Bevezető
Pinteresten rengeteg inspirációhoz lehet jutni ételek terén is (sőt!), ezen a felületen találkoztam több ötlettel is, hogyan lehetne még ízletes hummusz variációkat készíteni. Ez egy bazsalikomos-sajtos hummusz lett, ami tahini (az egyik fő alapanyag a „normál” humusz esetében) nélkül készült.
Több hummusz (Pinterest)ötletért ide kattintsatok! Korábban már írtam arról, hogy miért egészséges a csicseriborsó, ide kattintva olvasható!
Hozzávalók
250 gramm csicseriborsó
Víz
40 gramm reszelt sajt (teljesen mindegy milyen, jól reszelhető legyen, én trappistát használtam)
1 evőkanál bazsalikom
1 evőkanál petrezselyem
30 gramm fokhagymakrém
5 ml extra szűz olívaolaj
20 gramm cukormentes mustár
13 gramm só
Elkészítése
pár órával a főzés előtt beáztattam a csicseriborsót (ha konzerves csicserit használunk, ezt az időt megspórolhatjuk), majd annyi vízzel feltettem főni, hogy ellepje. Kis láng fölött, fedő alatt körülbelül egy óra alatt puhára főztem. Leszűrtem (a vizet, amiben megfőtt én megtartottam, mert ezzel öntöttem fel a későbbiek során) és a botmixerem táljába öntöttem. Rámértem a fűszereket, a mustárt és a botmixerem segítségével összeturmixoltam. A főző lével (körülbelül 130 ml-el) felöntöttem, hogy a gép dolgát megkönnyítsem. Mikor már homogén állagú lett, belekevertem a reszelt sajtot, kiszedtem egy tálba, olívabogyóval díszítettem és hűtőbe raktam lefedve. Én azt gondolom, mindenképpen előnyére válik, ha pár órát, akár egy napot is tud pihenni, összeérni a hűtőben fogyasztás előtt.
Korábban már készítettem tahini alapú hummuszt, ide kattintva elérhető!
Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek
a kész hummuszom súlya 760 gramm lett, ebben 1151 kcal, 61,4 gramm fehérje, 32,2 gramm zsír és 160,3 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 158,6 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!
Jó étvágyat!