Bevezető – Burrito
Ezt a bejegyzést lassan egy hete igyekszem megírni, de egyszerűen a december végi, utolsó hétvégés téli szünetünk és a januári forgatagba cseppenve elúsznak a napjaim. De ma, fogorvos után, gulyásleves készítése közben csak lehuppantam a laptop elé klaviatúrát püfölni. Mire ezt befejezem, valószínűleg szaladhatok is a lurkókért.
Kihasználva az utolsó hétvégét a szünetből, elmentünk Szentendrére. Igazándiból kirándulni szerettünk volna, mert annyira gyönyörű volt az idő, de végül a Japán-kert, a Dunakanyar és az óvárosi rész teljesen magával ragadott minket. Ha még nem jártatok erre, és lehetőségetek van rá, egyszer látogassatok el ide. Mi kicsit meg is bántuk, hogy idén a Bazilikához mentünk karácsonyi vásárra és nem ide Szentendrére. Na de majd idén decemberben! 🙂 mert hihetetlen hangulata volt a macskaköves, szűk sikátoros utcáival, a kivilágított esernyős utcájával és a központi terével együtt. No meg persze, nem kellett az egész pénztárcánkat átadni a kürtöskalácsokért és kávéért cserébe 😂
Egyébként olyan sok receptvázlatom szerepel felírva, várakozva arra, hogy megírjam/befejezzem őket. Azonban ez a burrito az összeset megelőzi most. Rajongója vagyok a mexikói és a tex-mex gasztronómiának és ez az étel pont olyan, amin simán elélnék reggel, délben, este. Ráadásul nem egy több órás procedúra elkészíteni, szóval simán beilleszthető a dolgos hétköznapokba is.
Igazándiól quesadillat szerettem volna készíteni, azonban addig nézegettem a mexikói ételek fotóit, hogy simán elcsábultam a burrito felé. Mivel tegnap már megjártam a heti bevásárlás kapcsán a kiszemelt boltokat, így egy percig sem izgatott, hogy a salsa szószhoz például nem lesz korianderem. Azonban sokszor lapul a hűtőnkben avokádó – rajongunk az avokádókrémért kenyérre kenve és tortilla chipssel mártogatva is príma finomság-, egy adag tortilla-t kisütni pedig nem vészesen nagy dolog. Hát így lett nálunk quesadillaból burrito tegnap.
Mi is az a burrito?
Nem írok újdonságot, hogy ez egy mexikói eredetű, tex-mex (texasi és mexikói konyhaművészet keveredése) étel. A Tex-Mex konyha alapanyagait elsősorban a búzalisztből készült tortilla, a sok(féle) sajt, a darált húsos töltelékek és a köménnyel való fűszerezés jellemzi.
Beszélhetünk száraz és „nedves” burritoról. A lenti recept jelenti a szárazat, ugyanis evőeszköz nélkül, kézzel fogyasztható. Ebből következik is, hogy a „nedves” az, amikor valamilyen mártással tálalják, így annak elfogyasztásához evőeszköz szükséges.
Bármilyen hússal tölthető, rendszerint tartalmaz rizst, babot (Amerikában leginkább fekete babot), zöldségeket, sajtot és valamilyen szószt (salsa, guacamole). A chimichanga olyan burrito, amit miután megtöltöttek és szorosan becsomagoltak/feltekertek, zsiradékan kisütik.
Mennyibe került?
Na már most a tortilla lapokat itthon készítettem, így a költségvetést kevésbé terhelte le ez az étel. A felhasznált alapanyagok -nem a megvett mennyiség!- és energiaárakkal nem számolva durván 350 forintba került egy burrito előállítása (2023 január 6-án). A hozzávalók többségéből saját márkás terméket vásároltunk, húsból hatósági áras árut.
Csirkemellből készítettem, de természetesen lehet marhából, sertésből is készíteni. A csirkét apróbb kockákra vágtam, de felmerült bennem, hogy miután átsült, aprítóba teszem őket. Végül ezt az ötletemet elengedtem, mert időszűkében voltam. 🙂
Szerintem az év bármely évszakában készíthető, kezdő konyhatündérek is bátran készítsék el. A tortilla lapok receptjét most nem írom le ismét, pár sorral feljebb kattintható a receptje (de belinkelem lentebb is), ha inkább otthon készítenétek el. Kicsit rendhagyó módon nem írok pontos mennyiséget a hozzávalóknál, hanem majd az elkészítés résznél jegyzem le miből-mennyit tettem bele a tortilla lapba. A felbontott kukoricából, babból maradtak is meg, amiket nem tudtam ehhez az ételhez felhasználni.
Burrito házi tortilla lappal
Leírás
Házi tortilla lapok, ahogyan én készítem őket: ide kattintva elérhető.
Hozzávalók
Hozzávalók a salsa szószhoz
A csirkemellhez
A burritohoz
Elkészítése
-
Leglesőnek felkockázatam apróbb darabokra a csirkemellet. Ízlés szerint sóval (nálam 8 gramm), őrölt borssal (nálam egy csapott kávéskanál), őrölt köménnyel (nálam 1 csapott teáskanál) és (édes) pirospaprikával (nálam 1 csapott evőkanál) fűszereztem. Kettő evőkanál zsiradékkal (nálam olaj) meglocsoltam, átforgattam és teflonbevonatú serpenyőbe helyeztem, ahol kérgesre sütöttem őket. Meglátásom szerint érdemes a hússal párhuzamosan a rizst is megfőzni.
A rizst (nálam szárazon mérve 100 gramm) 1 evőkanálnyi zsiradékon picit átforgattam hő fölött, engedtem -folyamatos kevergetés mellett- hogy kapjon egy kis színt, majd dupla mennyiségű vízzel felöntöttem. Fedő alatt, kis hő fölött, és többszöri átkeverés mellett nagyjából 12-15 perc alatt puhára főtt. -
Míg sült a csirkemell, összeállítottam a salsa szószt: az egy konzerv kockázott paradicsomról leöntöttem a rajta levő lé nagyját. Majd egy tálban összekevertem a kockázott paradicsomot, az apróbb darabokra vágott avokádót, a szintén apró kockákra vágott vöröshagymát. Megszórtam édesítőszerrel, őrölt borssal és sóval. Meglocsoltam a lime levével. Alaposan összekevertem és a burrito összeállításáig hűtőbe tettem.
Ha tehetitek, friss koriandert adjatok hozzá (apróra vágva). Az én hasam nem igen bírja, meg hát a gyerekek miatt sem szerettem volna, de egy kis chilivel megbolondíthatjátok a salsát :) -
Miközben sült a csirke és elkészült a salsa szósz, begyúrtam a tortilla tésztáját. Mivel a tortilla tésztája nem élesztős és nagyon gyorsan sül, ezért ezt is egészen gyorsan kipipálhattam.
Mindenképpen szükséges alaposan letakarni a már kihűlt tortilla lapokat, mert nagyon gyorsan megszikkadnak, ha fedetlenül maradnak. -
Tálakba öntögettem a többi hozzávalót: cukormentes kukoricát, vörös(kidney)babot, reszelt sajtot.
-
Következett az összeállítás:
egy tortilla lapot vettem magam elé, amire kettő evőkanál főtt rizst helyeztem. Majd következett kettő evőkanál sült csirkemell, kettő evőkanál kukorica és bab, majd egy kevés reszelt sajt és szintén kettő evőkanál salsa szósz. A tortilla két oldalát behajtottam, majd feltekertem. Kettévágtam és tálaltam.
A tortilla lapokat ha szükséges, melegítsetek rájuk, könnyebben lehet velük dolgozni, hajlékonyabbá válnak hő hatására.
Adag 7
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 403kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 10.99g17%
- Összes szénhidrát 49g17%
- Fehérje 24g48%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A táblázatban szereplő adatok kivételesen nem 100 grammra vetítve vannak feltüntetve, hanem egy darab, kész burritora vonatkoznak (nálam 240-250 grammos lett egy darab). Ezek az adatok csak tájékoztató/hozzávetőleges értékek!