Húsos ételek

Tejfölös-tejszínes szalonna spegattiágyon

DSCF9339

Ha szeretném körbeírni az étel ízvilágát, azt mondanám carbonara. Persze nem, sőt még hamisnak sem mondanám. A carbonara szószban van tojás, sajt is kerül a tésztához. Ebben a fogásban egyik sem szerepel. Egyszerű, gyors és laktató, főleg ha a durum spagetti helyett teljes kiőrlésű tészta után nyúlunk a boltban. 

Hozzávalók:

15 ml olaj (nálam most napraforgóolaj)

1 közepes fej vöröshagyma (nálam pucoltan 98 gramm)

160 gramm kolozsvári szalonna

230 gramm tejföl (nálam 12%-os)

250 ml főzőtejszín (nálam 10%-os)

250 gramm spagetti (nálam most durum, szárazon mért súly)

20 gramm liszt (nálam durum)

Fűszerek:

♣ ½ evőkanál oregánó

♣ néhány csipet fekete bors

♣ ízlés szerint só

♣ csipet négyszeres erejű édesítőszer

Untitled design 4

Elkészítése: elsőnek feltettem egy fazék vizet melegedni a tésztának. Majd a zsiradékon üvegesre pároltam az apró kockákra vágott vöröshagymát. Rárakosgattam a vékonyabb szeletekre vágott szalonnát és kevergetés mellett aranybarnára pirítottam őket. Majd kikevertem a főzőtejszínt, tejfölt és a lisztet. Megszórtam a fűszerekkel, majd ráöntöttem a hagymás szalonnára. Hagytam, hogy egy utolsót forrjon, megfelelő állagúra sűrűsödjön, majd levettem a tűzről.

Közben kifőtt a tészta is, leszűrtem, enyhén megsóztam és a szalonnákhoz öntöttem. Alaposan összekevertem és melegen tálaltam. 


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész ételem súlya (tésztával együtt) 1258 gramm lett, ebben nekem 2820 kalória, 83 gramm fehérje, 169 gramm zsír és 228 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 205 gramm) lett.

Jó étvágyat!

DSCF9340