Bevezető – sárgaborsófőzelék
Megvallom őszintén gyerekként nem igen szerettem a sárgaborsófőzeléket és bár ma sem szívem csücske, de azért időnként bevillan a menük tervezésekor az enyhén fokhagymás sárgaborsófőzelék, omlósra főtt, szaftos pörkölttel és egészen kedvet hozzá 🤣 viccet félretéve, egyébként -természetesen!- úgy is finom, ha nincs rajta húsos feltét. Főtt tojással, sajtos-zabgolyóval is megenném.
Na de nekem itt a fiúk inkább húspártiak, szóval nincs mit tenni: pörkölttel és főtt tojással tálalom általában a skacoknak.
Mit tudhatunk a sárgaborsóról?
- 100 gramm szárazon mért sárgaborsó csupán 1,2 gramm zsírt tartalmaz, tehát egy zsírban szegény élelmünk. *
- Magas az oldható/vízben oldékony rosttartalma: 100 gramm szárazon mért sárgaborsó ~25,5 gramm rostot tartalmaz. Lassítja a tápanyagok felszívódását, zselészerű állaga lesz a bélrendszerünkbe jutva, ahol számos, szervezetünkre pozitív folyamatban vesz részt (megköti az epesavat, a koleszterint, fogyasztásával megelőzhető a székrekedés is) *
- Bővelkedik B1 vitaminban (NRV% – 66%), amely fontos szerepet játszik az idegek és a szívünk megfelelő működésében is. Sajnos egy hőérzékeny vitaminról van szó. *
- Gazdag B9 vitaminban, azaz folsavban (NRV% – 137%). Ugye a folsav kiemelten fontos a várandós kismamák étrendjében, a baba megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen. De egyébként számos más, fontos folyamatban is szerepet játszik a szervezetünkben (fehérvérsejtek-, vörösvértestek képzése stb.) *
- Mangánban (NRV% – 61%) és rézben (NRV% – 81,5%) is bővelkedik. *
Mennyibe került?
Ahogy az lenni szokott, a legtöbb hozzávalóból saját márkás termékeket használtam. Szeretek vagyis igyekszem sokszor előre gondolni és ha meglátok egy-egy akcióban lévő terméket, átgondolom, a következő heti menü tervezésekor fel tudom-e használni. Így jutottam kedvezőbb áron (legalábbis szeretném ezt hinni) a sárgaborsóhoz is, amely száraz változat volt. Megjegyzem: én még nem találkoztam konzerves sárgaborsóval. Ti igen? Na de akció nélkül is, a saját márkás, száraz sárgaborsók kilója nagyjából -és jelenleg!- 650-690 forint / kg mozognak.
Energiaárak számolása nélkül és csupán a ténylegesen felhasznált alapanyagokat figyelembe véve egy adag főzelék (~250 gramm) feltét nélkül 80 forintunkba került -jelenleg-.
Kezdő konyhatündérek is bátran készítsék el, nem bonyolult, sőt! Nem tart sokáig magának, a főzeléknek az elkészítése, de a borsót fontos, hogy beáztassuk a főzés előtt egy nappal. A főzési idő nagyban csökkenthető, ha esetleg van egy kuktánk 🙂
Az év bármely évszakában készíthető.
Sárgaborsófőzelék
Hozzávalók
Elkészítése
-
Legelsőnek a főzést megelőző éjjel beáztattam háromszoros mennyiségű vízben a sárgaborsót.
-
Másnap reggel egy evőkanálnyi zsiradékon üvegesre pároltam az apróra vágott vöröshagymát. Ha sertéspörkölttel kínáljuk/tálaljuk, akkor annak elkészítését is érdemes ekkor elkezdeni.
-
Majd hozzáadtam a csupán késsel megtört, megpucolt fokhagymákat is.
Nekem nincs fokhagymanyomóm, mert sokkal jobban szeretjük, ha csak a késsel összetöröm a fokhagymagerezdeket és viszonylag nagyobb darabokban kerül az ételbe. -
Leszűrtem a folyadékot a sárgaborsóról, majd a párolt hagymákhoz adtam. Felöntöttem annyi vízzel, amely éppen ellepte a borsószemeket.
Érdemes kis hő fölött főzni és viszonylag magasabb falú edényt választani, mert a főzés során habzás előfordulhat! Ezt érdemes leszedni egy szűrő segítségével. -
Fedő alatt, alacsonyabb hő fölött főztem nagyjából 40 percig (időnként ránéztem, átkevertem, ha hab keletkezett leszedtem).
-
Kikevertem a tejfölt a liszttel csomómentesre, a fazékból átmertem hozzá némi forró folyadékot a hőkiegyenlítés miatt. Mikor megpuhultak a borsószemek, rácsurgattam a tejfölös-lisztes habarást a borsóra és addig kevergettem, főztem tovább, míg el nem érte a számunkra megfelelő állagot.
-
Sóval, borssal, őrölt köménnyel fűszereztem. Pörkölttel és főtt tojással tálaltam.
Nálam csupán ennyi a fűszerezése a sárgaborsófőzeléknek, de hallottam már több helyről, hogy majoránnával, korianderrel is fűszerezik. Legyetek bátrak, és próbálgassátok a fűszereket! Ne felejtsetek nekem beszámolni róla, ha időtök engedi! :)
Adag 8
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 109kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 2.24g4%
- Telített zsír 0.83g5%
- Koleszterin 3.79mg2%
- Nátrium 203.7mg9%
- Kálium 240.5mg7%
- Összes szénhidrát 15.7g6%
- Élelmi rost 2.58g11%
- Cukrok 2.24g
- Fehérje 6g12%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A fenti táblázatban szereplő adatok 100 gramm kész ételre vetítve szerepelnek, és csupán irányadó/hozzávetőleges értékek! Feltét nincs benne, csak maga a főzelék.
Az irányadó glikémiás indexe a kész ételnek, nagyjából 10% körüli.