Egyéb édességek Sütemények

Így készíts teljes kiőrlésű babapiskótát!

Már nagyon régóta vágytam egy jó babapiskóta receptre, és pár hete a Nagymamám meg is ajándékozott a lentivel. Illő megjegyeznem, hogy az érdem a Mama Testvéréé, akinek szintén nagyon hálás vagyok, hogy megosztotta Mama által velem is ezt a receptet.

Kicsit módosítottam rajta, hogy  étkezési szokásainkba beleférjen.

A lisztek 70%-a teljes kiőrlésű, (finomított) cukormentes. A lenti adagból nekem 42 darab sült ki. Mivel zömében lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, kiváló lehet szénhidrátdiétát tartóknak és cukorbetegnek is, akár tízóraira tea vagy kávé mellé.

Nem tagadom, nem lett olyan szép formás, mint a bolti, sőt kissé időigényes is, de higgyétek el, megéri! Ezt szívesebben adom a gyerkőcök kezébe, mint a finomlisztes, cukrozott társait a boltok polcairól, így külön öröm számomra, hogy jól sikerült!

Hozzávalók:

245 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

105 gramm finomliszt

40 gramm négyszeres erejű édesítőszer

80 gramm margarin (kipróbáltam 25%-os zsírtartalmú csészés margarinnal, szuper lett!)

10 gramm szalagáré/szalalkáli (kipróbáltam 5 gramm szalagáréval, kicsit kisebbek lettek, de cserébe elmaradt a szúrós illat)

4 db tyúktojás (nálam 210 gramm)

1 evőkanál vanília aroma (elhagyható)

3 gramm sütőpor

Elkészítése: sütést megelőző este a liszteket, az édesítőszert, a puha margarint, a szalagárét, a tojásokat és ízlés szerint a vanília aromát alaposan összegyúrtam. Dolgom végeztével, fóliával lefedve egy éjszakára hűtőbe tettem.

Másnap 3 gramm sütőporral átgyúrtam a tésztámat. Nekem minimálisan ragadt a tészta, ezért enyhén lisztezett felületen dolgoztam. Körülbelül 0,5 cm vastagra nyújtottam és babapiskóta formámmal kiszúrtam a tésztát.

Közben a sütőmet előmelegítettem, ugyanis a szaggatott formákat forró sütőbe kellett betolnom.

Körülbelül 10 perc, magas hőfokon megnőttek, megsültek.

Életem első szalagárés süteménye volt ez, így nagyon aggódtam, amikor megcsapta a szúrós illat az orromat, a sütőt  ajtaját kinyitva. Hívtam is Mamát, hogy akkor most mi tévő legyek?! De megnyugtatott, hogy ez teljesen normális, várjak pár percet és elillan. Így is lett, az íze, pedig szerintem kifogástalan. 


Tápanyagértékek: a kész babapiskóták súlya 556 gramm lett, ebben 1989 kcal, 65,7 gramm fehérje, 83,8 gramm zsír és 225,9 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 221,5 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Tápanyagértékek a csökkentett szalagárés, csészés margarinos verzióra: a kész babapiskóták súlya 554 gramm lett, ebben 1665 kcal, 65,7 gramm fehérje, 47,8 gramm zsír és 225,9 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 221,5 gramm). Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!

 

 

 

%d bloggers like this: