paradicsomos_csirkecomb_sztrapacskával
Húsos ételek

Paradicsomos sült combok sztrapacskával kísérve

  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

DSCF8225

Nem titok, többször leírtam már, hogy nagyobbik gyermekünk multiplex ételallergiás, így többek között nem ehet (állati eredetű) tejtermékeket és tojást sem.

Úgy történt, hogy egy alkalommal kilátogattunk a szüleimhez, ahol a Nagymamánk pikk-pakk összedobott egy kisebb adag tócsnit a gyerekeknek. Én félve, egyben kérdően néztem rá. A legnagyobb természetességgel közölte, miközben jóízűen falatozott a gyermek, hogy ez csak krumpli és liszt, azaz számári ilyen a tócsni (nem cukkinis, nem tojásos, semmi „extra”).

Következő alkalommal pörkölttel várt minket és „nokedlivel”.

-Nokedli? – kérdeztem ránézve a köretre.

-Nem tündérkém! Ez liszt és krumpli, azaz sztrapacska.

Kérem szépen, így született meg a sült csirkecomb paradicsomszószban, sztrapacskával, amely jelen esetben egy tej-, tojás-, cukor-, és gluténmentes főétel lett.

Hozzávalók:

15 ml zsiradék (nálam repceolaj)

1 közepes fej vöröshagyma (110 gramm nálam)

2 kg csirkecomb (alsó-, és felső vegyesen, én leszedtem a bőrét mindegyiknek)

580 ml passzírozott paradicsom (bazsalikomos változat)

380 ml víz

1 csapott evőkanál (10 gramm) teljes kiőrlésű barna rizsliszt

Fűszerek: 1 evőkanál bazsalikom, 5 gramm négyszeres erejű édesítőszer, ¼ teáskanál őrölt kömény, ¼ teáskanál fekete bors, 8 gramm só

Hozzávalók a sztrapacskához:

740 gramm burgonya

370 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt

15 gramm só

1 evőkanál petrezselyem

Névtelen terv

Elkészítése:

a csirkecombokat megtisztítottam, a vöröshagymát megpucoltam és apró kockákra vágtam. Üvegesre pároltam, majd teflonbevonatú serpenyőmbe rakosgattam őket.

Azért teflonbevonatúba, mert nagy láng felett, fedő alatt kérgesre sütöttem a husik mindkét oldalát.

Majd miután szépen megpirultak, ráöntöttem a paradicsom és víz keverékét, amelyet előzetesen elkevertem a fűszerekkel és az egy evőkanál barna rizsliszttel. Kis láng felett hagytam, hogy egy utolsót forrjon.

Feltettem egy nagy fazék vizet melegedni.

Mindeközben robotgépem (házi asszonyok mentsvára…) segítségével a legkisebb lyukú reszelőn lereszeltem a krumplit, amihez hozzákevertem a lisztet. Szórtam rá sót és petrezselymet. Érdemes megkóstolni, nekem így elég ízes volt.

Mikor gyöngyözött a víz, elsőnek csináltam egy próba szaggatást.

Ha szépen feljönnek a víz tetejére, akkor egész biztosan jó a tészta állaga. Nokedlitészta állagúnak kellene lennie, hogy szaggatásra kész legyen. A fentebb leírt liszt mennyisége változhat, attól függően milyen burgonyát tudunk venni (én sárgát kaptam ezúttal). És természetesen használhatunk a teljes kiőrlésű barna rizsliszt helyett más teljes kiőrlésű lisztet is, ha nem ragaszkodunk a gluténmentes fogáshoz.

Miután kifőztem mindet, 5 ml extra szűz olívaolajjal meglocsoltam.  Fóliával letakartam tálalásig.

paradicsomos_csirkecomb_sztrapacskával

 

Csirkecombfilével (bőr nélkül) készítve bulgursalátával:

 

DSCF0745

 


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész ételem súlya 1974 gramm lett, ebben 2640 kalória, 365 gramm fehérje, 88 gramm zsír és 42 gramm szénhidrát lett benne nekem.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a sztrapacskára: a kész súlya 1498 gramm lett, ebben nekem lett 1894 kalória, 37 gramm fehérje, 8 gramm zsír és 419 gramm szénhidrát lett benne.

 

Jó étvágyat!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: