Bevezető – Sült csirkecombok burgonyás galuskával
Nem titok, többször leírtam már, hogy nagyobbik gyermekünk multiplex ételallergiás, így többek között nem ehet (állati eredetű) tejtermékeket és tojást sem. (Szek. megj.: ezeket mára 2022-re kinőtte)
Úgy történt, hogy egy alkalommal kilátogattunk a szüleimhez, ahol a Nagymamánk pikk-pakk összedobott egy kisebb adag tócsnit a gyerekeknek. A legnagyobb természetességgel közölte, miközben jóízűen falatozott a gyermek, hogy ez csak krumpli és liszt, azaz számára ilyen a tócsni (nem cukkinis, nem tojásos, semmi „extra”). Az a fura, hogy gyerekként számtalanszor ettem Mama-féle tócsnit és soha nem kérdeztem felnőttként -pedig szoktam!-, hogy Ő, hogyan készíti.
Következő alkalommal pörkölttel várt minket és „nokedlivel”.
-Nokedli? – kérdeztem ránézve a köretre.
-Nem tündérkém! Ez liszt és krumpli, azaz amolyan szegények sztrapacskája.
Ugye a sztrapacska mindenki -az enyémben is- fejében juhtúróval él, azonban a Mama-féle verzióban Tomikánkért ez most tejmentesen készült, vagyis juhtúró sem került bele. Nagyon hálás vagyok, hogy elkészítette így, egyrészt mert a világ egyik legcukibb dolga, hogy a megszokások és kora ellenére újított, hogy kedveskedjen, másrészről pedig a mi köretrepertoárunk is bővülhetett.
Kérem szépen, így született meg a sült csirkecomb paradicsomszószban, „sztrapacskával“, amely jelen esetben egy tej-, tojás-, cukor-, és gluténmentes főétel lett.
Hozzávalók
Hozzávalók a csirkecombokhoz
15 ml zsiradék (nálam olaj)
1 közepes fej vöröshagyma (110 gramm nálam)
2 kg csirkecomb (alsó-, és felső vegyesen, én leszedtem a bőrét mindegyiknek)
580 ml passzírozott paradicsom (bazsalikomos változat)
380 ml víz
1 csapott evőkanál (10 gramm) teljes kiőrlésű barna rizsliszt vagy ha nem fontos a gluténmentesség, akkor bármilyen egyéb liszt
Fűszerek: 1 evőkanál bazsalikom, 5 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer, ¼ teáskanál őrölt kömény, ¼ teáskanál fekete bors, 8 gramm só
Hozzávalók a burgonyás galuskához
740 gramm burgonya
370 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt vagy ha a gluténmentesség nem fontos, akkor bármilyen egyéb liszt
15 gramm só
1 evőkanál petrezselyem
Elkészítése
- A csirkecombokat megtisztítottam, a vöröshagymát megpucoltam és apró kockákra vágtam. Üvegesre pároltam, majd teflonbevonatú serpenyőmbe rakosgattam őket.
Azért teflonbevonatúba, mert nagy láng felett, fedő alatt kérgesre sütöttem a husik mindkét oldalát, s így nem égett le. De készítettem már ezeket a combokat tepsiben-sütőben is. Ez utóbbi esetben elég csak a fűszeres paradicsomszószt ráönteni víz nélkül és fóliával fedve puhára sütni. Majd az utolsó 15-20 percben fólia nélkül sütni, hogy szépen megpiruljon a húsok teteje.
- Majd miután szépen megpirultak, ráöntöttem a paradicsom és víz keverékét, amelyet előzetesen elkevertem a fűszerekkel és az egy evőkanál barna rizsliszttel. Kis láng felett hagytam, hogy egy utolsót forrjon.
- Feltettem egy nagy fazék vizet melegedni.
- Mindeközben robotgépem (házi asszonyok mentsvára…) segítségével a legkisebb lyukú reszelőn lereszeltem a krumplit, amihez hozzákevertem a lisztet. Szórtam rá sót és petrezselymet. Érdemes megkóstolni, nekem így elég ízes volt.
- Érdemes a krumplit apróbb kockákra vágni és úgy lereszelni. Ugyanis, hiába a kisebb lyukon való reszelés, ha a krumplit hosszában vágva reszeljük, hosszú, vékony csíkokra vágja a gép. Ha nem géppel dolgozunk, akkor a reszelő vékonyabbik oldalán található, durva felületű reszelőt használjuk, csak nagyon vigyázzatok az ujjaitokra!
- Mikor gyöngyözött a víz, elsőnek csináltam egy próba szaggatást.
Ha szépen feljönnek a víz tetejére, akkor egész biztosan jó a tészta állaga. Nokedlitészta állagúnak kellene lennie, hogy szaggatásra kész legyen. A fentebb leírt liszt mennyisége változhat, attól függően milyen burgonyát tudunk venni (én sárgát kaptam ezúttal). És ahogy fentebb is írtam, természetesen használhatunk a teljes kiőrlésű barna rizsliszt helyett más teljes kiőrlésű lisztet is, ha nem ragaszkodunk a gluténmentes fogáshoz. Ha szétesik a vízben a galuska, kell még hozzáadni lisztet!
Miután kifőztem mindet, 5 ml extra szűz olívaolajjal meglocsoltam. Fóliával letakartam tálalásig.
Csirkecombfilével (bőr nélkül) készítve bulgursalátával:
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész ételem súlya 1974 gramm lett, ebben 2640 kalória, 365 gramm fehérje, 88 gramm zsír és 42 gramm szénhidrát lett benne nekem.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a sztrapacskára: a kész súlya 1498 gramm lett, ebben nekem lett 1894 kalória, 37 gramm fehérje, 8 gramm zsír és 419 gramm szénhidrát lett benne.
Jó étvágyat!