babapiskota
Egyéb édességek Sütemények

Így készíts teljes kiőrlésű babapiskótát!

Bevezető – Babapiskóta

Már nagyon régóta vágytam egy szaggatható babapiskóta receptre, és pár hete a Nagymamám meg is ajándékozott a lentivel. Ő is úgy kapta a Testvérétől, szóval elsődleges forrásként Őt jelölném meg 🙂

Kicsit módosítottam rajta, hogy  étkezési szokásainkba beleférjen. Nekem kicsit furcsa volt elsőre, hogy kell bele sütőpor és szalagáré is, de bégül megmaradtam ennél a verziónál, hiszen mégis csak így kaptam.

A lisztek 70%-a teljes kiőrlésű és (finomított) cukormentes. A lenti adagból nekem 42 darab sült ki. Mivel zömében lassabban felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, kiváló lehet szénhidrátdiétát tartóknak és cukorbetegnek is, akár tízóraira tea vagy kávé mellé.

Kérlek, ne olyan ízélményre számítsatok, mint a bolti! A bolti alapvetően egy piskóta, ahogy nevében is szerepel, ez pedig nem. Ráadásul a cukor ad(na) neki egy extra állagot és ízvilágot, ami a lentiből ugye kimaradt.

Hozzávalók

245 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

105 gramm finomliszt

40 gramm négyszeres erejű édesítőszer

80 gramm margarin (próbáltam 25%-os margarinnal is)

8 gramm szalagáré/szalalkáli (kipróbáltam 5 gramm szalagáréval, kicsit kisebbek lettek, de cserébe elmaradt a szúrós illat)

4 db tyúktojás (nálam 210 gramm)

1 evőkanál vanília aroma vagy egy rúd vanília kikapart belseje (elhagyható)

3 gramm sütőpor

Elkészítése

A sütést megelőző este a liszteket, az édesítőszert, a puha margarint, a szalagárét, a tojásokat és ízlés szerint a vanília aromát alaposan összegyúrtam. Dolgom végeztével, fóliával lefedve egy éjszakára hűtőbe tettem.

Másnap 3 gramm sütőporral átgyúrtam a tésztámat. Nekem minimálisan ragadt a tészta, ezért enyhén lisztezett felületen dolgoztam. Körülbelül 0,5 cm vastagra nyújtottam és babapiskóta formámmal kiszúrtam a tésztát.

Közben a sütőmet előmelegítettem, ugyanis a szaggatott formákat forró sütőbe kellett betolnom.

Körülbelül 10 perc, magas hőfokon megnőttek, megsültek.

Életem első szalagárés süteménye volt ez, így nagyon aggódtam, amikor megcsapta a szúrós illat az orromat, a sütőt  ajtaját kinyitva. Hívtam is Mamát, hogy akkor most mi tévő legyek?! De megnyugtatott, hogy ez teljesen normális, várjak pár percet és elillan. Így is lett, az íze, pedig szerintem kifogástalan.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész babapiskóták súlya 556 gramm lett, ebben 1989 kcal, 65,7 gramm fehérje, 83,8 gramm zsír és 225,9 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 221,5 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Tápanyagértékek a csökkentett szalagárés, csészés margarinos verzióra: a kész babapiskóták súlya 554 gramm lett, ebben 1665 kcal, 65,7 gramm fehérje, 47,8 gramm zsír és 225,9 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 221,5 gramm). Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!