaggal (ez természetesen elhagyható, vagy helyettesíthetjük mással például chia maggal)
Közepes hőfokon (körülbelül 180°C-on) 30 perc alatt készre sütjük:
Ami a számokat illeti:
- a kisült háromszögek teljes súlya 1132 gramm lett, melyben 2701 kalória lett, továbbá: 113,3 gramm fehérje, 85,6 gramm zsír, 353,8 gramm szénhidrát (a szénhidrát diéta szabályai szerint 327 gramm).
Jó étvágyat! 🙂