Alapanyagok

Hangzatos kókuszolaj! Téged válasszalak?

Hangzatos kókuszolaj! Téged válasszalak?

Azt, hogy melyikre is essen a választásunk, természetesen nem fogom tudni megmondani, hiszen Mindenki a maga és a családja egészségéért felel, no meg persze a pénztárcánk sem biztos hogy azt engedi, amit mi szeretnénk. Azt viszont, hogy mi a kettő között a különbség, hogy használatuknak mi az előnye, illetve hátránya (ha van egyáltalán) a lent következő részben leírom. Ezzel is segítve tudatos vásárlóvá válásunkat!

Mi az a napraforgóolaj?

A napraforgó növényi magjából hideg vagy meleg préseléssel nyert növényi zsiradék. A napraforgómag 35-60% zsírsavat tartalmaz, ennek 65-70%-a többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavtartalma kiemelkedő! A zsírban oldódó vitaminok barátja, magas az E és az A vitamin tartalma. Akad benne bőven lecitin, és számos más fehérje. Margaringyártáshoz is felhasználják, ekkor sajnos olyan reakciók mennek végbe az eljárás során, amikor transz-zsírsavak keletkeznek.

Mi az a kókuszolaj?

Háromfajta kókuszolajat különböztet meg az élelmiszeripar: hidegen sajtolt, szűz kókuszolaj és finomított kókuszolaj. 92%-ban telített zsírsavakból áll!

  • Hidegen sajtolt: átlátszó, folyadék halmazállapotú. Nincs hőkezelve, így minden értékes pozitív tulajdonsága/tápanyagtartalma megmarad. Fehér, kellemesnek mondható íze és illata marad. Vigyázat, könnyen megavasodhat! 24°C-on megolvad.
  • Szűz kókuszolaj: nem hidrogénezték, azonban nem azonos a hidegen sajtolt társával.
  • Finomított kókuszolaj: sárgás színű, 24°C alatt megdermed, gyártása során színtelenítik és szagtalanítják. Előállítása során elveszti a benne rejlő értékes vitaminokat, tápanyagokat! Kis mennyiségű transzzsír keletkezik gyártása során. Ezt szokták elsősorban sütésre, főzésre használni!

Mit jelent, ha egy zsír telített vagy telítetlen?

  • A legfontosabb, hogy a zsírokat zsírsavak alkotják, amelyek kötésekkel kapcsolódnak egymáshoz. Attól függően, hogy ezek a zsírsavak mennyi kötéssel kapcsolódnak egymáshoz, határozza meg, hogy telített vagy telítetlen zsírról beszélünk. Röviden: a telített zsírok nem tartalmaznak kettős kötést, ezzel ellentétben a telítetlen kötések legalább kettős kötéssel kapcsolódnak egymáshoz.
  • A mai ember átlagosan 4-5 több telített zsírsavat vesz magához, mint amennyit szabadna.
  • A telítetlen zsírsavakon belül nagyon fontos felhívni a figyelmet az Omega 3 és Omega 6 arányaira. Ma sokkal több Omega 6-ot fogyasztunk, ezért ma már a szakemberek az egyensúly fenntartása illetve visszabillentése érdekében Omega 3-ban gazdag étrendet javasolnak (például sok tengeri hal, len, dió, olaj, mogyoró).

No, kérem szépen, ezek után legyen okos és tudatos a fogyasztó. Most is, mindig arra jutottam, itthon kellene gyártanom a margarint mindenféle hidegen sajtolt olajból biztos, ami biztos alapon!

A képekért köszönet a pixabay.com fotósainak!

Felhasznált irodalom itt, itt, és itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy