Már többször elkészítettem ennek az almás pitének az elődjét, csak abban a verzióban, található tejtermék és tojás is (ide kattintva elérhető). Most elkészült a tej-, és tojásmentes változata is, hogy nagyobbik gyermekünk is fogyaszthassa, hogy ne ütközzön a közel múltban kiderült ételallergiája miatt tartott diétájába.
Természetesen, hogy senkinek se kelljen a tál fölött üres kezekkel üldögélnie, ezért zömében teljes kiőrlésű liszt került bele, valamint természetes cukrokkal igyekeztem ízletessé tenni.
További pitereceptek ⇒ ITT!
Hozzávalók
210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
90 gramm finomliszt
10 gramm búzasikér (állagjavítóként használom, alapvetően elhagyható)
90 gramm margarin (most 70%-os zsírtartalmú sütőmargarint használtam, de ahogy általában, úgy szerintem ennél a receptnél is működne a kedvezőbb 25%-os zsírtartalmú, kördobozos margarinokkal is)
35 gramm négyszeres erejű édesítőszer
130 ml növényi tej (nálunk most rizstej)
10 gramm sütőpor
2 kávéskanál őrölt fahéj és 10 gramm négyszeres erejű édesítőszer az almához
750 gramm alma (ez már a pucolt és magházától megfosztott súly)
Elkészítése
az almákat megpucoltam, magházukat kivágtam, majd lereszeltem és fahéj-édesítőszer keverékével megszórtam. Fedő alatt puhára pároltam.
Közben összeállítottam a tésztát is. A liszteket, a búzasikérrel és a sütőporral alaposan elkevertem, majd a hideg vajat rátettem. Addig morzsoltam, míg egyneművé vált a tészta. Hozzáadtam az édesítőszert, és apránként a növényi tejet is. A tej mennyisége a lisztek minőségétől/márkájától függően minimálisan eltérhet!
30×22 centiméteres tepsi méretűre nyújtottam az alsó lapot. Amennyiben az alma sok folyadékot engedett volna, 1 evőkanál zabkorpával/tönkölydarával megszórtam volna az alsó tésztalapot, hogy felszívja a nedvességet. A felső lapot is megformáztam, majd 180°C-on, körülbelül 10 perc alatt aranybarnára sütöttem (alsó-felső programon).
Ha nincs rácsozó kéznél, akkor a tetejét mindenképpen érdemes megszurkálni villával!
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész pitém súlya 1232 gramm lett, ebben 1966 kalória, 45 gramm fehérje, 71 gramm zsír és 272 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 263 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!