„A pizza olasz eredetű étel, ami mára az egész világon elterjedt. Alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, melyet paradicsom vagy tejföl alapú szósszal borítanak, és erre különféle feltétek kerülnek, (a leggyakoribbak a különféle zöldségek, gomba és felvágottak), a tésztát végül reszelt sajttal szórják meg és sütőben megsütik. Jellegzetes fűszerei közé tartozik az oregánó és a pepperoni. Az eredeti olasz pizzára szeletelt mozzarellát, bazsalikomot és olíva olajat tesznek, erre kerülhet további feltét.” – írja a wikipedia.
Korábban már készítettem egy brokkoli és túró alapú pizzát, azonban most kifogytam a brokkoliból, mert a héten már készítettem brokkolikrémlevest a fánkok mellé Vízkereszt alkalmából. Ez is egy túrós változat lett, azonban itt graham liszttel dolgoztam el, így született meg illetve, sült ki ez a változata a pizzának. Zömében lassú felszívódású alapanyagokkal, cukormentesen, így a cukorbetegeknek is jó választás lehet ebédre vagy akár vacsorára.
A lenti mennyiségből nekem 3 darab 24 centiméter átmérőjű pizza lett.
Hozzávalók:
250 gramm zsírszegény tehéntúró
210 gramm graham búzaliszt
90 gramm finomliszt
10 gramm só
10 gramm búzasikér (elhagyható, állagjavítóként használom)
10 ml olaj (én extra szűz olívaolajat használtam)
20 gramm friss élesztő
170 ml langyos víz
Feltétnek nálunk:
150 gramm 12%-os tejföl + 10 gramm dijoni mustár + só, bors és oregánó ízlés szerint
130 gramm lilahagyma
250 gramm paradicsom
130 gramm camembert
120 gramm chorizo
180 gramm reszelt sajt (nálam Maasdamer)
Elkészítése: a túrót, a liszteket, a sikért, a sót és az élesztőt a robotgépem üstjébe mértem, ügyelve arra, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen közvetlenül egymással. Majd miközben dolgozott a gép, a langyos vizet fokozatosan adagoltam. A víz mennyisége minimálisan változhat a lisztek és a túró minőségétől/márkájától. Egy lágy, ám nem ragadós tésztát kaptam körülbelül 8-10 perc dagasztás után. Lefedve, meleg helyen pihentettem 45 percen keresztül. Közben a feltét hozzávalóit összevágtam. Ahogyan a megkelt tésztámat, úgy a feltétet is három egyenlő részre osztottam. Először a fűszeres, mustáros tejföllel kentem meg, majd megszórtam a hagymával, chorizóval, paradicsommal és a sajtokkal. A tetejét leheletnyi vékonyan megszórtam oregánóval. Mivel a Férjem imádja a sajttal töltött szélekkel a pizzát, ezért most is így készítettem és valóban, egy kis extra, ami nagyot dob az élményen. Előmelegített sütőben magas hőfokon 20-25 perc alatt készre sütöttem őket.
Tápanyagértékek: a három pizzám teljes súlya összesen 1545 gramm lett, ebben 3153 kalória, 189,7 gramm fehérje, 157,1 gramm zsír és 231,7 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 201,6 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!