Sárgaborsófőzelék

Sárgaborsófőzelék
sargaborsofozelek_porkolttel-tojassal-finomat-maskepp.jpg pinit

Bevezető – sárgaborsófőzelék

Megvallom őszintén gyerekként nem igen szerettem a sárgaborsófőzeléket és bár ma sem szívem csücske, de azért időnként bevillan a menük tervezésekor az enyhén fokhagymás sárgaborsófőzelék, omlósra főtt, szaftos pörkölttel és egészen kedvet hozzá 🤣 viccet félretéve, egyébként -természetesen!- úgy is finom, ha nincs rajta húsos feltét. Főtt tojással, sajtos-zabgolyóval is megenném.

Na de nekem itt a fiúk inkább húspártiak, szóval nincs mit tenni: pörkölttel és főtt tojással tálalom általában a skacoknak.

Mit tudhatunk a sárgaborsóról?

  • 100 gramm szárazon mért sárgaborsó csupán 1,2 gramm zsírt tartalmaz, tehát egy zsírban szegény élelmünk. *
  • Magas az oldható/vízben oldékony rosttartalma: 100 gramm szárazon mért sárgaborsó ~25,5 gramm rostot tartalmaz. Lassítja a tápanyagok felszívódását, zselészerű állaga lesz a bélrendszerünkbe jutva, ahol számos, szervezetünkre pozitív folyamatban vesz részt (megköti az epesavat, a koleszterint, fogyasztásával megelőzhető a székrekedés is) *
  • Bővelkedik B1 vitaminban (NRV% – 66%), amely fontos szerepet játszik az idegek és a szívünk megfelelő működésében is. Sajnos egy hőérzékeny vitaminról van szó. *
  • Gazdag B9 vitaminban, azaz folsavban (NRV% – 137%). Ugye a folsav kiemelten fontos a várandós kismamák étrendjében, a baba megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen. De egyébként számos más, fontos folyamatban is szerepet játszik a szervezetünkben (fehérvérsejtek-, vörösvértestek képzése stb.) *
  • Mangánban (NRV% – 61%) és rézben (NRV% – 81,5%) is bővelkedik. *
sárgaborsó_finomat_másképp
Image by Rabbixel from Pixabay (kattintható)

Mennyibe került?

Ahogy az lenni szokott, a legtöbb hozzávalóból saját márkás termékeket használtam. Szeretek vagyis igyekszem sokszor előre gondolni és ha meglátok egy-egy akcióban lévő terméket, átgondolom, a következő heti menü tervezésekor fel tudom-e használni. Így jutottam kedvezőbb áron (legalábbis szeretném ezt hinni) a sárgaborsóhoz is, amely száraz változat volt. Megjegyzem: én még nem találkoztam konzerves sárgaborsóval. Ti igen? Na de akció nélkül is, a saját márkás, száraz sárgaborsók kilója nagyjából -és jelenleg!- 650-690 forint / kg mozognak.

Energiaárak számolása nélkül és csupán a ténylegesen felhasznált alapanyagokat figyelembe véve egy adag főzelék (~250 gramm) feltét nélkül 80 forintunkba került -jelenleg-.

Kezdő konyhatündérek is bátran készítsék el, nem bonyolult, sőt! Nem tart sokáig magának, a főzeléknek az elkészítése, de a borsót fontos, hogy beáztassuk a főzés előtt egy nappal. A főzési idő nagyban csökkenthető, ha esetleg van egy kuktánk 🙂

Az év bármely évszakában készíthető.

Előkészítési idő 5 hrs Főzési/sütési idő 40 mins Teljes Idő 5 óra 40 perc
Adag: 8
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Legelsőnek a főzést megelőző éjjel beáztattam háromszoros mennyiségű vízben a sárgaborsót.

  2. Másnap reggel egy evőkanálnyi zsiradékon üvegesre pároltam az apróra vágott vöröshagymát. Ha sertéspörkölttel kínáljuk/tálaljuk, akkor annak elkészítését is érdemes ekkor elkezdeni. 

  3. Majd hozzáadtam a csupán késsel megtört, megpucolt fokhagymákat is. 

    Nekem nincs fokhagymanyomóm, mert sokkal jobban szeretjük, ha csak a késsel összetöröm a fokhagymagerezdeket és viszonylag nagyobb darabokban kerül az ételbe.
  4. Leszűrtem a folyadékot a sárgaborsóról, majd a párolt hagymákhoz adtam. Felöntöttem annyi vízzel, amely éppen ellepte a borsószemeket. 

    Érdemes kis hő fölött főzni és viszonylag magasabb falú edényt választani, mert a főzés során habzás előfordulhat! Ezt érdemes leszedni egy szűrő segítségével.
  5. Fedő alatt, alacsonyabb hő fölött főztem nagyjából 40 percig (időnként ránéztem, átkevertem, ha hab keletkezett leszedtem).

  6. Kikevertem a tejfölt a liszttel csomómentesre, a fazékból átmertem hozzá némi forró folyadékot a hőkiegyenlítés miatt. Mikor megpuhultak a borsószemek, rácsurgattam a tejfölös-lisztes habarást a borsóra és addig kevergettem, főztem tovább, míg el nem érte a számunkra megfelelő állagot. 

  7. Sóval, borssal, őrölt köménnyel fűszereztem. Pörkölttel és főtt tojással tálaltam. 

    sargaborsofozelek_cukormentesen_finomat_maskepp.jpg

    Nálam csupán ennyi a fűszerezése a sárgaborsófőzeléknek, de hallottam már több helyről, hogy majoránnával, korianderrel is fűszerezik. Legyetek bátrak, és próbálgassátok a fűszereket! Ne felejtsetek nekem beszámolni róla, ha időtök engedi! :)
Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 109kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 2.24g4%
Telített zsír 0.83g5%
Koleszterin 3.79mg2%
Nátrium 203.7mg9%
Kálium 240.5mg7%
Összes szénhidrát 15.7g6%
Élelmi rost 2.58g11%
Cukrok 2.24g
Fehérje 6g12%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti táblázatban szereplő adatok 100 gramm kész ételre vetítve szerepelnek, és csupán irányadó/hozzávetőleges értékek! Feltét nincs benne, csak maga a főzelék.

Az irányadó glikémiás indexe a kész ételnek, nagyjából 10% körüli. 

Kulcsszavak: cukormentes, tojásmentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, húsmentes

GYIK

Expand All:
Készíthető-e gluténmentesen?

Igen, természetesen! Bármilyen gluténmentes liszttel sűríthető. Ha a felszívódás gyorsasága is fontos, akkor elsősorban teljes kiőrlésű barnarizslisztet, köleslisztet, hajdinalisztet stb. javasolnék. Ha a felszívódás gyorsasága nem fontos, akkor akár keményítővel (étkezési keménytő, borsókeményítő stb.) is készíthető. Nagyon fontos, hogy a gluténmentes étel elkészítésekor kiemelt figyelmet kell szentelnünk a konyhánk, alapanyagaink és az eszközeink gluténmentességére is! Fa eszközökből (fakanál, vágódeszka stb.) mindenképpen tartsunk külön egyet-egyet, a gluténmentes ételeinkhez!

Készíthető-e tejmentesen?

Természetesen igen! Akár azt is megtehetjük -és talán ez a legköltséghatékonyabb megoldás is egyben-, hogy kimerünk a főzelékünkből és botmixerrel pürésítjük, majd azzal, azt visszaöntve a főzelékhez sűrítünk. De bármilyen főzőkrémmel is fog működni, vagy akár a Dr Oetker Creme Vega növényi krémjével is dolgozhatunk (jelenleg kb. 550 forint egy doboz, ami 15 dkg).

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy