A Férjem még a hétvégén hozott haza vásárlásból egy csomag medvehagymát, ránéztem és azonnal pogácsa jutott eszembe. Aztán második gondolatra beugrott a muffin is, jó sok sajttal, hát így született meg a recept.
Íme, egy gyorsan elkészíthető, medvehagymás- igazán sajtos muffin, amit délután megsütöttem és már aznap estére elfogyott!
Hozzávalók
105 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
45 gramm durumliszt (használhatunk helyette finomlisztet is, hiszen a lisztek összmennyiségének ez a 30%-a, de így lassabb lesz a felszívódása, viszont a durumliszt állaga nagyon hasonló a finomliszthez)
5 gramm sütőpor
40 gramm medvehagyma
80 gramm trappista (ha van füstölt sajt, az nem hátrány)
Ízlés szerint só (nálam 10 gramm)
120 gramm tejföl (12%-os zsírtartalmú)
30 gramm margarin (csészés, 25%-os zsírtartalmú)
100 ml víz
Elkészítése
a liszteket kimértem a sütőporral. Erre rátettem, az alaposan megmosott és az apróra vágott medvehagymát, majd a reszelt sajtot, tejfölt, sót és margarint. Ráöntöttem a vizet (a folyadék mennyisége minimálisan változhat, akkor is ha finomliszttel készítjük a durum helyett). Egy spatula segítségével elkevertem és 12 darab muffin (44 gramm nyers tészta, formánként) formába osztottam a tálamban lévő mennyiséget. Egy vizes kiskanál segítségével könnyen el lehet simítani/igazítani a tetejüket, hogy formásabbak legyenek sütés után. Mivel nincs benne tojás, ezért nyugodt szívvel megkóstolhatjuk, hogy elég sós-e.
Meleg sütőbe toltam, magas hőfok mellett körülbelül 10-13 perc alatt aranybarnára sültek, természetesen ez az idő sütőfüggő is.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész muffinok súlya 441 gramm lett, ebben 1026 kcal, 42,3 gramm fehérje, 46,3 gramm zsír és 102,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 96,9 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!
Jó étvágyat!